Михайло ПОЛОДЮК: «Тільки у єдності громади все заплановане вдаватиметься»

  •  аватар Автор теми
  • Відвідувач
  • Відвідувач
05 груд. 2016 12:20 #109858 від

День місцевого самоврядування — це подія, яка не лише яскраво засвідчує активну участь широких мас в управлінні державою, підтверджує високу роль самоврядності, як найдемократичнішої форми правління у суспільстві, а й возвеличує чесну й самовіддану працю сільських, селищних, міських голів, депутатів і працівників виконавчих апаратів місцевих рад.

Сьогодні місцеве самоврядування стало основою народовладдя, одним із головних чинників розвитку громадянського суспільства, дієвим інструментом вирішення не лише регіональних, а й загальнодержавних завдань. Після численних трансформацій місцеве самоврядування в Україні, як і в усьому світі, розглядається як єдино можлива і найбільш раціональна форма влади на місцях, як базис, що визначає усю суспільну надбудову.
Сьогодні, напередодні Дня місцевого самоврядування, ми поспілкувалися з міським головою Михайло ПОЛОДЮКОМ.

— Михайло Івановичу, сьогодні багато говорять про реформу місцевого самоврядування. Як вона впливає на розвиток міста?
— Життя підтверджує, що не може бути справжньої демократії без порядку, держави – без належного контролю, а повноцінного самоврядування – без необхідного обсягу повноважень і матеріально-фінансових ресурсів.

Сьогодні держава все більше повноважень передає на місця. Тепер з місцевого бюджету частково фінансуються: центральна районна лікарня, перевезення пільгових категорій громадян, професійно-технічний ліцей, харчування дітей у школах, частково оплачуються і підручники для учнів шкіл. Окрім цього, більше коштів забирають житлово-комунальні послуги для бюджетних закладів, адже тарифи стрімко зросли.

У рамках реформи місцевого самоврядування держава передала на місцевий рівень функції паспортного столу, державних реєстраторів, державного архітектурно-будівельного контролю. Попри те, що з'явилися нові робочі місця, водночас додатково збільшилися видатки з міського бюджету на утримання та виконання вищезгаданих функцій. Усе це тягне за собою додаткові витрати. Проте ми всі розуміємо, що без цих функцій громада існувати не може.

На мою думку, міська громада стає успішною не тільки в залежності від забезпечення фінансовими та матеріальними ресурсами. Головна роль належить людям, їхньому бажанню бачити своє місто, вулицю комфортною для проживання. А тому головне – забезпечити ефективну участь населення у вирішенні місцевих проблем.

— Минув рік, відколи Ви приступили до виконання обов'язків міського голови. Яким він був для Вас?

— Це був рік змін і потрясінь. Сьогодні, окрім питань життєдіяльності міста, багато уваги відволікають суди. Зокрема, намагалися у судах відстояти міськводоканал від повернення до ТОВ «Шепетівка Енергоінвест». І нам, на жаль, не вдалося цього зробити, незважаючи на те, що борги цього підприємства перед НАК «Нафтогаз» зростали. Адже сума складає майже 69 мільйонів гривень.

Нагадаю, що у 2014-му депутати міської ради проголосували, щоб міськводоканал повернути у комунальну власність. Однак у суді вищої інстанції у Києві вирішили, що громада міста такого права не має. Тепер хвилюємося, щоб борги ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» згодом не переклали на плечі шепетівчан, як це сталося у місті Теплодарі Одеської області.

До негативних вражень за цей рік можу віднести і реакцію на наші звернення про захист інтересів шепетівчан у різних державних установах, правоохоронних органах. У багатьох державних чиновників є розуміння наших проблем, але у межах своїх повноважень вони нічого не роблять для їхнього вирішення.

Щодо приємних моментів, то це, звичайно, повернення гуртожитку АТП у комунальну власність, виграний суд у ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» на суму близько 274 тисячі гривень. Важкі, але зрештою позитивні переговори з керівництвом Південно-Західної залізниці щодо видачі ними технічних умов для підключення мікрорайону Косецького до залізничного водоканалу.

— Що б Ви записали у свій актив?
— Перший рік на посаді міського голови минув неначе один день, з відчуттям великої відповідальності у забезпеченні безперебійного функціонування міського господарства, надання адміністративних та комунальних послуг мешканцям міста. Режим робочого дня, як кажуть, розписаний похвилинно, бо щодня нагальних питань вистачає.

На сьогодні маємо багато планів та ідей, які вже починаємо реалізовувати. Зокрема, поліпшуємо умови для комфортного проживання шепетівчан. Розпочали ремонт вулиць. Так, вже упорядкували дорожнє покриття на вулиці Шешукова, прокладено новий асфальт та тротуар на вулиці Чкалова — від проспекту Миру до ДНЗ № 11 «Дзвіночок». Нині проводяться роботи на відрізку вулиці Степана Бандери (від вулиці Шешукова до вулиці Української).

Донедавна багато нарікань шепетівчан було щодо відсутності освітлення вулиць міста у темну пору доби. Отож цьогоріч реконструйовано значну частину мереж зовнішнього освітлення на вулицях Судилківській, Некрасова, Героїв Небесної сотні, Титова, Січових стрільців, Ковальчука, Пліщинській, освітлено провулок Гоголя та Старокостянтинівське шосе. Загалом відновлено понад чотирнадцять кілометрів мереж вуличного освітлення.
За кошти міського бюджету вже другий рік поспіль ремонтуються покрівлі багатоповерхових будинків, які потребують капітального ремонту і перебувають у комунальній власності. Наприкінці вересня розпочалися ремонтні роботи міського басейну, який плануємо відкрити на початку нового року. Влітку проведено капітальний ремонт покрівлі міського будинку культури, замінено вікна та вхідні двері, проведено ремонт оркестрової ями, водопроводу, відреставровано понад 500 стільців глядацької зали.

Цього троку, чи не вперше за роки незалежності, міська рада виділила додаткові кошти на потреби медичних закладів у сумі майже три мільйони гривень.

Двадцятого травня 2016 року відбулося урочисте відкриття сучасного реабілітаційного центру на вулиці Судилківській. У новому приміщенні створені всі належні умови для денного перебування 48 дітей з особливими потребами з міста Шепетівки та району.

Одним із пріоритетних завдань міської ради у житлово-комунальній сфері є прибирання сміття на вулицях, проспекті Миру та скверах. Тому міська влада постійно намагається оновлювати матеріально-технічну базу комунального підприємства «Шепетівське РЕП». Зокрема, за кошти міського бюджету було придбано сміттєвий бункер з маніпулятором МБЗ-2.

Недавно для міської влади справжнім випробуванням став снігопад. Чимало лунало нарікань від мешканців на невчасне прибирання вулиць, провулків, тротуарів. Хоча за добу випала двомісячна норма снігу — покрив сягав 50 сантиметрів і більше.

І тут з'ясувалося, що наявної техніки у комунальників не вистачає. Тому плануємо закупити додатково два повнопривідні трактори з лопатами для очищення доріг та тротуарів міста від снігу, аби надалі запобігти будь-яким викликам негоди. Кошти для цього ми знайдемо.

Варто зауважити, що нинішній рік ми завершуємо з позитивними показниками. Практично, з усіх напрямків розвитку є перевиконання міського бюджету. Надходжень до міської скарбниці було б ще більше. Проте значна частина підприємців, незважаючи на фактичні прибутки, перебуває на спрощеній системі оподаткування, дехто взагалі знявся з реєстрації (працюють у «тіні»). Усі ці та інші хитрощі завдають збитки громаді міста і сповільнюють його розвиток.

— Над вирішенням яких актуальних питань зосередитесь у наступному році?
— Насамперед, плануємо провести реконструкцію площі імені Героїв Майдану, продовжимо асфальтування, освітлення вулиць та провулків міста, впорядкування тротуарів.

Сподіваюся що проведемо підключення мікрорайону Косецького до залізничного водоканалу. Розпочнемо прокладання водогону у районі колишньої сільгосптехніки, на масиві «Сонячному», що вирішить проблеми з водопостачанням мешканців.

— У цьому скликанні у міській раді представлено 7 різних політичних сил. Як це впливає на заплановану роботу вцілому?

— Я, як міський голова, і депутати, ми разом стали представниками влади волею громади і їй підзвітні. Від нашої відповідальності, професійності, компетентності, активної позиції залежить добробут громади, її майбутнє. Ми маємо зробити усе, аби громада не пожалкувала і не розчарувалася у своєму виборі. Нам нічого ділити, крім, хіба що, відповідальності.

Для мене, як керівника територіальної громади, фундаментальна позиція — верховенство права. Усе, що відбувається у міськраді, має відповідати закону та регламенту міської ради. Робота має бути публічною, принципи – демократичними як щодо депутатів, так і для представників громадськості. Ми працюємо так, щоб виборець знав про ухвалені рішення і про діяльність представницького органу влади, незважаючи на намагання окремих груп принизити авторитет місцевої влади в угоду своїм приватним інтересам.

— Що б Ви побажали напередодні Дня місцевого самоврядування?
— Користуючись нагодою, висловлюю вдячність депутатам, членам міськвиконкому, працівникам міської ради, головам громадських організацій і квартальних комітетів, які демонструють відповідальність у роботі. Саме вони, представляючи інтереси громади, працюють над розв'язанням проблем, які існують у місті.

Також хочу згадати і привітати зі святом колишніх працівників ради, ветеранів органів місцевого самоврядування. Від усього серця зичу усім, хто працює на благо територіальної громади, відстоює її потреби та інтереси, міцного здоров'я, щастя і непохитної віри у щасливе майбутнє рідної Шепетівки.

Щиро сподіваюсь на вашу подальшу допомогу та підтримку. Любіть наше місто, шануйте його історію, працюйте над його майбутнім! Тільки у єдності нам все вдаватиметься!

— Дякую Вам за розмову.

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Час відкриття сторінки: 0.084 секунд
0
репостів
0
репостів