ПЕРЕДБАЧЕННЯ ПОГОДИ

  • pruduk
  • pruduk аватар Автор теми
  • Платиновий учасник
  • Платиновий учасник
Більше
10 груд. 2015 10:21 #103956 від pruduk
ПЕРЕДБАЧЕННЯ ПОГОДИ був створений pruduk
:cheer: Ознаки гарної ясної погоди:

у теплий літній день можна спостерігати хмари, що пливуть у вигляді білосніжних кучугур з плоскими темними основами. Вони називаються купчастими і є ознакою гарної погоди. Спостереження за вітром дуже важливе для правильного прогнозування погоди. Якщо дим із труби іде вгору (вітру нема) - буде ясно. Під час ясної погоди і перед нею небосхил здається високим. Ластівки літають високо - дощу не буде.

:ohmy: Ознаки негоди:

поява краплинок соку на листі каштанів, кленів, осокорів, закривання квітів кульбаби лікарської, листків конюшини лучної, сильно пахнуть жасмин та біла акація, бджоли вранці не вилітають з вуликів, павук не пряде павутиння, мурахи ховаються, ластівки низько літають, місяць здається каламутним.

Існує ряд народних прикмет, пов'язаних з прогнозом погоди пір року: багато горобини - до сухої "золотої" осені; багато жолудів на дубі та грибів у лісі - до холодної, суворої зими; літо сухе і жарке - зима малосніжна й морозна; восени рано випаде сніг - весна буде рання; якщо з надрізу на березі у квітні тече багато соку, то літо буде дощовим.

Календарно-обрядові звичаї.

Деякі прогнози пов'язані з релігійними святами. В такі дні стан погоди краще запам'ятовувався:
сніг на Тетяни (25 січня) - на дощове літо; який день на Юрія (9 грудня) - така й зима; яка Оксана (6 лютого) - така й весна; якщо на Мокрини (1 серпня) зранку йде дощ, то й початок осені буде дощовий.
Народні звичаї та повір'я, пов'язані зі змінами в природі, називають календарно-обрядовими.
Прихід весни вітали веснянками, наприкінці літа святкували обжинки. 15 лютого відзначали Стрітення - день, в який, за народною уявою, зустрічаються зима з весною. Це свято в Україні особливо шанувалося: люди намагалися не працювали, а стежити за погодою. Коли на Стрітення відлига (тепло) - чекати весни ще довго, якщо холодно - навпаки, весна настане швидко. Народжувались прислів'я: як на Стрітення капає зі стріхи - не найдеться з літа втіхи (буде холодним), якщо на Стрітення півень нап'ється води відлига), то хлібороб набереться біди (літо холодне).

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Час відкриття сторінки: 0.088 секунд
0
репостів
0
репостів