Форуми, фестивалі, виставки.

Більше
19 вер. 2013 13:30 - 20 вер. 2013 20:09 #87218 від Концепт
Форум видавців – плями вражень.
Ірина Славінська, літературний оглядач "Української правди. Життя"




Ярослав Грицак, Марія Матіос і інші учасники форуму. Фото прес-служби Форуму

Форум видавців у Львові 2013 року вдвадцяте закінчився. Ніби й підсумки підбивати треба, але як це зробити, не уявляю.

Цього року в програму потрапило біля 800 заходів, з яких мені вдалося вибрати більше сотні цікавих. Присутність на них усіх вимагала би клонування чи існування паралельного простору.

Тому моя цьогорічна стаття про "Форум видавців у Львові" складатиметься з плям вражень і думок, що трапилися 2013 року.

Дискусії та прем’єри
Форум видавців у цьогорічній програмі може похвалитися неймовірною кількістю цікавих розмов. На всі цікаві розмови я не потрапила, особливо шкода пропущеної дискусії про вплив ЗМІ на суспільство.
Натомість дуже повно мені вдалося роздивитися програму журналу "ШО" на Форумі видавців – дискусії про сепаратизм у висловлюваннях українських письменників, про образ героя нашого часу в сучасних українських романах, про те, чи спирається сучасний український роман на європейську літературну традицію, та про долі публічного інтелектуала в соціальних мережах.
Переказувати немає сенсу, бо скоро з’являться стенограми цих розмов. Скажу тільки, що цього року око моє побачило, як за столом народжується порозуміння, і як учасники розходяться, трохи змінивши свої думки після розмови.
Також мені цікаво і дуже приємно, що стаття на "Українській правді. Життя" стала поштовхом для організації дискусії – розмови про "майже дорослу" підліткову літературу в Україні від "Видавництва Старого Лева".
Інша дуже очікувана для мене особисто розмова відбулася в рамках "Контексту-2". Ідеться про тему перетворення літературних критиків на літературних менеджерів, чи то пак на менеджерів культури.
Учасники дискусії розказали з десяток особистих історій перетворення, з яких можна зробити добрі висновки про алгоритми цих метаморфоз… а також про їх часту випадковість. Або не випадковість.
Книжкових прем’єр так само багато. Я особисто привезла кілограмів 15 нових книжок – це якщо не рахувати надісланих до початку фестивальної пори.
Серед моїх улюблених – з десяток новинок. Це дорослі романи "За чверть десята" Юрія Макарова та "Фрау Мюллер не налаштована платити більше" Наталки Сняданко. І переклад хуліганської підліткової книжки "Таємний щоденник Адріана Моула" Сью Таунсенд.
Це дебют Тараса та Мар’яни Прохаськів як дитячих письменників "Хто зробить сніг", а також соло Тараса Прохаська в книзі "Одної і тої самої".
Це Андруховичів переклад "Прогулянки" Роберта Вальзера та антологія вітчизняної прози про гопніків "Гопак" від юного амбітного видавця "Discursus", де є оповідання Андруховича про львівських батярів початку минулого століття.
Це роман "Соня" Катерини Бабкіної і красивезний "Лис Микита" Івана Франка з ілюстраціями Світлани Фесенко. Це дві мої улюблені новинки від "Критики" - доповнена й перевидана "Післячорнобильська бібліотека" Тамари Гундорової та "Французьке виховання" Памели Дракерман у перекладі Вікторії Наріжної.
Маю на увазі, що час завітати до книгарні. Мало просто любити читати – теоретична гіпотетична любов тут не діє.
Встаньте з дивану чи офісного крісла. Сходіть до книгарні чи в бібліотеку.

Це лише уривок статті, повний текст тут.
life.pravda.com.ua/culture/2013/09/16/139026/
Долучення:
Останнє редагування: 20 вер. 2013 20:09 ким Концепт.

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Більше
20 вер. 2013 21:05 - 20 вер. 2013 21:13 #87247 від Концепт
У Київському мистецькому арсеналі відтворять львівську площу Ринок. Таким чином у столиці відзначать Дні Львова.



Як зазначають у Львівському товаристві у Києві, 19 --22 вересня двір київського Арсеналу перетвориться на львівський центр з його площею Ринок, міською ратушею та Італійським двориком.

Просто у столиці можна буде відчути атмосферу Львова. У програмі передбачені виступи знаменитих львів’ян, зокрема Русланита батяр-бенду «Галичина», творчий вечір Святослава Вакарчука.

Щовечора серед відтворених львівських площ та кам’яниць лунатиме музика львівських композиторів — українських класиків у виконанні симфонічного оркестру. Львівське театральне мистецтво буде представлене видовищними вечірніми виставами театру на ходулях «Воскресіння».

Всього за 4 дні Львів можна буде відчути: музично-класичним, театральним, батярським, ретро-мелодійним і сучасним.
expres.ua/news/2013/09/16/93800-stolycyu...vnu-lvivsku-ploshchu
Долучення:
Останнє редагування: 20 вер. 2013 21:13 ким Концепт.

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Час відкриття сторінки: 0.088 секунд
0
репостів
0
репостів