Саміт НАТО: стало відомо підсумкове рішення по Україні

  • pruduk
  • pruduk аватар Автор теми
  • Платиновий учасник
  • Платиновий учасник
Більше
10 лип. 2016 09:05 #107406 від pruduk
Основний результат для Києва на саміті НАТО у Варшаві - це ухвалення комплексного плану підтримки України. На 10-ти сторінках прописані напрямки, за якими Альянс готовий співпрацювати.

Як зазначається, Україна отримує найбільшу в історії НАТО допомогу. Співпрацю вестимуть у майже всіх оборонних напрямках. Документ передбачає структурну реформу Збройних сил України та системи командування, оптимізацію логістики та спільні тренування, закупівлю обладнання та навчання його експлуатації, переорієнтування оборонно-промислового комплексу на стандарти НАТО. Загалом у тексті розписані 40 пунктів співпраці та допомоги.

"Це адекватне відображення дуже серйозної роботи і підняття на інший щабель наших взаємин через те, що такої допомоги НАТО нікому ще не надавало", - прокоментувала документ віце-прем'єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Як зазначається, метою комплексного плану підтримки є закріплення та посилення підтримки з боку НАТО, щоб Україна стала стійкішою, могла гарантувати свою безпеку і здійснювала необхідні реформи, зокрема у сфері безпеки і оборони.

"Ми підтримуємо план реформ українського уряду та зусилля у боротьбі з корупцією. Реалізація цих реформ життєво необхідна. Консультації та цільова допомога НАТО допоможе зробити оборонні структури України сильнішими та ефективнішими. Це мета комплексного пакету допомоги Україні, який ми ухвалили сьогодні", - сказав Єнс Столтенберг.

Крім того, Президент України Петро Порошенко подякував за підтримку і сподівається до 2020 року повністю закінчити реформу оборонної галузі. Під час численних двосторонніх зустрічей у межах саміту Петро Порошенко поінформував лідерів про ситуацію на сході України. У НАТО кажуть - знають, що Росія порушує перемир'я. Це одна з причин надати підтримку Києву.

"Символічно, що ми вирішили поглиблювати партнерство Україна-НАТО. Зокрема, ми розпочали процес, який дозволить нам отримати статус поглибленого партнера. Це означає посилену безпекову взаємодію і співпрацю з членами НАТО. Отримати цей статус - ще не означає тіснішу взаємодію. НАТО демонструє, що твердо підтримує Україну", - наголосив він.

НАТО використає досвід України у протидії гібридній війні. Разом із кібербезпекою це один із нових напрямків оборони альянсу. З Росією контактуватимуть лише на рівні послів, щоб уникнути інцидентів, - говориться у підсумковій декларації. Генсек НАТО Єнс Столтенберг кілька разів наголосив: двері організації для нових країн - відчинені. У Варшаві знову заговорили про перспективи членства України в Альянсі. Східноєвропейські лідери переконані: Київ зможе подати заявку, щойно проведе усі необхідні реформи.

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Час відкриття сторінки: 0.086 секунд
0
репостів
0
репостів