Розмір шрифту: +
3 minutes reading time (631 words)

Євросоюз і перспективи української економіки

      

Я погоджуюсь з тією думкою, що через 10 років Європейський Союз буде дворівневим об'єднанням. Точніше, в ньому буде «внутрішнє коло», з єдиною валютою і фіскальною федеративною структурою, і «зовнішнє», яке не буде входити у фіскальний союз, але буде частиною спільного ринку. Причому, трансформувавшись в такі Об'єднані Штати Європи, ЄС зможе знову почати процес розширення. І, можливо, навіть зможе включити, врешті, і Україну.

 

Як же зараз розвивається Україна і що її чекає?  Ситуація в економіці погіршується, інвестори не йдуть, ситуація з бюджетом, платіжним балансом вже критична, а уряд, замість того, щоб допомогти бізнесу, лише закручує гайки все далі... Багато хто думав, що рано чи пізно у правлячої партії спрацює інстинкт самозбереження, і вона перегляне свою політику. Але - ні. Що, могло б спрацювати?

 

Якщо в країні не працюють закони, панує корупція, кумівство, відсутній захист прав власності, - в цих умовах економічне зростання завжди буде дуже низьким, якщо не нульовим. Іншими словами, для того, щоб країна розвивалася, їй потрібні добре працюючі державні інститути.

 

А навіщо вам вигадувати свій велосипед і самим намацувати, що працює добре, а що - погано, якщо ось він, стоїть під боком, вже працюючий - бери й користуйся. Я маю на увазі ту систему інституційного устрою, яка існує в ЄС. Україна може просто «скопіювати» її в процесі євроінтеграції.

 

І друге - це право власності. Якщо у вас є власність, ви хочете бути впевнені, що у вас її не заберуть, і стаєте набагато більш активні у відстоюванні своїх прав, тобто ви стаєте поборниками прозорих правил гри і демократичного процесу.

 

І ось тут, на мій погляд, криється одна з причин проблем. Як багато звичайних людей в Україні володіють акціями, частками в українських компаніях? Я думаю, дуже мало. Тому одне з головних завдань влади - це збільшувати кількість людей, котрі володіють власністю, збільшувати кількість буржуа, представників середнього класу.

 

 А у нас середній клас скорочується, а не росте. Виходить, методів «напоумити» уряд немає? Все безнадійно, і, як інші пострадянські країни, ми просто котимося  до авторитаризму.

 

Є ще один метод, який може стати стимулом для уряду нашої країни. Нашим політикам, багато з яких - олігархи, потрібно зрозуміти одну просту річ. Вони вважають, що добре заробляють зараз. Вони помиляються. У світовому масштабі вони заробляють ще дуже мало. Якщо вони хочуть сидіти за одним столом з найвпливовішими людьми цього світу, з тими, хто дійсно править бал у світовій економіці, - то вихід у них тільки один: лібералізувати економіку. У цьому, до речі, основна відмінність американців - вони одразу претендують на більшу частину цього пирога, і тому будують свою роботу так, щоб перед ними не виникало перепон - таких, які зараз стоять перед більшістю українських бізнесменів.

Україна має шанс стати Канадою нашого регіону, багатою країною з величезним культурним потенціалом і продуктивним населенням.

Якщо українські політики готові задовольнятися крихітним шматком величезного світового пирога, то можуть продовжувати в тому ж дусі. Великий, глобальний бізнес ніколи не захоче потиснути їм руку. Хоча я можу назвати п'ять речей, які можна реалізувати вже в цьому році, і які дозволять наростити темпи зростання ВВП.            Всього п'ять нескладних кроків, які в момент дадуть стимул для величезного зростання економічної активності в Україні.

 

Перший - радикальна податкова реформа, яка дозволить спростити податки і впровадити однакову ставку податків для всіх, без будь-яких преференцій.

 

Другий - радикальна реформа ринку землі та надання право власності на неї.

 

Третій - відділення судової влади від виконавчої, вибір суддів і надання їм повної незалежності від будь-якого впливу ззовні.

 

Четвертий - проголошення членства в ЄС безальтернативною метою уряду та розробка детального плану, як повністю адаптувати систему управління країною до європейських стандартів.

 

І п'ятий - повна свобода ЗМІ і ліквідація будь-якого контролю за ними з боку держави. Робота медіа  в тому, щоб робити публічними факти корупції, махінацій тощо. Це дозволить значно поліпшити ефективність роботи держорганів, та поліпшити криміногенну ситуацію в державі.

Виповнюється 100 років від дня народження Натана Р...
До кращих часів
 

Коментарі

Немає створених коментарів. Будь першим хто залишить коментар.
Вже зарегистрированны? Увійти на сайт
Четвер, 25 квітня 2024

0
репостів
0
репостів