Розділ Бізнес

На Хмельницькій АЕС з’єднали майбутній енергоблок №3 з діючим енергоблоком №2

Автор 28 червня 2024, 12:35

На Хмельницькій АЕС відбувся монтаж технологічної естакади між другим та третім енергоблоками. Ця подія стала частиною відновлювальних робіт на третьому та четвертому енергоблоках ХАЕС. Адже нова естакада з’єднає два енергоблоки.

Як зазначив очільник НАЕК, естакада між блоками має кілька значень.

«По-перше, – технологічне. Адже це дасть можливість готувати блок до монтажу обладнання та постачати від існуючої інфраструктури АЕС необхідні ресурси, такі як пару, електрику, стисле повітря. А по-друге, – символічне, оскільки естакадою діючі енергоблоки ХАЕС з’єднаються з енергоблоком, який ми відновлюємо», – пояснив він.

На сьогодні стан будівельної готовності третього енергоблоку на Хмельницькій АЕС складає 75-80%. І наразі завершуються перемовини з болгарською стороною щодо постачання обладнання, якого бракує на майданчику ХАЕС.

Керівник НАЕК наголосив, що технологія ВВЕР – знайома українським атомникам. Вітчизняний ядерний парк налічує 15 таких реакторів.

«Ми дуже добре володіємо цією технологією. Наші фахівці зводили такі атомні блоки, мають чималу експертизу та потрібний досвід для завершення робіт на ХАЕС-3, ХАЕС-4 та введення їх в експлуатацію», – сказав Петро Котін.

А ще нагадав, що в період незалежності Енергоатом власними силами зміг добудувати три енергоблоки за технологією ВВЕР-1000.

Два блоки на Хмельницькій АЕС Компанія завершить без будь-якого втручання рашистів.

0
репостів
0
репостів