Ромова баба: історія тістечка та найкращий рецепт

real a613bfc7 104d 4300 b888 bc34edd20233

У ромової баби дуже цікава історія. Цей кекс насправді називається «Баба в ромі». По суті, це випічка великої характерної пухкої форми. Ром-баба також готується з дріжджового тіста, різниця полягає в просоченні алкоголем. Найчастіше використовується цукровий сироп із ромовою есенцією. Але допустимо додавати в просочення і чистий ром Bacardi, Captain Morgan, Havana Club та ін.

Історія походження рецепта

За загальноприйнятою версією, рецепт кексу, просоченого в ромі, вигадав польський король Станіслав Лещинський. На момент його правління вже існувала булочка куглоф. Якось польський правитель вважав, що випічка сухувата і вмочив її у вині. Станіслав Лещинський був у захваті від нового смаку. Він назвав булочку «Алі Баба» – на ім'я головного персонажа казки «Тисяча та одна ніч». Згодом приставка «Алі» вийшла з обігу, а рецепт зберігся на віки.

Рецепт ром-баби з Польщі потрапив до Франції. Місцеві кулінари його трохи змінили. тісто стало більш повітряним. Також до нього почали додавати родзинки.

Сучасний рецепт ромової баби був вигаданий у Парижі на вулиці Монторгейль. Авторство приписується кулінару Жану Ансельму Брільє-Саварену. Також випічка, наповнена алкоголем, існувала в Неаполі. У США подібні кондитерські вироби з'явилися у ХІХ столітті. 

Кекси, просочені ромовим сиропом, пекли і на Русі. Особливо популярними вони були на Смоленщині, Новгородчині та Псковщині. Ймовірно, саме тут з'явилася назва "ромова баба". Кекси у сучасному вигляді з'явилися в нашій країні у 1930-х роках.

Готуємо тісто

Для тесту знадобиться 200-250 г борошна, 100 г маргарину або вершкового масла, 2 яйця, дріжджі (підійдуть свіжі або сухі), трохи солі, цукру та родзинок. У миску налийте півсклянки теплої води, додайте 1 чайну ложку солі, 10 г цукру та дріжджі. 17 г свіжих чи 5 г сухих. Перемішайте та залиште на 10 хвилин. В інший посуд просійте муку|борошно| і вбийте в неї яйця. Далі додайте суміш із дріжджами та розм'якшене масло. Його можна замінити маргарином. Потім можна приступати до замішування тіста. Це досить трудомісткий процес, який йде не менше півгодини. Готове тісто має добре тягнутися, але не рватися у своїй. Додайте ізюм, просочений ромом, і залиште тісто настоюватися на 45 хвилин, після чого можна приступати до випічки.

Кекси можна випікати у будь-яких формах. Вони поміщаються в духовку, розігріту до 180 градусів на півгодини.

Сироп та помадка

Для приготування сиропу доведіть до кипіння суміш із 0,5 склянки води та 4 столових ложок цукру. Додайте до неї столову ложку рому і перемішайте. У просочення потрібно занурити кожен кексик.

Для помадки знадобиться 8 столових ложок води. У ній потрібно розчинити 6 столових ложок цукру. Доведіть суміш до кипіння та додайте 10 крапель лимонної кислоти. Остудіть помадку до кімнатної температури. Для цього потрібно опустити ємність у таз із холодною водою. Після цього помадку потрібно ретельно перемішати, доки вона не стане білою. Помажте нею кекси. Ромова баба готова!

0
репостів

Не пропускайте наші новини

Підписуйтесь на нас!

0
репостів