Смачний та доступний овоч: які страви приготувати з кабачків

Із середини літа і аж до пізньої осені розпочинається сезон гарбузових і першість у ньому, без сумніву, займає кабачок. Простий та доступний овоч родом з Америки має не тільки корисні властивості, а й безліч варіантів приготувань, адже його можна тушкувати, смажити, запікати, варити та готувати на пару. Тут, в ЯБпоїла, йому є чим похизуватися, адже кабачок - універсальний продукт, який легко знайти, готувати та використовувати у здоровому харчуванні.

Чим корисний кабачок?

Цей овоч надзвичайно низькокалорійний, тож, якщо перебуваєте на дієті, то знайте, що в 100 грамах овочу міститься всього 17 калорій. Все завдяки тому, що на 93% він складається з води, яка сприяє гідратації нашого організму, поліпшенню травлення. Також у ньому є клітковина, вітаміни А, групи В, С, магній та кальцій, трохи білків та вуглеводів. Це також джерело антиоксидантів для захисту від вільних радикалів та підтримки здоров'я очей.

Якщо людина бажає нормалізувати роботу кишківника, знизити рівень холестерину та підтримувати оптимальну вагу - вживання кабачка у щоденному раціоні обов'язкове. До того ж завдяки універсальності продукту є безліч рецептів, аби кабачок приносив не тільки користь, а й задоволення від споживання.

Як смачно приготувати кабачок?

Кабачок можна їсти будь-яким і при цьому корисні властивості його не втрачаються, але дещо змінюються, наприклад, вміст вітамінів. Його додають у випічку, супи, пасту, роблять з нього рулети чи лазанью, одним словом фантазія з кабачком нескінченна і при цьому є перевірені рецепти, які точно не залишать нікого байдужими.

Рагу без м'яса для усієї сім'ї

Рагу досить проста страва, яку можна приготувати на вогні, газовій плиті чи у мультиварці і головне - з доступних продуктів без жодного алергену, які можна придбати на ринку чи магазині. Для цього потрібні: кабачок, морква, цибуля, баклажан, солодкий перець, томати, олія, спеції та зелень. Час готування - 30-40 хвилин. Що робити:

  • очищені, порізані 1 середню цибулю та моркву пасерувати на 1 столовій ложці олії;
  • вимиті та очищені невеликий кабачок, баклажан, томат та перець порізати на кубики;
  • додати до пасерованих цибулі, моркви порізані кубиком овочі та 2 столові ложки олії, спеції за смаком і перемішати;
  • на деко викласти суміш і запікати при 190 градусах у духовці, після чого посипати зеленню готову страву.

Закуски з кабачка

Овочеві закуски найбільш "ходові", оскільки швидко готуються і легко їдяться. Такі страви з кабачка оцінять і дорослі, і малі. Для першої закуски знадобляться: молоді кабачки 2-3 шт, сметана 150-200 грам, спецї за смаком, 100 грам сиру, паніровка 100 грам, часник сухий чи свіжий.

Молодий кабачок необхідно добре помити, розрізати павпіл та порізати поздовж на палички. Окремо необхідно у мисці змішати сметану, видавлений часник чи сухий, спеції та сіль і добре перемішати, тужи ж кинути порізані скибки.

Окремо у посудині змішати паніровку та тертий сир. Розігріваємо духовку до 180 градусів та стелимо на деко пергамент. Після цього кожен шматочок кабачка обвалюємо у сирній паніровці та викладаємо на деко. Ставимо усе в розігріту духову шафу та запікаємо 12 хвилин.

Для другої закуски знадобляться 3-4 молоді кабачки, сир сулугуні 100 грам, 300 грам курячого фаршу, половина солодкого перцю, жменя волоських горіхів, копчена паприка та спеції за смаком.

Помиті овочі необхідно розрізати на дві частини повздовж та обережно вийняти серединки, аби не пошкодити стінки. Паралельно треба розігріти духовку до 180 градусів, приготувати деко, застеливши пергамент. Окремо треба змішати у мисці фарш, паприку, дрібно порізані горіхи, перець та спеції. Цим заповнюємо кабачкові "човники" та посипаємо сулугуні. Запікати 15-20 хвилин.

Суп за 30 хвилин

Суп з кабачків готувати легко та швидко, коли немає сил після напруженого дня. водночас він поживний та корисний, а ще обов'язково сподобається дітям. Що потрібно для приготування: 2 кабачки, 1 картопля, 1 цибулина, копчена паприка, шматочок масла, олія, часник та спеції.

Помиті та очищені картоплю, цибулю та кабачок треба порізати кубиками. Викласти овочі до каструлі з товстим дном, порізаний часник, олію та масло, пасерувати 5 хвилин. Після цього додати 300-400 мл води та варити усе 15 хвилин. Наприкінці додати паприку, спеції за смаком та по можливості - шматочки шпинату для насиченого кольору, довести до кипіння та збити усе блендером. Подавати суп з посипаним твердим сиром, наприклад, пармезаном.

Таким чином, кабачок не тільки корисний, а й універсальний продукт з неймовірною варіацією на кухні. Низька калорійність, розмаїття смаку та поживних речовин роблять цей овоч незамінним у літню пору, коли важливо смачно поїсти без важкості для шлунку. Спробуйте змінити своє бачення про кабачок та відкрити безліч страв для своєї сім'ї.

0
репостів
0
репостів