Цікаві факти про піцу

Піца - одна з найбільш відомих і улюблених страв італійської кухні. Складно знайти людину, яка не знайома з приголомшливим смаком цієї їжі. Це популярна страва, якою пригощають в ресторанах і кафе в різних країнах світу. У чому ж криється секрет популярності? Сьогодні відповідь на це питання нам дасть шеф кухар ресторану La Famiglia - https://lafamiglia.restaurant/. Також разом ми зануримось в історію піци та цікаві факти.

Цікаві факти про піцу

Перш за все, слід зазначити, що секрет простий, і полягає у відсутності еталонного рецепта. Для приготування тіста і начинки можна використовувати будь-які інгредієнти, що відкриває перед кулінарами практично необмежені можливості.

Історія створення піци

Вперше піца згадується в латинському документі, який датується 997 роком до н.е. Спочатку так позначали їжу для бідняків і жебраків. Готували страву досить примітивно, з простих і доступних продуктів. По суті, це були коржі, зроблені з грубого тіста і томатів, приправлених різними спеціями. Звичайно, ця їжа навряд чи сподобалася б сучасним гурманам.

Олександр Дюма, відомий письменник і автор книги «Три мушкетери», побував в Неаполі в 1935 році. Саме він помітив, що місцеві бідняки взимку харчувалися виключно піцою. Незважаючи на офіційні історичні дані, вважається, що люди їли піцу задовго до нашої ери. Особливо поширене це блюдо було в Стародавній Греції і Римської імперії.

Цікаві факти про піцу

Завдяки тривалій і насиченій історії страви, не можна не згадати про декілька цікавих фактах, пов'язаних з піцою:

  • Перша офіційна піцерія була відкрита в Неаполі, в XVIII столітті. Заклад приймає відвідувачів і до цього дня;
  • У Філадельфії діє музей піци, в якому відвідувачам пропонується покуштувати різні версії цієї страви;
  • У 2005 році прем'єр-міністр Італії публічно заявив, що фіни не вміють готувати піцу. Фіни запам'ятали цей вислів, і в 2008 році довели всьому світу зворотне, вигравши міжнародний конкурс з приготування піци. Італії довелося задовольнятися лише другим місцем;
  • Більше 50 років вартість піци збігалася з вартістю проїзду в Нью-Йоркському метро. Ця особливість одержала навіть своє визначення серед економістів: «ефект піци»;
  • Мережа піцерій «Pizza Hut» в 2001 році організувала доставку страви на МКС. Обійшлося це компанії в 1 млн доларів;
  • Згідно з даними статистичних досліджень, в США кожну секунду продають близько 350 скибочок піци;
  • На території Аляски в деяких випадках для доставки піци використовується літак;
  • Вгадайте, якою покупкою була перша транзакція, виконана за допомогою біткоіна? Вірно, користувач купив піцу!

Існує величезна кількість варіантів приготування цієї страви: піца 4 сири, Маргарита, пепероні, гавайська, класична і т.д. Причому, рецепт приготування може істотно відрізнятися, в залежності від географічного розташування країни, особливостей культури та традицій місцевого населення.

0
репостів
0
репостів