Турбота про людей чи робота на імідж?

  • pruduk
  • pruduk аватар Автор теми
  • Платиновий учасник
  • Платиновий учасник
Більше
23 груд. 2021 23:19 #121286 від pruduk
Як відомо, Україна в угодах з МВФ та з ЄС взяла на себе зобов’язання привести ціни на блакитне паливо та енергоносії для населення до ринкових. І якщо світова ціна на газ висока, держава допомагає незаможним українцям через механізми субсидій. Для цього вартість комунальних платежів для бідних родин не повинна перевищувати 15 -20% від їхнього доходу. Зрозуміло, що зниженням ціни на газ та тарифи на енергоносії для побутових споживачів нижче ринкового рівня Україна порушує свої зобов’язання, як і те, що партнерам це явно не сподобається, і про наступний транш від МВФ, зокрема, треба забувати. Тобто наша країна не зможе отримати дешеве фінансування ні від МВФ, ні від інших західних партнерів, зокрема від ЄС та Світового банку.

В останні роки більш як 8 млн домогосподарств отримували субсидії. На сьогодні їх мають лише 2,3 млн сімей. Де логіка зменшення кількості субсидіантів? Мабуть, вона в тому, що дефіциту бюджету ніхто не відміняв. Компенсувати різницю між високою ринковою й низькою продажною ціною для населення доведеться не тільки для бідних через субсидії, а й для всіх українців. Та ще й олігархи і шановне чиновництво зароблятимуть на «дешевому газі та тарифах», заганяючи державні компанії в збитки. Вони це робити вміють і при цьому забезпечують собі добрі статки. А державі потрібно буде брати чергові кредити на ринкових умовах та під високі відсотки. А хто зможе сплатити такі державні видатки? Лише пересічні українці своїми податками й національна економіка яка, практично, не зростає. Тому констатую, що це призведе до менших пенсій, зарплат, менших доходів простих людей. Такий існує парадокс: дешевші енергоносії — бідніші українці.

Сьогодні вже відомо, що тариф на електроенергію для родин, які споживають менше 250 кіловат на місяць знижено до 1,44 грн за кВт год.
Тобто уряд за економію споживання електроенергії, чого взимку досягти практично неможливо. А оскільки той же уряд ще й ускладнив процес субсидіювання, власне скасовується збільшення на 50% нормативу на житлово-комунальні послуги, встановлені навесні 2020 року, ця норма поширюватиметься тільки, якщо в регіоні буде червона зона епідеміологічної ситуації. У минулому опалювальному сезоні цією послугою користувалися 3 млн осіб. За нинішніми нормами, як підрахували фахівці, не менше 200 тисяч сімей позбавлені субсидій.  

Депутати ВРУ вже рапортують про вимагання від уряду пояснень, чому так відбувається, чим він керувався, встановлюючи подібні обмеження щодо субсидій? Може, в громадян зросли доходи? Ні. Причина одна й та ж: бюджет слабо наповнюється, а покривати видатки немає чим. Таке собі замкнене коло. І виходить як у відомій пісні Володимира Висоцького: «… все не так ребята». А як має бути, це знає наш практичний досвід — економія повинна працювати на користь, а не на подальші безмежні витрати. Економіка споживань енергоносіїв простого українця не повинна бути схожою на шкуру зебри — біле й чорне. Стабільна економія краще, ніж стабільна бідність. В цьому і є основа практичної ментальності, що утримує нас усіх разом на плаву .

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Час відкриття сторінки: 0.081 секунд
0
репостів
0
репостів