Розділ Бізнес

Славутському водоканалу анулювали дозвіл на користування надрами: що це означає

Автор 11 травня 2024, 15:09

Славутський водоканал майже 100 років забезпечує централізованим водопостачанням населення, соціальну сферу, підприємства та організації Славути. Тепер його діяльність може зупинитися.

Ще у 2019 році комунальне підприємство надало всі необхідні документи на продовження спеціального дозволу на права користуватися надрами Славутського родовища підземних вод. Утім Державна служба геології та надр України затягувала розв'язання даного питання. Тому адміністрація  Славутського УВКГ змушена була звернутися до суду, який в результаті зобов'язав Державну службу геології та надр України надати комунальному підприємству спеціальний дозвіл.

Отже, у 2019 році водоканал, підготувавши необхідний пакет документів та здійснивши оплату у понад півтора мільйона гривень, отримав необхідний дозвіл. Але перипетії зі згаданою держаною службою не завершилися.

І ось у 2024 році, ще й у час війни, знову почалася “атака” на підприємство.

Постановою Верховного суду від 26.03.2024 року визнано протиправною бездіяльність Державної служби геології та надр України щодо неприйняття рішення у формі наказу за наслідками розгляду матеріалів Славутського управління водопровідно-каналізаційного господарства про надання спеціального дозволу на користування надрами Славутського родовища підземних вод. Зобов’язано Державну службу геології та надр України повторно розглянути матеріали Славутського УВКГ про надання вищевказаного дозволу.

Після чого Державна служба геології та надр України звернулася з позовом до Хмельницького окружного адміністративного суду, яким схвалено здійснення повороту попередніх судових рішень 2019 року та відповідно анульовано надання спеціального дозволу на користування надрами для Славутського УВКГ.

Що ж у такому випадку робити міськводоканалу? Призупиняти постачання води для жителів громади, лікарні, освітніх закладів?

Наразі Славутське УВКГ терміново, спільно з працівниками Славутського міськвиконкому, готує апеляційну скаргу до суду.

Міський голова Василь Сидор акцентує:

“Відповідно до статті 13 Конституції України, «Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони Є ОБ’ЄКТАМИ ПРАВА ВЛАСНОСТІ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ». Натомість сьогодні непоодинокими є приклади, коли у громад забирають землю, ліси, накладають космічні санкції на місцеві теплопостачальні підприємства, а тепер ще й позбавляють людей права користуватися водою. Держава не забезпечила своєчасний розгляд справи, а тепер страждає громада й людей фактично позбавляють централізованого водопостачання.
Звертаюся до Президента України Володимира Зеленського, Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, депутата Верховної Ради України від нашого округу Олексія Жмеренецького з проханням вжити оперативних заходів, щоб зупинити тиск на комунальне підприємство, яке надає життєво необхідні послуги з постачання води населенню”.

Славутський МВК за інформацією Славутського УВКГ.

Відео

0
репостів
0
репостів