РІЗНИЦЯ МІЖ ЖАДІБНОЮ ЛЮДИНОЮ І ЕКОНОМНОЮ

  • pruduk
  • pruduk аватар Автор теми
  • Платиновий учасник
  • Платиновий учасник
Більше
04 січ. 2022 21:30 #121302 від pruduk
Ощадливі люди в бажанні отримати, як можна більше, і віддати, як можна менше, часом доходять до абсурду, тому, як мовиться у відомій приказці, скупий платить двічі. Цю якість характеру засуджують і часто плутають з жадібністю.

Жадібна людина негативно сприймає будь-які витрати, у тому числі необхідні. Для неї розлучення з грошима завжди пов'язане з негативними емоціями. Причому чим більші витрати, тим сильніший стрес.

У економних людей все по-іншому. Вони витрачають гроші з задоволенням, але намагаються не купувати зайвого і стежать, аби сума, що виділяється відповідала якості і корисності товару.

Жадібність змушує скупу людину відмовлятися від будь-яких витрат, оскільки сама думка про зменшення кількості грошей доставляє психологічний дискомфорт. Скупий несвідомо жертвує якістю життя, не хоче витрачати навіть на себе, що вже говорити про інших.

Економія базується не на шкідливих психологічних установках, а на плануванні і обліку витрат. Економна людина не відмовляється від необхідних товарів і послуг, просто прагне одержувати блага за розумною ціною. У цьому її допомагають планування і облік.

Скупий платить двічі

Ця приказка не нова, але справедлива. Скупим людям властиво купувати найдешевші товари, користуватися неякісними послугами. Основний критерій вибору для них - ціна, інше-другорядне. Така економія обходиться дорого. Наприклад, неякісне взуття, навіть якщо коштує в 2 рази дешевше нормального, зазвичай обходиться дорожче, так як вже через півроку приходить в непридатність. Виходить, що скупість веде не до багатства, а до бідності.

Економна людина теж враховує вартість товарів і послуг, але для неї ціна є лише одним з декількох критеріїв. Обов'язково враховується корисність речі, якість і ін., тому не виникає необхідності «платити двічі».

Для скупої людини гроші - самоціль, вона збирає їх все життя, намагається мало витрачати на поточні потреби. Для економної людини, сенс накопичень в іншому. Вона намагається уникати нерозумних витрат, щоб підтримувати гідний рівень життя. Економить не просто так, а щоб було простіше ставити фінансові цілі і досягати їх. Розумне ставлення до грошей дозволяє здійснювати великі покупки, удосконалюватися в своїй справі, ставати багатшим і щасливішим.
Ці користувачі подякували: Filini

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

  • Fidel
  • Fidel аватар
  • Користувач заблокований
  • Користувач заблокований
Більше
17 січ. 2022 14:31 #121328 від Fidel
очень тонкая граница...

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Час відкриття сторінки: 0.106 секунд
0
репостів
0
репостів