Розділ Бізнес

Президент підписав закон про націоналізацію російського майна в Україні

Автор 10 березня 2022, 14:22

Президент України В.Зеленський підписав прийнятий Верховною Радою України Закон України «Про основні засади примусового вилучення в Україні об'єктів права власності Російської Федерації та її резидентів», головним з опрацювання якого було визначено Комітет з питань економічного розвитку.

Зазначений Закон визначає правові засади примусового вилучення з мотивів суспільної необхідності об’єктів права власності (включаючи випадки, за яких це настійно вимагається військовою необхідністю) Російської Федерації, як держави, яка почала повномасштабну війну проти України, та її резидентів.

Відповідно до Закону, примусове вилучення в Україні об'єктів права власності Російської Федерації та її резидентів здійснюється без будь-якої компенсації (відшкодування) їх вартості, враховуючи повномасштабну агресивну війну, яку Російська Федерація розв’язала і веде проти України та Українського народу.

Рішення про конфіскацію російського майна ухвалюватиме Рада національної безпеки й оборони за поданням Кабінету міністрів. Набирати чинності воно має указом президента України.

У поданні Кабміну має міститися перелік об'єктів, що підлягають примусовому вилученню, список з адресами такого майна, назви й імена російських власників, строки проведення конфіскації.

Закон дозволяє націоналізувати рухоме й нерухоме майно, гроші, вклади у банках, цінні папери, корпоративні права і будь-яке інше майно, що знаходиться чи зареєстроване на території України й безпосередньо або через афілійованих осіб належить Російській Федерації та її резидентам.

Конфісковане майно буде передаватися спеціалізованому державному підприємству. Процес реєстрації речових прав на такі об'єкти не буде зупинятися, навіть якщо суд ухвалить рішення про забезпечення позову в інтересі російського власника.

0
репостів
0
репостів