Розділ Бізнес

Почалася комерційна експлуатація передового ядерного реактора, який планують встановлювати на ХАЕС

Автор 01 серпня 2023, 15:37

У США на атомній станції Plant Vogtle почалася комерційна експлуатація передового ядерного реактора Gen III+ Westinghouse AP1000. Енергоблок №3 введено в роботу, повідомляє компанія Westinghouse. Саме такий реактор планують встановлювати на Хмельницькій атомній електростанції.

«Це історичне досягнення відкриває двері до нової епохи чистої та економічно вигідної атомної енергії в Америці, заснованої на найсучасніших технологіях ядерних реакторів, доступних на світовому ринку сьогодні. Реактори AP1000 на атомній станції Vogtle стали першими новозбудованими ядерними об’єктами в США за понад 30 років», – йдеться в повідомленні.

Блок №4 тепер готується до початкового завантаження палива, після того, як у травні успішно пройшов гарячі функціональні випробування у рекордно короткі терміни. Перехід до комерційної експлуатації очікується в кінці цього року або на початку наступного.

«Отримані уроки та досвід на ключових об’єктах у Vogtle, а також здобуті компетенції та можливості завдяки нашому ланцюгу постачання, у повній мірі готують Westinghouse до подальшого впровадження нових ядерних блоків. Це допоможе нам виконати завдання, пов’язані зі зміною клімату та забезпеченням енергетичної безпеки», – зауважив президент та генеральний директор Westinghouse Патрік Фрагман.

Технологія AP1000 від Westinghouse базується на модульному дизайні та методах будівництва. Вона пропонує всі переваги поставленого на потік виробництва з глобальним парком реакторів та розвиненим ланцюгом постачання. До кінця цього десятиліття по всьому світу буде функціонувати вже 12 реакторів AP1000.

Блоки AP1000 на атомній станції Vogtle є водно-водяними реакторами III+ покоління з повністю пасивними системами безпеки та модульною конструкцією. Вони займають найменшу відносну площу за кожен МВт енергії на ринку.

Чотири блоки AP1000 в Китаї встановлюють виробничі рекорди, а ще шість реакторів перебувають на стадії будівництва. Польща нещодавно обрала реактор AP1000 для своєї ядерної енергетичної програми. Україна взяла тверді зобов’язання щодо впровадження дев’яти блоків AP1000, а Болгарія будуватиме енергоблок AP1000 на АЕС в місті Козлодуй.

Технологія також розглядається для впровадження на численних об’єктах у Центральній та Східній Європі, Великій Британії, Індії, США.

АР1000 на майданчику Хмельницької АЕС

НАЕК «Енергоатом» оголосив тендер на проєктні роботи з екологічної безпеки та охорони навколишнього середовища в рамках підготовки до будівництва енергоблоків № 5, 6 з реакторною установкою АР1000 на майданчику Хмельницької АЕС. Згідно із тендерною документацією, йдеться про розробку розділу оцінки впливів на навколишнє середовище та Звіт з оцінки впливу на довкілля планованої діяльності. Очікувана вартість робіт - 27 млн грн.

Основними завданнями майбутнього переможця тендеру є:

  • оцінка впливу Хмельницької АЕС на навколишнє середовище із врахуванням спорудження двох енергоблоків з РУ АР1000 при нормальній експлуатації та аваріях;
  • підтвердження відповідності майданчика Хмельницької АЕС вимогам природоохоронного законодавства з урахуванням спорудження двох енергоблоків № 5, 6 з РУ АР1000 на майданчику ХАЕС;
  • підготовка та переклад проєкту Оповіщення зачеплених держав відповідно ст. 14 Закону про ОВД та Конвенції Еспо, звіту з оцінки впливу на довкілля англійською мовою та іншої необхідної документації, що визначається у кожному конкретному випадку уповноваженим центральним органом;
  • участь у процесі громадських обговорень в Україні та у транскордонних консультаціях на стадії проходження процедури оцінки впливу на довкілля, підготовка відповідей на зауваження і пропозиції громадськості та від зачеплених країн;
  • супровід процедури отримання від Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України Висновку з оцінки впливу на довкілля планованої діяльності.

Підставою для здійснення діяльності з будівництва двох енергоблоків з реакторними установками АР1000 «Енергоатом» визначив «Меморандум про взаєморозуміння» між ДП «НАЕК «Енергоатом» та Westinghouse Electric Company, підписаний 31.08.2021.

Нагадаємо, на засіданні КМУ 20 січня 2023 року Кабінет міністрів погодив пропозицію Міністерства енергетики про розроблення техніко-економічного обгрунтування будівництва двох нових енергоблоків Хмельницької атомної електростанції із застосуванням технічних характеристик реакторної установки типу АР1000 компанії Westinghouse.

Останнє редагування 01 серпня 2023, 15:52
0
репостів
0
репостів