Розділ Бізнес

Другий енергоблок ХАЕС останнім повернеться в роботу та днями відзначив річницю

Автор 12 серпня 2023, 13:47

Цими днями виповнилося 19 років з часу включення в енергосистему України другого енергоблока Хмельницької АЕС. Пуску ХАЕС-2 чекали понад двадцять років. Україна добудувала цей об‘єкт за власні гроші.

Другий енергоблок ХАЕС підключали урочисто. За 19 років експлуатації на ХАЕС-2 втілено чимало новітніх технологій, запроваджено низку заходів Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків України. Слід відзначити багаторічну безпечну експлуатацію енергоблоків ХАЕС та високу кваліфікацію персоналу атомної електростанції.

Енергоблок № 2 став пілотним в Україні у дослідженні режиму добового регулювання потужності, впровадження якого необхідне в умовах перерозподілу структури енергетичної генерації та є важливою передумовою для експорту електроенергії. З нагоди 19-ої річниці пуску другого енергоблока колектив атомників привітав генеральний директор Хмельницької АЕС Андрій Козюра, який побажав стабільної, безаварійної роботи та якнайшвидшого початку активної фази спорудження нових енергоблоків.

Будівництво нових потужностей – важливий компонент Енергетичної стратегії України та одна з ключових складових розвитку сучасної та безпечної атомної генерації. Це сприятиме досягненню поставлених енергетичних цілей країни, а також дасть можливість реалізувати нові соціально важливі проєкти в громадах регіону розташування ХАЕС.

Під час війни надійна та стабільна робота 2-го енергоблока та Хмельницької АЕС в цілому – особливо важлива складова енергетичної безпеки України.

«Ваш другий блок наразі перебуває в ремонті, але, як і завжди, він – надважливий, – наголосив Президент ДП “НАЕК “Енергоатом Петро Котін. – Серед вітчизняних атомних енергоблоків він останнім повернеться в роботу вже перед початком опалювального сезону, і тоді ми всіма дев'ятьма енергоблоками, які розташовані на контрольованої Україною території, працюватимемо на максимумі потужностей. Бажаю атомникам плідно та якісно виконати свою роботу, забезпечивши його перевантаження і ремонт, та максимально швидко під'єднати енергоблок до мережі! Вітаю фахівців Хмельницької АЕС із памʼятною датою – 19 років з моменту пуску цього блоку».

Як запускали в експуатацію

Пуску другого енергоблока Хмельницької АЕС чекали понад 20 років. Це була непересічна та грандіозна подія для наймолодшої атомної електростанції України. Вона стала новим витком розвитку для ХАЕС, новим періодом для звершень та вдосконалень у сфері атомної енергетики. Час, коли знову зрушилося будівництво 2 енергоблока після мораторію, дав надію колективу Хмельницької АЕС на новий роз виток енергопідприємства. Його введення в дію стало колосальним внеском у майбутнє атомної енергетики. Україна добудувала новий енергоблок за власні кошти і довела, що спроможна власними силами забезпечувати будівництво надзвичайно складних об’єктів, а якісне функціонування другого мільйонника певною мірою стало еталоном для вітчизняної атомної енергетики.

Цьому передувала низка подій. У січні 1996 року, через неповних три роки після скасування мораторію на будівництво нових енергоблоків в Україні, відбулося засідання Державної приймальної комісії щодо енергоблока No2 ХАЕС, стан якого оцінили вітчизняні фахівці. Згодом було опубліковано заяву про екологічні наслідки діяльності Хмельницької АЕС після введення в експлуатацію другого мільйонника. А 26 червня 2004 року ХАЕС отримала ліцензію на введення в експлуатацію реакторної установки енергоблока No2.

... В той погожий серпневий день було багато вітчизняних та зарубіжних гостей, багато щирих емоцій, теплих і сердечних слів на адресу колективу Хмельницької АЕС. З тих подій черпається наснага і досі. Особливо тепер, коли усі добре розуміють, що атомна енергетика – це ґрунтовний та міцний фундамент національної енергонезалежності та економіки і її обов’язково потрібно розвивати і надалі.

За ці 19 років другий енергоблок став ще сучаснішим та безпечнішим, адже було втілено чимало новітніх технологій, запроваджено низку заходів з реконструкції та модернізації Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків України. Зокрема, разом із пуском ХАЕС-2 було введено в експлуатацію автоматизовану систему контролю радіаційної обстановки в зоні спостереження, впроваджено нову автоматизовану систему управління технологічними процесами, створену за найновішими технологіями на українських підприємствах. Заходи з пожежної безпеки, здійснені з урахуванням рекомендацій наукових, експлуатаційних організацій, а також МАГАТЕ, відповідають стандартам надійної експлуатації. За майже два десятиліття експлуатації другого мільйонника було здійснено переоцінку безпеки після аварії на японській «Фукусімі» та враховано багато чинників, виконання яких дало можливість ХАЕС-2 стати одним із найсучасніших світових енергоблоків. ХАЕС-2 став пілотним в Україні у дослідженні режиму добового регулювання потужності, впровадження якого необхідне в умовах перерозподілу структури енергетичної генерації та важливою передумовою для експорту електроенергії.

Варто відзначити багаторічну безпечну експлуатацію енергоблоків ХАЕС та високу кваліфікацію персоналу атомної електростанції. З нагоди 19-ої річниці пуску друго го енергоблока колектив атомників привітав генеральний директор Хмельницької АЕС Андрій Козюра, який побажав стабільної, безаварійної роботи та якнайшвидшого початку активної фази спорудження нових енергоблоків.

«Будівництво нових потужностей – це важливий компонент Енергетичної стратегії України та одна із ключових складових розвитку сучасної та безпечної атомної генерації. Це сприяти- ме досягненню поставлених енергетичних цілей країни, а також дасть можливість реалізувати нові соціально важливі проєкти в громадах регіону розташування ХАЕС», – наголосив Андрій Козюра.

Під час війни надійна та стабільна робота другого енергоблока та Хмельницької АЕС в цілому – особливо важлива складова енергетичної безпеки України. Отож, колектив Хмельницької АЕС пише свою історію і вірить, що новий етап розвитку енергопідприємства обов’язково буде, нехай лише Україна переможе! 

0
репостів
0
репостів