Розділ Бізнес

Хмельницькобленерго пояснило чому зміна тарифів на розподіл електроенергії не стосується населення

Автор 25 травня 2023, 12:23

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), ухвалила рішення про підвищення тарифів на розподіл електроенергії для споживачів та операторів установок зберігання енергії для 1 та 2 класів напруги. Відділ зв’язків з громадськістю АТ Хмельницькобленерго пояснив, що це означає для споживачів.

На період з 01 червня 2023 року по 30 червня 2023 року (включно) встановлено на рівні:

  • для 1 класу напруги – 312,02 грн./МВт·год (без ПДВ);
  • для 2 класу напруги – 1515,21 грн./МВт·год (без ПДВ).

на період з 01 липня 2023 року по 31 грудня 2023 року (включно) встановлено на рівні:

  • для 1 класу напруги – 385,65 грн./МВт·год (без ПДВ);
  • для 2 класу напруги – 1762,94 грн./МВт·год (без ПДВ).

Звертаємо вашу увагу, що зростання тарифів на послуги з розподілу електричної енергії є вкрай важливим кроком для того, щоб оператори системи розподілу (ОСР) мали змогу ремонтувати, модернізувати та обслуговувати електричні мережі. Війна та атаки ворога руйнують та створюють нові неочікувані виклики електромережам та енергетикам. Надійність електричних мереж та їх здатність витримувати навантаження у осінньо-зимовий період безпосередньо залежать від спроможності ОСР здійснювати ремонти та обслуговування мереж.

Важливо, що в тарифі на електричну енергію – послуга з розподілу є лише його частиною та в середньому складає 8% у тарифі для 1 класу напруги та 30% у тарифі для 2 класу напруги. Окрім нього, складовими тарифу є вартість передачі електричної енергії (магістральними електромережами, які належать НЕК «Укренерго»), тариф Постачальника електричної енергії, фактична вартість електричної енергії на ринку. На тариф для побутових споживачів (населення) тариф на послугу з розподілу автоматичного впливу не має.  

Отже, в якості підсумку, наголошуємо:

  1. зростання тарифу на розподіл на певний відсоток не дорівнює зростанню тарифу для непобутових споживачів на цей відсоток;
  2. споживачі мають змогу обирати постачальників електричної енергії, які пропонують нижчі тарифи або певні пільгові умови;
  3. тарифи для побутових споживачів (населення) – не є ринковими, тобто тариф на послугу з розподілу автоматично не впливає на тариф для побутових споживачів (населення). Рішення щодо зміни тарифів для населення приймається на рівні Кабінету Міністрів України і діє в межах всієї країни, без врахування тарифів на послугу з розподілу окремих ОСР.
0
репостів
0
репостів