Розділ Бізнес

Жоден шепетівський салон краси чи перукарня не перевіряли інструменти на стерильність

Автор 19 березня 2023, 19:35

На Шепетівщині в 2022 році спостерігалась підвищена захворюваність на вірусні гепатити. Показники захворюваності на гострі та хронічні вірусні гепатити В та С за 2022 рік в порівнянні з 2021 роком збільшився на 45,8 %, це свідчить про те, що люди нехтують своїм здоров’ям недотримуючись правил профілактики вірусних гепатитів.

За оцінками експертів, в Україні вірусом гепатиту В інфіковано близько 1,5% населення, гепатитом С — близько 5%. Значна частина хворих не здогадується про свою хворобу і, як правило, більшість хворих виявляють випадково при проходженні медичних оглядів.

Що ж потрібно знати про ці небезпечні захворювання?

Гепатит В — це хвороба печінки, яку викликає вірус гепатиту В (ВГВ). Цей вірус порушує роботу печінки.

Прихований (інкубаційний) період при гепатиті В становить від 2 до 6 місяців. Перші ознаки гепатиту В з'являються, в середньому, на 12 тижні після зараження. Симптоми з'являються у 70% хворих, їх виявляють частіше у дорослих, ніж у дітей.

Симптоми гепатиту В: втома, стомлюваність, втрата апетиту, жовтяниця, нудота, відчуття дискомфорту в правому підребер'ї, зміна кольору сечі (темніє) і калу (світлішає).

Шляхи передачі:

  • - при народженні від матері до дитини;
  • - незахищені статеві контакти;
  • - небезпечні медичні та інші маніпуляції, пов'язані з контактом з кров'ю (татуювання, пірсинг тощо);
  • - використання нестерильного ін'єкційного інструментарію при вживанні наркотиків.

Гепатит В є небезпечним і для працівників охорони здоров'я, які можуть мати травми від уколів голками при догляді за пацієнтами, інфікованими ВГВ.

Найкращий та найбільш ефективний спосіб попередження інфікування ВГВ — це вакцинація.

Згідно з Національним календарем щеплень, першу дозу вакцини проти гепатиту В дитина має отримати упродовж першої доби життя, другу — у 2 місяці, третю — у 6 місяців.

Вакцинувати дітей треба, щоб захистити їх у майбутньому і знизити сумну статистику по гепатиту як на Хмельниччині, так і по Україні в цілому.

Гепатит C — це хвороба печінки, що викликається вірусом гепатиту C (ВГС), цей вірус може викликати як гостру, так і хронічну інфекцію.

Інкубаційний період гепатиту С становить від 2 тижнів до 6 місяців. Після початкового інфікування приблизно 80% людей не мають ніяких симптомів, тому ВГС ще називають «лагідний вбивця».

У осіб з гострими симптомами може спостерігатися висока температура, втома, зниження апетиту, нудота, блювота, болі в області живота, потемніння сечі, кал сірого кольору, болі в суглобах і жовтяниця (пожовтіння шкіри і білків очей).

Вірус гепатиту С переважно передається при контакті з інфікованою кров'ю.

Найпоширеніші шляхи передачі:

  • небезпечні медичні та інші маніпуляції, пов'язані з контактом з кров'ю (татуювання, пірсинг тощо);
  • використання нестерилізованих побутових та професійних приладів після інфікованої людини (зубні щітки, манікюрні ножиці, бритви тощо, що містять сліди крові);
  • використання нестерильного ін'єкційного інструментарію при вживанні наркотиків;
  • при переливанні крові та її компонентів.

Можлива також передача інфекції під час незахищеного статевого контакту, але це відбувається рідко. Крім того, ВГС може передаватися від матері до дитини. Вакцини проти гепатиту С не існує.

Вірусні гепатити: їх зв’язок з салонами краси та перукарнями

Часто зараження вірусом гепатиту відбувається під час проведення різного роду косметичних процедур – в салонах краси, перукарнях, манікюрних та педікюрних салонах. Варто зазначити, що вхідними воротами інфекції можуть бути незначні мікротравми на шкірі, невидимі для людського ока.

В місті Шепетівка функціонує понад 40 перукарень та салонів краси, однак з початку 2023 року до Шепетівського районного відділу ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ України», з метою профілактики інфекційних хвороб, не один представник даних закладів не звернувся, з проханням проведення лабораторних досліджень на стерильність робочого інструментарію, змивів на патогенну та умовно-патогенну мікрофлору, води на показники епідемічної безпеки, відповідно до діючого санітарного законодавства. Тому на даний час їх санітарно-епідемічний стан для нас залишається загадкою.

Особливу насторогу викликають проведення так званих манікюрних процедур «на дому», де навіть не може йти мова про дотримання навіть елементарних протиепідемічних заходів – багаторазове використання інструментарію, повна відсутність стерилізації тощо. Але вони приваблюють відвідувачів через свою дешевизну. А самі відвідувачі, в свою чергу, не можуть об’єктивно оцінити можливі наслідки для життя та здоров’я через низький рівень санітарно-гігієнічних знань, тому радимо обирати тільки ті перукарні та салони краси, які турбуються про здоров’я своїх клієнтів.

Бережіть себе і будьте здорові!

Шепетівський районний відділ ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ»

0
репостів
0
репостів