Розмір шрифту: +
3 minutes reading time (586 words)

Порушення обміну речовин

 

Мабуть, усі знають, що більшість людських захворювань зумовлені порушеннями обміну речовин в організмі людини(метаболізм). Метаболізм - це природний і самий важливий процес в організмі. З водою, повітрям і їжею в наш організм потрапляють корисні речовини, і щоб вони засвоювалися організмом і працювали, необхідно, щоб злагоджено відбувалися всі хімічні реакції. Якщо в ланцюжку відбудеться збій, то у людини можуть початися функціональні зміни, що, в кінцевому рахунку, може завдати шкоди здоров'ю. Причини і наслідки цих порушень різні, а отже і механізми усунення різні.

Порушення жирового обміну

Найчастіше пусковим механізмом цього порушення є малорухомий спосіб життя та переїдання. На перших стадіях нормальну масу тіла повернути не так уже й складно. Якщо ж певний рубіж перейдено, починається ожиріння. Розрізняють чотири стадії ожиріння: перша (легка) - нормальна маса перевищена на 15%, друга - до 30%, третя - 31-40%, четверта (тяжка) - понад 50%. Визначити свою нормальну масу тіла можна за формулою: зріст - 100 = нормальна маса (якщо зріст становить 167 см, маса має бути 67 кг).

Порушення водно-сольового обміну

Ознаки порушення

Обмеження рухливості суглобів, хрускіт і тріск, біль у суглобах у стані спокою і під час руху.

Деформація кісток, кісткові розростання у вигляді остей, шпор.

Причини порушення

Малорухомий спосіб життя, гормональні зміни, надмірне вживання м'ясних і гострих страв, бобових, систематичне переохолодження організму чи окремих суглобів.

Профілактика та лікування

Раціональне харчування - 4-5 разів на день. Такий режим сприяє нормалізації обмінних процесів: вчасне постачання клітин поживними речовинами та виведення шлакових накопичень із міжклітинного простору.

З харчового раціону потрібно вилучити бобові (квасоля, боби, горох тощо), гостру їжу, бульйони та інші наваристі м'ясні і рибні страви, а також смажені страви.

Розвантажувальні дні (яблучно-сирні, яблучно-кефірні, вінегретні): взимку і весною - раз на тиждень, влітку і восени - двічі на тиждень, сприяють нормалізації функцій організму, розвантаженню підшлункової залози та інших органів, які виробляють ферменти для спалювання жиру.

Малоінтенсивні фізичні навантаження (ходьба, плавання, лижі, заняття на тренажерах), спортивні ігри (теніс, волейбол, бадмінтон). Запобігають застійним явищам у суглобах, поліпшують кровопостачання тканин, завдяки чому усуваються запальні процеси, сприяють виділенню солей, якими організм перенасичений, через потові залози. У разі початкових стадій порушення сольового обміну зранку чи за годину до сну рекомендується біг підтюпцем (від 20 до 40 хв 3-4 рази на тиждень). Після занять спортом (особливо бігу) потрібно прийняти теплий душ і змінити нижню білизну, бо на ній осідають виділені з потом солі, які через шкіру можуть знову проникнути в організм.

Порушення білкового обміну

ознаки порушення

Гострі напади запалення в одному чи кількох суглобах; підвищена стомлюваність; лихоманка, підвищення температури тіла; підвищений рівень сечокислих солей в організмі, їх відкладення в суглобах, хрящах та інших тканинах.

Причини порушення

Переїдання, надмірне вживання білків тваринного походження, недостатня кількість сирих овочів і фруктів у раціоні; зловживання алкоголем; малорухливий спосіб життя.

Профілактика та лікування

Раціональне харчування: вилучити з раціону смажене м'ясо і м'ясні супи, внутрішні органи тварин (легені, нирки, печінку). Обмежити вживання продуктів, що містять велику кількість пуринів: щавель, брюссельську капусту, бобові, міцний чай, каву, відмовитися від вживання алкогольних напоїв.

Продукти, які потрібні для організму: брусниця, червона і чорна смородина, вишні, суниці, яблука, морська капуста та інші продукти моря. Між прийомами їжі (через 2-3 год) рекомендується пити воду - 1,5-2 л на добу (якщо немає протипоказань з боку серцево-судинної системи).

Малоінтенсивні фізичні навантаження (ходьба, біг підтюпцем, плавання тощо), спортивні ігри (теніс, волейбол тощо). Поліпшують обмінні процеси, зокрема, сприяють виведенню надлишку солей з організму через шкіру та кишечник.

У разі загострення

Розпарити суглоби в гарячій воді протягом 10-12 хв, накласти компрес із холодної води(льоду) до 30 хв.

Розтирати хворі місця, добре пройти курс саунотерапії - раз на тиждень паритися в сауні чи лазні.

 

 

Гральні автомати в Шепетівці "цвітуть і пахнуть"
Фильмы советской поры
 

Коментарі

Немає створених коментарів. Будь першим хто залишить коментар.
Вже зарегистрированны? Увійти на сайт
П'ятниця, 26 квітня 2024

0
репостів
0
репостів