Історичне походження Хелловіна

Коли вперше почався Хелловін?

Хелловін бере свій початок у стародавньому кельтському фестивалі Самайн, який відзначали близько 2000 років тому на території сучасної Ірландії, Великобританії та північної Франції. Самайн знаменував кінець сезону збору врожаю та початок більш холодних і темних місяців. Кельти вірили, що в ніч перед новим роком (31 жовтня) межа між живими і мертвими стирається, що дозволяє духам бродити по землі.

Давні традиції: попередники Хелловіна

До Хелловіну, яким ми його знаємо сьогодні, кілька стародавніх свят мали схожі звичаї. Римське свято Фералія вшановувало смерть померлих, тоді як Помона, римське свято врожаю, сприяло асоціації з яблуками, яке часто пов’язували з Хелловіном. Крім того, гельський фестиваль Самайн, як згадувалося, значно вплинув на розвиток традицій Хелловіна.

Хелловін в середні віки

Хеллоуїн, як ми його розуміємо сьогодні, сформувався під впливом християнства в середні віки. Церква намагалася замінити давні язичницькі свята християнськими. Вечір усіх святих, ніч перед Днем усіх святих (1 листопада), включав елементи Самайна, об’єднуючи практику виявлення душі.

Еволюція Хелловіну в Америці

Хелловін прийшов до Америки через ірландських та шотландських іммігрантів у середині 19 століття. Згодом свято об’єднало індіанські та європейські звичаї, ставши більш орієнтованим на громаду з парадами, вечірками та акцентом на пустощах і пустощах.

Хеллоуїн у 20 столітті

На початку 20-го століття відбувся зсув у бік Хеллоуїна, орієнтованого на дітей, зосереджуючись на спілкуванні між громадою та сусідами. Стала поширеною традиція ласощів, коли діти одягалися й ходили від дверей до дверей за частуваннями.

Сучасне святкування Хелловіну

Сьогодні Хеллоуїн - це різноманітна і широко відзначається подія по всьому світу. Такі країни, як Канада, Сполучене Королівство та Австралія, прийняли американізовану версію Хеллоуїна, де проводяться костюмовані вечірки, будинки з привидами та розваги.

Хелловін і забобони

Коли з Хеллоуїном почали пов'язувати забобони?
Хелловін завжди був оточений забобонами, від чорних котів до розбитих дзеркал. Ці вірування та традиції передавалися з покоління в покоління і надають цьому святу таємничої привабливості.

Хеллоуїн, давнє свято, що сягає корінням у кельтські та римські традиції, перетворилося на глобальне явище, яке відзначають різними способами. Від свого скромного початку до екстравагантних свят сьогодні Хелловін зберіг свою суть таємниці, спільноти та творчості. Просуваючись вперед, давайте святкувати Хелловін з повагою, інклюзивністю та почуттям дива, гарантуючи, що він залишиться улюбленим святом для майбутніх поколінь.
 

0
репостів
0
репостів