Розмір шрифту: +
2 minutes reading time (361 words)

Як же вибрати "вітаміни" без нітратів?

Ранні овочі, які всі з нетерпінням чекають навесні, можуть бути смертельно небезпечними. А все тому, що нечисті на руку аграрії, щоб зірвати куш від підвищеної ціни на перші грунтові овочі, немилосердно годують їх мінеральними добривами - нітратами, підганяючи їх тим самим вирости швидше і побільше.
Природно, кожній розсудливій людині хочеться навчитися визначати напхані нітратами овочі ще до того, як віддати гроші за них продавцю. Проте з цим є проблеми.
Визначити напхані нітратами овочі вкрай складно. Лише деякі з них можна запідозрити в тому, що в них є хімія, по зміненому кольору.
Прилади, що визначають вміст нітратів в овочах і фруктах, не диференціюють солі, тобто, простіше кажучи, не вміють відрізняти солі мінеральних добрив від інших солей.
Але ж не сидіти склавши руки. Тим більше, дещо зробити все-таки можна.
Визначаємо нітрати за кольором
У деяких випадках це можливо. Наприклад, візьмемо петрушку. Її справжній колір - ніжно-зелений. «Наївшись» нітратів, вона набуває темно-зелений колір. Цю зелень купувати не варто. До речі, я не випадково для прикладу взяв петрушку - вона один з рекордсменів по накопиченню нітратів.
Визначаємо нітрати по «плямам»
У таких овочах, як, наприклад, картопля або кабачки, з-під шкірки нерідко проступають плями зеленого або жовтого кольору. Це також сигнал про небезпеку - значить, в овочах накопичені шкідливі речовини. Будь-які овочі з зеленими або жовтими плямами купувати не варто.
В яких місцях накопичуються нітрати
Найшкідливіша частина капусти - качан. Його ні в якому разі не варто їсти, навіть якщо овоч виріс на власній грядці. Хіба мало, яка зараза проникає в грунт з дощами й ґрунтовими водами. І у верхніх листках капусти фахівці виявили багато нітратних речовин. Тому перед приготуванням обіду кілька шарів листя потрібно зняти.
Багато фруктів та овочів воліють складувати шкідливі речовини на поверхні. З картоплі, огірків, кабачків, яблук, груш шкірку краще зняти.
У злакових культурах - пшениці, житі, гречці і т. д. - шкідливі речовини накопичуються в основному в стеблах і листках, якими годують тварин. До речі, саме так заражається нітратами м'ясо. У зернах же отрути немає, тому каші і борошняні вироби можна їсти без побоювання.
Як позбутися нітратів
Фахівці стверджують, що якщо попередньо добре вимиті овочі помістити на декілька годин в підсолену воду (1% розчин), то кількість нітратів в них значно знижується.
«–Ты России присягал, Александров Шурка, А жена в...
ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЗУБНОЙ ПАСТЫ
 

Коментарі

Немає створених коментарів. Будь першим хто залишить коментар.
Вже зарегистрированны? Увійти на сайт
Субота, 04 травня 2024

0
репостів
0
репостів