Розділ Бізнес

Перереєстрація авто, е-Підприємець, внесення змін про ФОП: що ще презентували на Diia Summit

Автор 19 грудня 2023, 19:20

У Києві відбувся перший за час повномасштабної війни Diia Summit. На події команда Мінцифри за участі Президента України Володимира Зеленського, Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука, Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля презентувала оновлений дизайн Дії та нові революційні послуги в застосунку.

Володимир Зеленський зазначив, що попри повномасштабне вторгнення цифрова держава продовжила розвиватися, а Дія стала ефективним інструментом взаємодії між державою та суспільством.

«Зараз Дія – це вже 14 цифрових документів у смартфоні та понад 130 онлайн-сервісів. Послуга, яку ми нині запускаємо, – обмін сертифіката в Дії на житло. Тепер це працюватиме онлайн. Цей тиждень – стартовий. І далі послуга масштабуватиметься. Сьогодні опівночі запрацює онлайн-послуга купівлі-продажу машин у Дії. Всього лише за 15 хвилин можна буде купити чи продати авто через смартфон і отримати новий техпаспорт і номери поштою», — сказав Президент України Володимир Зеленський.

Зі свого боку, Денис Шмигаль розповів про розвиток електронного урядування та запуск найнеобхідніших цифрових послуг в умовах воєнного часу. За час війни в застосунку та на порталі Дія з’явилося понад 70 нових сервісів — від комплексної послуги для ВПО до грантової програми єРобота.

Загалом застосунком користується 19,8 млн людей, а це майже кожен другий українець.

«Змінився наш світ, але цифрова держава вистояла та продовжує розвиватися. Завдяки Дії нам вдалося створити нову технологічну культуру в державі, де послуги проєктуються за підходом digital first. Щомісяця ми запускаємо по декілька нових сервісів, реагуючи на виклики реальності. За майже 4 роки Дія стала попкультурою в Україні, а нашим досвідом упровадження зручних послуг цікавляться в усьому світі — від Європи до Південної Америки», — зазначив Віцепрем’єр-міністр України з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Відтепер у Дії з’явиться ще більше затребуваних послуг, які спрощуватимуть життя українців. На саміті презентували:

  • Внесення змін про ФОП. Відтепер послуга буде автоматичною. Більше не потрібно вказувати податкові дані, коли змінюєте інформацію про ПІБ, місцезнаходження бізнесу, КВЕДи чи контакти. Дія сама підтягне все необхідне з реєстрів, а потім сформує заявку. Результат буде протягом кількох хвилин.
  • Перереєстрація авто. У Дії доступна найбільш очікувана послуга для водіїв, яка кардинально змінює підхід до процесу купівлі-продажу авто. Зробити це можна в кілька кліків у Дії без зайвих перевірок і посередників. Це значно прискорює процес та прибирає корупційні ризики.
  • е-Підприємець. Це комплексний сервіс, який дасть змогу за однією заявою отримати одразу 8 послуг, необхідних для запуску чи розвитку власної справи. е-Підприємець буде доступний як для новостворених, так і для дійсних бізнесів. Зараз сервіс на етапі тестування, проте найближчим часом запрацює для всіх українців.
  • Послуги для моряків. На порталі Дія моряки вже можуть подати заяву про отримання кваліфікаційних документів командного складу. А також записатися на кваліфікаційний іспит та подати скаргу на відмову в отриманні кваліфікаційних документів. Зараз у роботі й інші послуги. Зокрема, модернізація процесу отримання кваліфікаційних документів для моряків, а також розширення категорії звань для рядового складу. У найближчі місяці плануємо додати на порталі Дія замовлення Послужної книжки моряка зі зручним способом оплати та доставки.

Також на саміті презентували новий дизайн Дії.

Застосунок став ще зручнішим та сучаснішим. Новий дизайн — це глобальна зміна концепції та філософії. Дія стає єдиним інструментом для швидкої та зручної взаємодії громадянина й держави.

Серед головних оновлень — персоналізована стрічка, де всі необхідні розділи під рукою — донати, облігації, єВорог. А ще новини, тож про оновлення в Дії, можна дізнатись просто в застосунку зі стрічки.

На події також анонсували плани Мінцифри на наступний рік. Серед них — запуск Дія.Офісу — окремого сервісу для держслужбовців у Дії; а також застосунку Мрія — нового освітнього продукту, який допоможе мільйонам людей навчатися, розвиватися та досягати успіху.

У застосунку незабаром буде інтерактивна мапа з інформацією про укриття: адресу, його вид, місткість і фото. Це дасть змогу швидко й зручно знаходити найближче до себе укриття і, відповідно, допоможе зберегти життя.

Інформацію про укриття оновлюватимуть органи державної та місцевої влади, а також стежитимуть за їх станом і доступністю. Кожен українець зможе оцінити стан укриття, повідомити, якщо воно зачинене, або ж подати пропозицію. Така ж схема працює і з Пунктами незламності.

Останнє редагування 19 грудня 2023, 19:35
0
репостів
0
репостів