НЕ БІЙТЕСЬ ВУГЛЕВОДІВ!
- pruduk
- Автор теми
- Платиновий учасник
Менш
Більше
- Дописи: 901
- Подяка отримана: 319
05 лют. 2022 17:48 #121345
від pruduk
НЕ БІЙТЕСЬ ВУГЛЕВОДІВ! був створений pruduk
Вуглеводи є джерелом енергії в організмі.
У продуктах, що ми споживаємо, є запас поживних речовин, серед них вуглеводи, жири та білки. Їхній баланс у раціоні свідчить про здорове харчування.
Основну частину калорій (45-56%) ми отримуємо з вуглеводів. Однак вуглеводи, як і жири, часто звинувачують у надлишковій вазі, збільшенні рівня цукру в крові та ризику серцево-судинних захворювань.
За своєю хімічною структурою вуглеводи поділяються на:
Моносахариди – прості цукри, а саме: глюкоза (основне джерело енергії в організмі), галактоза (є у молочних продуктах) та фруктоза.
Дисахариди – дві молекули цукру, з’єднані між собою. Наприклад, сахароза (глюкоза+фруктоза).
Полісахариди – ланцюги, які складаються з понад сотні простих цукрів. Це глікоген (накопичується в печінці та м’язах), крохмаль та целюлоза.
За швидкістю всмоктування в кров та перетравлення:
Швидкі (прості). За структурою це – моносахариди чи дисахариди. Вони швидко всмоктуються в кров, не насичують організм і сприяють підвищенню цукру. Такі продукти мають високий глікемічний індекс.
Повільні (складні). За хімічним складом – полісахариди. Це продукти з низьким глікемічним індексом. Тобто мають низьку здатність підвищувати рівень цукру в крові. Наприклад, овочі, цільнозернові, бобові допомагають контролювати вагу, бо дають тривале почуття ситості та відсутність перепадів ситість-голод.
Слід пам'ятати, що головна функція вуглеводів – енергетична. Вони є основним джерелом енергії, завдяки якій працює наш організм.
Вуглеводи з їжі перетравлюються і розщеплюються на глюкозу. Потім вона потрапляє в кров, звідки надходить в клітини. Вона використовується для утворення молекули палива – аденозинтрифосфату (АТФ). Клітини використовують АТФ для метаболізму.
Коли в організм надходить надлишок глюкози, вона накопичується у формі глікогену в печінці та м’язах. Тобто вуглеводи виконують запасну функцію.
Накопичені молекули глюкози можуть виділятися в кров, забезпечуючи енергію та допомагаючи підтримувати нормальний рівень цукру в крові між прийомами їжі.
Глікоген у м’язах використовується м’язовою клітиною. Він допомагає підтримати рівень енергії під час виконання тривалих високоінтенсивних вправ.
У випадках, коли у вас є вся глюкоза, необхідна організму, і запаси глікогену заповнені, тіло може перетворити надлишки вуглеводів у молекули тригліцеридів і зберігати їх як жир.
Вуглеводи також виконують пластичну функцію. Вони входять не тільки в склад молекул АТФ, але й до різних генетичних носіїв інформації у комплексі з білками.
Попри те, що вуглеводи звинувачують у підвищенні цукру в крові, вони беруть активну участь у його контролі. Споживання великої кількості клітковини, що також є вуглеводом, захищає серце та зменшує рівень цукру.
Клітковина проходить через тонкий кишківник, зв’язується з жовчними кислотами та перешкоджає їх вторинному всмоктуванню. Щоб виробляти більше жовчних кислот, печінка використовує холестерин. Так він не накопичуватиметься в крові.
Клітковина також виконує харчову функцію. Вона сприяє роботі шлунково-кишкового тракту та харчуванню бактерій – мікробіому кишківника. Також полегшує спорожнення кишківника, протидіючи закрепам.
Потреба у вуглеводах залежить від багатьох факторів, включаючи вагу тіла, її рівень активності та контролю рівня цукру в крові.
Управління з контролю за продуктами та ліками (FDA) рекомендує людям отримувати 275 г вуглеводів щодня з 2000-калорійного раціону. Сюди входять клітковина, загальний вміст цукру та споживання доданого цукру, який ми самостійно додаємо у страви чи напої.
Люди, які мають більшу потребу у вуглеводах, можуть збільшити їх щоденну дозу. Наприклад, спортсмени, діти та підлітки. Ці групи мають підвищену потребу в енергії та поживних речовинах, тому низьковуглеводний раціон їм не підійде. Людям з порушенням вуглеводного балансу навпаки варто зменшити їх кількість споживання.
Під час вибору раціону головне не те, що диктує мода чи інтернет, а персоналізований підхід до своїх потреб.
Варто дотримуватися таких правил щодо вуглеводів:
Вживайте менше доданого цукру.
Їжте більше листової зелені, овочів та фруктів. Вони мають стати основою вашого раціону.
Обмежено вживайте солодощі, борошнянисті продукти.
Але головне правило – не прибирайте зовсім вуглеводи з раціону.
У продуктах, що ми споживаємо, є запас поживних речовин, серед них вуглеводи, жири та білки. Їхній баланс у раціоні свідчить про здорове харчування.
Основну частину калорій (45-56%) ми отримуємо з вуглеводів. Однак вуглеводи, як і жири, часто звинувачують у надлишковій вазі, збільшенні рівня цукру в крові та ризику серцево-судинних захворювань.
За своєю хімічною структурою вуглеводи поділяються на:
Моносахариди – прості цукри, а саме: глюкоза (основне джерело енергії в організмі), галактоза (є у молочних продуктах) та фруктоза.
Дисахариди – дві молекули цукру, з’єднані між собою. Наприклад, сахароза (глюкоза+фруктоза).
Полісахариди – ланцюги, які складаються з понад сотні простих цукрів. Це глікоген (накопичується в печінці та м’язах), крохмаль та целюлоза.
За швидкістю всмоктування в кров та перетравлення:
Швидкі (прості). За структурою це – моносахариди чи дисахариди. Вони швидко всмоктуються в кров, не насичують організм і сприяють підвищенню цукру. Такі продукти мають високий глікемічний індекс.
Повільні (складні). За хімічним складом – полісахариди. Це продукти з низьким глікемічним індексом. Тобто мають низьку здатність підвищувати рівень цукру в крові. Наприклад, овочі, цільнозернові, бобові допомагають контролювати вагу, бо дають тривале почуття ситості та відсутність перепадів ситість-голод.
Слід пам'ятати, що головна функція вуглеводів – енергетична. Вони є основним джерелом енергії, завдяки якій працює наш організм.
Вуглеводи з їжі перетравлюються і розщеплюються на глюкозу. Потім вона потрапляє в кров, звідки надходить в клітини. Вона використовується для утворення молекули палива – аденозинтрифосфату (АТФ). Клітини використовують АТФ для метаболізму.
Коли в організм надходить надлишок глюкози, вона накопичується у формі глікогену в печінці та м’язах. Тобто вуглеводи виконують запасну функцію.
Накопичені молекули глюкози можуть виділятися в кров, забезпечуючи енергію та допомагаючи підтримувати нормальний рівень цукру в крові між прийомами їжі.
Глікоген у м’язах використовується м’язовою клітиною. Він допомагає підтримати рівень енергії під час виконання тривалих високоінтенсивних вправ.
У випадках, коли у вас є вся глюкоза, необхідна організму, і запаси глікогену заповнені, тіло може перетворити надлишки вуглеводів у молекули тригліцеридів і зберігати їх як жир.
Вуглеводи також виконують пластичну функцію. Вони входять не тільки в склад молекул АТФ, але й до різних генетичних носіїв інформації у комплексі з білками.
Попри те, що вуглеводи звинувачують у підвищенні цукру в крові, вони беруть активну участь у його контролі. Споживання великої кількості клітковини, що також є вуглеводом, захищає серце та зменшує рівень цукру.
Клітковина проходить через тонкий кишківник, зв’язується з жовчними кислотами та перешкоджає їх вторинному всмоктуванню. Щоб виробляти більше жовчних кислот, печінка використовує холестерин. Так він не накопичуватиметься в крові.
Клітковина також виконує харчову функцію. Вона сприяє роботі шлунково-кишкового тракту та харчуванню бактерій – мікробіому кишківника. Також полегшує спорожнення кишківника, протидіючи закрепам.
Потреба у вуглеводах залежить від багатьох факторів, включаючи вагу тіла, її рівень активності та контролю рівня цукру в крові.
Управління з контролю за продуктами та ліками (FDA) рекомендує людям отримувати 275 г вуглеводів щодня з 2000-калорійного раціону. Сюди входять клітковина, загальний вміст цукру та споживання доданого цукру, який ми самостійно додаємо у страви чи напої.
Люди, які мають більшу потребу у вуглеводах, можуть збільшити їх щоденну дозу. Наприклад, спортсмени, діти та підлітки. Ці групи мають підвищену потребу в енергії та поживних речовинах, тому низьковуглеводний раціон їм не підійде. Людям з порушенням вуглеводного балансу навпаки варто зменшити їх кількість споживання.
Під час вибору раціону головне не те, що диктує мода чи інтернет, а персоналізований підхід до своїх потреб.
Варто дотримуватися таких правил щодо вуглеводів:
Вживайте менше доданого цукру.
Їжте більше листової зелені, овочів та фруктів. Вони мають стати основою вашого раціону.
Обмежено вживайте солодощі, борошнянисті продукти.
Але головне правило – не прибирайте зовсім вуглеводи з раціону.
Ці користувачі подякували: Ліза
Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.
- Ліза
- Новачок
Менш
Більше
- Дописи: 1
- Подяка отримана: 0
29 вер. 2023 18:35 #121718
від Ліза
Відповідь від Ліза у темі НЕ БІЙТЕСЬ ВУГЛЕВОДІВ!
Дуже цікавий пост Дякую
Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.
- talisk22
- Новачок
Менш
Більше
- Дописи: 2
- Подяка отримана: 0
07 жовт. 2023 15:42 #121724
від talisk22
Відповідь від talisk22 у темі НЕ БІЙТЕСЬ ВУГЛЕВОДІВ!
Лиза Явас дуже розумию - але инколи дити граються з цукерками - жду на видповидь
Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.
Час відкриття сторінки: 0.118 секунд