Чи потрібні права на мінітрактор?

Завдяки компактності та потужності мінітракторів, вести сільське господарство на невеликих земельних площах стало значно простіше та ефективніше. Окрім того, мінітрактори корисні у будівництві чи догляду за присадибною ділянкою, адже достатньо універсальні - можуть перевозити вантажі, орати, косити траву, сіяти тощо. Однак варто враховувати, що для керування такою технікою потрібно мати певні документи, які саме розказуємо у статті.

В яких випадках потрібні права на мінітрактор?

Використання такої спецтехніки, яка має змогу рухатися дорогами, в тому числі сільській, польовій, передбачає використання водійського посвідчення. В Україні діє чітке правило, де зазначено, що на дорогах загального користування для керування мінітрактора вимагається водійське посвідчення. Якщо техніка працює виключно на приватній території, то воно може не знадобитися. Але, як показує практика, часто техніка виїжджає на дороги, де є інші учасники дорожнього руху, тож водієві знадобляться відповідні документи.

Категорії В буде достатньо для права керувати мінітрактором agromoto.com.ua до 35-ти кінських сил, це можу бути як колісна, так і гусенична важка техніка. Для тракторів з потужністю до 73,5 кВт вже потрібно буде мати категорію А1

Як і де отримати категорію?

Отримати права на категорію В можливо після завершення навчання в автошколі, це обов'язкова умова для всіх водіїв. У школі складають теоретичні, практичні іспити, а вже на завершальному етапі складають іспит у сервісному центрі МВС. Тож, навчання передбачає такі етапи:

  1. Спеціальне навчання на категорію В проходять в автошколах, які мають ліцензію. Категорія передбачає навчання основ керування, правил дорожнього руху, надання першої медичної допомоги та особливостям роботи техніки.
  2. Отримання медичної довідки про право на керування транспорту. Проходження медичної комісії - обов'язкова умова для усіх водіїв, адже вона підтверджує здатність особи керувати ТЗ.
  3. Складання іспиту у сервісному центрі МВС, який поділено на 2 частини - теоретичний тест на знання ПДР, практичний - керування ТЗ.

Крім того, самохідна техніка має бути зареєстрована. Отримати необхідні документи можна через Державну інспекцію сільського господарства. Після оформлення, власник отримає номерний знак для мініктрактора та свідоцтво про власність. Щодо навісного обладнання, то документів на нього не потрібно.

Що буде, якщо керувати мінітрактором без посвідчення?

Якщо водій мінітрактора немає водійського посвідчення, то йому загрожує штраф у розмірі 3400 гривень, якщо ж керує ТЗ, але не має при собі ні фізичного документа, ні електронного, то заплатить 425 гривень.

При позбавленні права на керування, водієві загрожує штраф понад 20 тисяч гривень. Тож, керування самохідною технікою без відповідних документів може призвести до штрафних санкцій, а також можливої конфіскації техніки.

Крім того, наявність основ та знань з керування гарантуватиме безпечне керування ТЗ, без виникнення аварійних ситуацій. Це дозволить правильно та ефективно використовувати мінітрактор.

0
репостів
0
репостів