Розділ Бізнес

Екоактивісти на Шепетівщині виявили вирубку сосен у ландшафтному парку

Автор 07 жовтня 2023, 21:06

На території регіонального ландшафтного парку “Мальованка” на Шепетівщні вирізають здорові сосни. Активісти громадської організації “Українська прородоохоронна група” стверджують, що вирубка незаконна, а у лісовому підприємстві таку інформацію назвали “фейковою”.

Громадські активісти натрапили на дві ділянки соснового лісу - віком понад 100 років - де Шепетівська філія ДП “Ліси України” під виглядом санітарних рубок знищує абсолютно здорові вікові сосни. За документами, це не єдині рубки в заповідній “Мальованці”. Імовірно, на інших ділянках такі ж проблеми.

Самі ж рубки далеко від населених пунктів. Виглядає, що лісівники не розраховують, що хтось там побуває. А можливо, просто насолоджуються загальною безкарністю. Про незаконні санітарні рубки говорять багато років, але проблема не зникає. За останні роки жоден лісопатолог чи лісівник так і не був притягнутий до відповідальності. Ми написали про виявлені порушення і в Державна екологічна інспекція України, і в ДП “Ліси України”. На жаль, закінчиться це нічим.

Активісти згодом отримали відповідь від Держекоінспекції у Хмельницькій області.

Кажуть, що на перевірку не поїдуть, бо під час війни перевіряти заборонено. Звісно, що це очевидна брехня: екологічні перевірки зараз не заборонені.

У відповідь Подільський лісовий офіс повідомив, що на звернення громадської організації «Українська прородоохоронна група», фахівцями відділу охорони і захисту лісів Департаменту лісового господарства ДП "Ліси України" було проведено перевірку.

В результаті – порушень не встановлено! Усі дерева були призначені в рубку відповідно до вимог пунктів 6, 14, 20 та 23 Санітарних правил в лісах України, затверджених постановою КМ України 27.07.1995 № 555.

З їх слів, насадження у Мальованському лісництві були включені до переліку заходів з поліпшення санітарного стану лісів на 2023 рік та погоджені усіма відповідними органами. Санітарні рубки лісівники проводили на зазначених в документах площах згідно лісорубних квитків. Заготовляли пошкоджені, сухостійні, вітровальні, безверхівкові та зі стовбуровими гнилями дерева.

Фахівці Департаменту зазначають: під час обстеження ділянок та наявної заготовленої деревини, сухостійні та всихаючі дерева характеризуються ураженням стовбуровими шкідниками, про що свідчить наявність льотних отворів на стовбурах дерев. На звалених деревах сосни звичайної наявні плодові тіла дереворуйнівних грибів. Відмічено всихання більше половини скелетних гілок по всій висоті крони та механічне пошкодження стовбурів більше ніж на 2/3 периметра.

Санітарна рубка – це необхідність для хворих насаджень. В першу чергу, враховуючи безпеку людей. Вчасно проведені санітарні заходи є запорукою зменшення вірогідності їх падіння на громадян. Також це продовження життєздатності здорових дерев: відкритий доступ до повітря та світла після санітарних рубок сприяє росту насаджень, допомагаючи їм витримати навіть екстремальні погодні умови, зменшує ризик розповсюдження захворювань та на інші дерева.

Останнє редагування 07 жовтня 2023, 21:21
0
репостів
0
репостів