Розділ Бізнес

Квіти, як терапія і бізнес: у Шепетівці навчають квітникарству переселенок та жінок з родин військових

Автор 26 червня 2024, 11:12

У Шепетівській громаді реалізовують проєкт "Центр психологічної стійкості і підприємництва" — "Сталеві магнолії". Там жінок із родин військових та тих, які вимушено переїхали через війну у цю громаду, навчають вирощувати квіти та вести свій бізнес.

Про це Суспільному розповіла координаторка проєкту Ольга Петрова.

За її словами, учасниць обирали після їхнього заповнення Google-форми. Переможниць поділили на 2 групи: підприємниці та практики. Так обрали 40 жінок із Шепетівської громади. Їх безоплатно навчають вирощувати квіти та вести свій квітникарський бізнес. Проєкт діє для учасниць із родин військових та вимушених переселенок.

"Проєкт називається "Центр психологічної стійкості і підприємництва", тому задачею стояло в першу чергу не тільки навчити теплично-квітникарського господарства і надати психологічну підтримку. Ще один лейтмотив проєкту — підтримка розвитку нового напрямку комунального господарства".

За її словами, групу підприємиць більше навчають вести бізнес, практиків — вирощувати рослини. Другий напрямок обрала дружина військового Катерина Ворончук.

"Дуже люблю займатися квітами. Виключно, для себе. На даний момент теплицю хочеться собі навіть додому".

Дружина військового та вимушена переселенка Ольга Дадакова також навчається квітникарству.

"У майбутньому хочу відкрити власну справу. Мама трьох діток, тому для мене важливо мати на майбутнє якісь перспективи для розвитку, ну і власного підприємства. Мені подобається працювати із землею, квітами, з рослинами".

Заняття проходять раз на місяць – для кожної з груп, розповіла ландшафтна архітекторка і викладачка Ганна Зубарева.

"Пропонуємо дівчаткам звернути увагу на рослини, які зараз в тренді, які використовуються в міському озелененні та в приватних садибах. Бо праця з рослинами це взагалі — лікувальна терапія".

За словами координаторки Ольги Петрової, реалізує проєкт громадська організація "Агенція сталого розвитку "АСТАР". Фінансують — міжнародні донори за підтримки Хмельницького регіонального офісу ULEAD. За виділені кошти, зокрема купили меблі для навчання, техніку, а також теплиці для практичних занять.

"Загальна сума проєкту складає майже 2 мільйони гривень. Кошти направлені на тверду і на м’яку складову. М’яка складова – це навчальний процес, послуги експертів, харчування, логістика. Тверда складова — це 2 теплиці розміром 20 на 4 метри, це твердопаливний котел, розхідники, добрива".

Ольга Петрова розповіла, до співфінансування долучилася також і громада. Гроші взяли із місцевого бюджету. Проєкт триватиме до 31 серпня.

Відео

0
репостів
0
репостів