Чому суд списав із ВАТ «Пульсар» борги із заробітної плати?

  •  аватар Автор теми
  • Відвідувач
  • Відвідувач
01 квіт. 2016 19:59 #105994 від
У квітні 2013 року постановою Господарського суду ВАТ «Пульсар», власником якого є держава в особі Фонду державного майна, визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру та ліквідатором боржника призначено арбітражного керуючого Опанасенка В.Ю. Аби повернути працівникам підприємства борги із заробітної плати міська рада, як член комітету кредиторів, тримала розв'язання цієї ситуації, як то кажуть, на пульсі. Адже боргів із заробітної плати у ВАТ «Пульсар» накопичилось у розмірі 1 млн. 612 тис. грн.

Відповідно до Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» для завершення процедури ліквідації підприємства необхідно розрахуватися із його боргами або списати їх. Ухвалою суду від 20 березня 2014 року затверджено реєстр вимог кредиторів ВАТ «Пульсар» на загальну суму 6 млн. 324 тис. грн. Міська рада, піклуючись про жителів міста, клопотала про погашення заборгованості із заробітної плати працівників підприємства. Â При цьому відповідно до акту інвентаризації майна боржника його активи оцінені на загальну суму 13 млн. 419 тис. грн., а відповідно до висновків незалежного оцінювача ринкова вартість підприємства склала 21 млн. 186 тис. грн. (без ПДВ), яких теоретично вистачало для повернення зобов'язань.

Проте як показав процес продажу цілісного майнового комплексу ВАТ «Пульсар», свого покупця підприємство з такою вартістю не знайшло. Сім разів аукціон був визнаний таким, що не відбувся, так як не було заявок від фізичних і юридичних осіб для участі у ньому.

Оскільки майно збанкрутілого підприємства цілісним майновим комплексом реалізувати на аукціоні не вдалося. Спеціально створеною комісією з дефектування обладнання було вирішено, що майно банкрута непридатне для використання за призначенням. Після чого його списали та реалізувати як металобрухт. Як результат майно було продано ліквідатором частинами відповідно до договорів купівлі-продажу. Сума реалізованого майна склала 1 млн. 932 тис. грн.

І лише на аукціоні, проведеному 24 жовтня 2014 року, з урахуванням зменшення початкової вартості майна ВАТ «Пульсар», підприємство, як цілісний майновий комплекс, реалізовано за ціною 1 млн. 343 тис. грн., що майже в 16 разів менше від його ринкової вартості.

Відповідно до документів, які ліквідатор надав на розгляд комітету кредиторів, представники міської ради виявили, що через відсутність коштів та майнових активів банкрута, залишається 432 тис. грн. заборгованості по заробітній платі. Опираючись на інформацію отриману від працівників ВАТ «Пульсар» та проаналізувавши документи, в тому числі акт інвентаризації ВАТ «Пульсар», міська рада надала зауваження до звіту арбітражного керуючого Опанасенка В.Ю. Зокрема, продаж брухту чорних металів та частини іншого майна ВАТ «Пульсар»Â відбувся за заниженими цінами. Також у звіті ліквідатора відсутня інформація про укладання договорів купівлі-продажу виробів, що містять дорогоцінні метали, тому не зрозуміло як відбувся їх збут.

Немає у звіті й інформації щодо реалізації груп активів (таких як: виробничі запаси, малоцінні та швидкозношувані предмети, незавершене виробництво, готова продукція, товари, необоротні активи отримані для продажу) на загальну суму 6 млн. 478 тис. грн. Тобто у кінцеву вартість цілісного майнового комплексу ВАТ «Пульсар» не включена вказана сума.

У разі продажу цих активів була б повністю повернута працівникам заборгованість із заробітної плати, як першочергове зобов'язання ліквідатора, а також зобов'язання перед Пенсійним фондом, Центром зайнятості, Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань тощо. Як насідок ці кошти пішли б у бюджети різних рівнів, а з них - людям на пенсії, зарплати, допомогу по безробіттю та інші соціальні виплати.

Опираючись на багаточисленні звернення працівників підприємства, міська рада не могла стояти осторонь захисту інтересів жителів Шепетівки. Аби недопустити списання заборгованості із заробітної плати посадові особи міської ради разом з народним депутатом України Романом Мацолою неодноразово звертались до керівництва Хмельницької обласної державної адміністрації, правоохоронних і контролюючих органів стосовно розв'язання даної проблеми.

Арбітражний керуючий Опанасенко В.Ю. звіт оновив. А перевірки правоохоронних органів та Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області порушень дій ліквідатора не виявили.

Опанасенко В.Ю. у зв'язку із відсутністю коштів та майнових активів банкрута склав ліквідаційний баланс і разом зі звітом про проведення ліквідаційної процедури перед Господарським судом Хмельницької області прозвітував, що кошти від реалізації майна спрямовані на витрати пов'язані з проведенням процедури ліквідації і лише частково погашені зобов'язання підприємства перед кредиторами. Зокрема, із 3 млн. 525 тис. грн. заборгованості перед державою, Управлінню Пенсійного фонду України в м.Шепетівка та Шепетівському районі повернуто лише 103 тис. грн. А із необхідних 1 млн. 612 тис. грн. заборгованості із заробітної плати людям виплачено 1 млн. 216 тис. грн. Тобто для повного розрахунку із працівниками ВАТ «Пульсар» не вистачило 432 тис. грн., як і передбачали посадові особи міської ради. Причому представник Фонду державного майна на засіданні суду не заперечив визнання погашеною заборгованість із заробітної плати працівників ВАТ «Пульсар».

8 липня 2015 року Господарський суд своєю ухвалою затвердив звіт ліквідатора підприємства, а зобов'язання перед кредиторами на загальну суму 8 млн. 347 тис. грн. визнав погашеними, тобто списав.

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Час відкриття сторінки: 0.135 секунд
0
репостів
0
репостів