Як мексиканська культура стала популярною в українській гастрономії

Мексика — це поєднання декількох унікальних культур. У різний час своєї появи на території країни вони збагачували одна одну та формували ідентичність саме цієї місцевості. Найвпізнаваніші її елементи у сфері гастрономії — тако, буріто, фахітас, шоколад у різних формах, з соусів — сальса та гуакамоле, напої — текіла та пульке.

Як саме ці страви стали популярними й у нашій країні — розповідаємо далі.

Особливості мексиканської кухні

Страви та напої у Мексиці дуже різноманітні, проте часто в них використовуються одні й ті самі інгредієнти:

  • м'ясо та морепродукти;
  • морська риба;
  • кукурудза;
  • бобові культури;
  • авокадо;
  • перець — солодкий та гострий;
  • батат;
  • помідори;
  • гарбуз;
  • шоколад.

Страви запікають, смажать, додають багато місцевих гострих спецій і зелені, варять та готують на пару. Деякі з них подаються окремо або як доповнення до інших страв.

Кухня сучасної Мексики створена завдяки внеску відразу декількох різних культур:

  • цивілізацій ацтеків, які проживали на цих територіях до приходу європейських колонізаторів;
  • іспанців, які привезли з собою власні гастрономічні традиції та повністю знищили ацтекську культуру;
  • місцевих індіанців Мезоамерики.

У всіх трьох випадках це різні інгредієнти та ритуали, пов'язані з їжею. Іспанські традиції були просякнуті християнськими віруваннями. Місцеві ж жителі мали в раціоні навіть комах та їхніх личинок, вони вважалися поживними джерелами білка.

AD_4nXekNOOTsFIsCQE88Ze9Qre_FwFEMkK7o37txwUWGo3DovABt5LESIW3VtyhX27PXHGMoLz3q8YrD1nQ7CaL9hLAH0Kl5JsFF9auVhu9NmBi1zs0BFmAdSYa7B4zVRPicArVpAC1E1m_ybp5O2gtfJ4YQdxi?key=oO4sxkwmdhJd706ebM6wng

Мексиканська кухня в епоху глобалізації

Завдяки швидкісному транспорту та інтернету глобалізація з кожним десятиліттям тільки прискорюється. Також на це впливають культурні, соціальні та політичні аспекти, як-от еміграція. Завдяки цьому знайти японський, індійський або мексиканський ресторани з автентичною кухнею можна майже в будь-якій країні світу.

Мексиканські страви найбільш популярні у країнах-сусідах, зокрема в США та Гватемалі.

В Україні більше розповсюджені заклади швидкого харчування з мексиканськими стравами. У них найчастіше подають:

  • буріто;
  • начос із соусами на вибір;
  • тако;
  • бунюелос — солодкі пончики, приготовані у фритюрі.

Багато закладів також інкорпорують мексиканські страви до власного меню. Найпопулярнішою можна вважати гуакамоле — густий соус з авокадо, лимонного соку та спецій, який можна подавати до хліба та картоплі, м'яса та інших гарнірів.

Традиційні страви мексиканців вважаються доволі гострими. Тому перш ніж їх скуштувати вперше, потрібно бути до цього готовим. Або ж вибрати найбільш «безпечну» опцію з меню, як-от буріто без перцю. Любителям же гостренького припаде до смаку чилі кон карне, фахітас або запечені на вогні овочі з сальсою.

Що ж до напоїв, найпопулярніші з них — алкогольні. У будь-якому барі світу тепер можна випити текіли, яка готується з сиропу блакитної агави. Її виробляють винятково у Мексиці. На її основі також створено багато унікальних коктейлів.

0
репостів
0
репостів