Людина народжується, росте, закохується, народжує власних дітей, тепер уже їх ростить і виводить у світ дорослих. Але рано чи пізно, з роками, з набуттям життєвого досвіду перед нею постає давнє, як світ людей, питання: а для чого це все? Для чого я народився і жив? І якщо був на Землі потрібен, то чому неодмінно маю померти, зникнути, мовби мене й не було?
Як тільки ці питання з'являються, вони вже ніколи не зникають, залишаються з людиною до кінця. Оскільки ж немає питань болючіших, аніж питання життя і смерті, відповіді на них людина, як правило, знаходить. А як не знаходить, то “вимучує”.
Й залежать вони не тільки від особистого досвіду, власного обсягу знань та рівня інтелекту, навіть від соціального статусу, але й від суми колективного досвіду та знань суспільства, в якому людина живе, від ступеня його розвитку й організації.
Саме з цього почалась чергова розмова з психологом, заступником директора Хмельницької школи ”Гармонія” О.Дікаревим, де він розповідає про необхідність знання минулого своїх предків.
- Звичайно, - каже Олександр Віталійович, - питання сенсу життя перед людною, особливо починаючи від якогось середнього інтелектуального рівня і вище, неодмінно виникає. Причому, відповідь, що стала класичною, про життя чоловіка і жінки заради дітей у кінцевому підсумку вас перестає влаштовувати. Ну, виростили дітей, виховали їх, відпустили в самостійне життя – а що далі? Особливо зараз, коли в життя своїх дітей ви вже й втручатися не маєте права.
Це питання особливо складне для матері. Адже для неї дитина завжди залишається дитиною… Ще коли збереглися гарні стосунки з чоловіком, коли вони й далі одне для одного щось означають, тоді цей момент розлуки з дітьми переноситься легше.
- Чи не тому жінки значно більше часу витрачають на спілкування, або, як ще говорять, на обмивання кісточок одна одної?
- Гадаю, це одна із причин. Те, що вони можуть включатися в емоційне співпереживання, відволікає їх від власних проблем, так би мовити, полегшує життя. Сьогодні ж їм стало, здається, ще легше – завдяки безконечним телевізійним серіалам. Щоденні співпереживання з вигаданими героями замінюють жінкам спілкування з сусідками. І виходить, чоловікам, що більше в собі “переварюють” усі події, сьогодні важче.
- Одна з відповідей, яку доводилося чути, в тому, що нібито “я” продовжуюсь у своїх дітях...
- Але ж насправді мій син чи дочка – це абсолютно самостійна й самодостатня особистість. З одного боку, не такі вже вони оригінальні, ці особистості, а з другого – в моїй дитині куди більше особливостей, притаманних людям узагалі. Та й із кожним наступним поколінням кількість саме моїх генів у моєму подальшому потомстві зменшується. Інша справа, що я можу передати своїм дітям своє бачення світу і таким чином вплинути на їх формування.
- Незважаючи на це, серед людей думаючих, серед еліти суспільства завжди народжувалися – в різних народів, причому, - поняття династії, роду, генеалогічного дерева. Син мусив продовжувати справу батька, та й загалом предків по чоловічій лінії.
- Це якраз і доводить, що саме в еліти вистачало і знань, і часу, щоб замислюватись над сенсом життя і вигадувати заспокійливу баєчку щодо власного продовження у своїх потомках. З іншого боку, така версія передавалася дітям уже в готовому вигляді, тож і задумуватися ні над чим не треба було. Тільки виконуй усі приписи, які заповіли тобі предки.
На жаль, ця традиція в більшості народів, у тому числі й у нас, не торкається простого люду. Тому далі діда і баби, ще, може, прадіда чи прабабки ми, в більшості випадків, своїх предків не знаємо…