Розділ Бізнес

Уряд розширив географію отримання пального та "заморожує" тарифи

Автор 10 травня 2022, 21:00

В Уряді працюють над тим, аби пальне в Україні з’явилося в достатній кількості й при цьому його ціна залишалася адекватною до нинішніх реалій. Про це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Кабінету Міністрів 10 травня.

Пальне

«Усі розуміють, що є об’єктивні причини такої  ситуації — росія цілеспрямовано знищує запаси та переробні можливості в Україні. Тому Мінекономіки працює 24/7, аби подолати дефіцит для всіх споживачів», — підкреслив Денис Шмигаль.

Прем’єр-міністр відзначив, що Уряд максимально спрощує завезення пального в Україну та розширює географію його отримання. Зокрема, під час засідання Кабінет Міністрів погодив необхідні регламенти для завезення пального з Азербайджану, країн Перської затоки та Близького Сходу.

Тарифи

Уряд подасть до Верховної Ради законопроекти, які передбачають мораторій на підвищення тарифів на період воєнного стану та шість місяців після його завершення.

«Тарифи на газ та його розподіл, а також на тепло й гарячу воду не будуть зростати. У ці складні дні будь-яке підвищення тарифів точно не на часі», — наголосив очільник Уряду.

За словами Прем’єр-міністра, у межах цих законопроектів також буде визначено компенсаторні механізми, які дозволять підтримувати належний рівень критичної інфраструктури та її відновлення.

Російські активи

Уряд на засіданні 10 травня затвердив документ, згідно з яким російські активи на території України переходять державі. Про це повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, конфісковані активи росії будуть передані Державному підприємству «Національний інвестиційний фонд».

«І Президент, і Уряд неодноразово казали, що росія має заплатити за те, що вона зруйнувала в Україні. Ми заберемо все, чим володіє росія в нашій країні, і направимо ці кошти на посилення нашої армії, підтримку людей та відновлення нашої країни», — наголосив Денис Шмигаль.

Прем’єр-міністр зазначив, що Україна з усіма партнерам веде роботу над Планом відновлення нашої країни. Передбачається, що одним з основних джерел наповнення Фонду стануть конфісковані російські активи та кошти.

Також Денис Шмигаль повідомив, що в Україні вже розпочала роботу Національна рада з відновлення та її робочі групи.

Кредити агробізнесу

Станом на 9 травня різними сільгоспкультурами в Україні засіяно 8,6 млн гектарів, що лише на 24% менше від минулорічних показників. 

«Завдяки злагодженій роботі аграріїв та держави ми доволі успішно проходимо цю найважчу в історії України посівну кампанію. Аграрії отримали більше 20 млрд грн пільгових кредитів за різними державними програмами. Ми допомогли з насінням, пальним, добривами. Все це для того, аби галузь не зупинялася та працювала на відновлення української економіки», — сказав очільник Уряду.

Прем’єр-міністр нагадав, що ще в березні проведення посівної називали одним із найбільших викликів для України на економічному фронті. Він наголосив, що підбиваючи проміжні підсумки, українці всі разом впоралася з цим завданням.

Водночас Денис Шмигаль підкреслив, що в нинішніх умовах посіяти врожай – це половина роботи. Його також потрібно зібрати та експортувати.

«Домовляємося з іншими країнами про розширення наших експортних можливостей через їхні порти. Збільшуємо пропускну здатність нашого західного кордону, покращуємо залізничну та автомобільну логістики. Разом з усіма міжнародними партнерами та організаціями шукаємо шляхи розблокування нашої морської торгівлі», — відзначив Глава Уряду.

Прем’єр-міністр додав, що питання розблокування українських портів він обговорював напередодні особисто з Президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем в Одесі.

Останнє редагування 10 травня 2022, 21:06
0
репостів
0
репостів