Розділ Бізнес

Прожитковий мінімум: як зміниться і що змінить

Автор 20 червня 2022, 16:40

З 1 липня 2022 року відбудеться зміна прожиткових мінімумів. Скільки вони становитимуть та на що вплинуть? Про це йтиме мова далі.

Прожитковий мінімум для працездатних осіб становитиме 2600 грн. Передусім для клієнтів Шепетівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги це позначиться на їх праві на отримання безоплатної вторинної правової допомоги. Адже одним із суб’єктів такого права є ті, чий середньомісячний дохід за останні пів року не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму. Для працездатних осіб це 5200 грн.

До прикладу, вплине ця сума також на індексацію грошового забезпечення, деякі види державних соціальних допомог.

Для непрацездатних осіб (осіб з інвалідністю та пенсіонерів) прожитковий мінімум буде встановлений у сумі 2027 грн. Тобто право на безоплатну вторинну правову допомогу особи пенсійного віку набудуть, якщо їх середньомісячний дохід (пенсія, субсидія, орендна плата за земельну ділянку тощо) не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму 4054 грн.

А ось для осіб з інвалідністю враховується лише пенсія (чи відповідна соціальна допомога) за останній місяць. Для отримання відповідних послуг вона не має перевищувати вона таку ж суму.

Також вказаний вид прожиткового мінімуму використовується для обрахунку пенсійних виплат.

Для дітей прожитковий мінімум встановлений залежно від їх віку. Для молодших шести років це 2201 грн, а для вікової групи 6-18 років – 2744 грн.

Вплине зміна мінімуму на мінімальний розмір отримуваних аліментів, що становлять половину від нього з розрахунку на одну дитину. Тобто для дітей до 6 років – 1100,50 грн, а від 6 до 18 – 1372 грн.

Прожитковий мінімум для дітей також впливає на деякі види соціальних допомог (наприклад допомогу на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, допомогу одиноким матерям).

Існує також загальний показник прожиткового мінімуму. Він становить 2294 грн та враховується при розрахунку компенсації особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі.

Діятимуть наведені розміри прожиткових мінімумів до 1 грудня 2022 року, після чого знову зміняться, а точніше дещо зростуть.

Шепетівське бюро правової допомоги

Останнє редагування 20 червня 2022, 16:46
0
репостів
0
репостів