Розмір шрифту: +
2 minutes reading time (375 words)

Мелатонін - гормон сну і довгого життя

  

 

 

"Сон - кращі ліки", "з горем потрібно переспати" - ці народні мудрості абсолютно правильні.  Безліч наукових досліджень підтверджують: хто багато спить, той довше живе і менше хворіє.

 

 Саме вночі виробляється 70% добової кількості мелатоніну - гормону, який захищає нас від стресів і передчасного старіння, від простудних і навіть онкологічних захворювань. Саме він регулює біоритми - допомагає пристосовуватися до зміни дня і ночі, відправляє в зимову сплячку тварин і жене нас в ліжко з настанням темряви. Вироблення гормону починає наростати в сутінки, досягає максимуму з 0 до 4.00 ранку і з світанком падає. Ми занурюємося в сон, а мелатонін приймається за роботу - відновлює, ремонтує, зміцнює ... Адже він - один з найсильніших природних імуномодуляторів та антиоксидантів, найбільш потужний поглинач вільних радикалів - нестабільних молекул, які, руйнуючи ДНК, клітини і тканини, сприяють розвитку раку і серцево – судинних  захворювань.

ТОМУ НЕОБХІДНО:

- Закривати на ніч вікна щільними шторами.

 - Не спати з включеним нічником або телевізором.

- Якщо засиджуватися допізна, освітлення кімнати повинно бути неяскравим і вже точно не лампою денного світла.

 - Намагатися  засипати не пізніше півночі: максимум мелатоніна виробляється з 0 до 4 ранку.

 

 З віком виробництво мелатоніну зменшується, і це є сигналом для всіх інших систем організму, що настав час здаватися, пора старіти.

 Це, звичайно, лише один з факторів старіння, але досить істотний.

 Дані наукових досліджень показують: люди, що змушені регулярно працювати ночами, а значить, відчувати хронічний дефіцит мелатоніну, мають на 40-60% більший ризик розвитку коронарної хвороби серця і судин.

 Вчені вважають, що саме зайва освітленість укорочує життя жителям великих міст, і навіть ввели спеціальний термін «світлове забруднення».

 

Великий багатообіцяючий ефект мелатонін дає в боротьбі проти раку грудей - пухлини, що пов'язано з підвищеним рівнем жіночих гормонів естрогенів.

Справа в тому, що "гормон ночі" гальмує їхнє вироблення, а значить - чим менше мелатоніну, тим вищий ризик захворіти.

Зайва нічна освітленість шкодить усім, але жінкам - сильніше, ніж чоловікам.

Пам'ятаймо, мелатонін, не будучи снодійним, полегшує засинання, зменшує кількість нічних пробуджень.

У вас аврал? Прийміть мелатонін, навіть якщо лягаєте в 4:00 ранку. Ви отримаєте необхідну добову кількість гормону, та й заснете швидше - адже перевтома викликає, в тому числі і безсоння.

Приймати мелатонін краще курсом - влітку та восени - по 1-1,5 мг винятково на ніч.

 

 

 

ВІрність чоловіка визначається рівнем інтелекту
Людська лінь
 

Коментарі

Немає створених коментарів. Будь першим хто залишить коментар.
Вже зарегистрированны? Увійти на сайт
Субота, 18 травня 2024

0
репостів
0
репостів