Приватні школи в Великобританії: сучасне прочитання традицій

Англійські приватні школи прийнято вважати зразком правильної освіти і виховання. Система навчання в них складалася і перевірялася століттями, розвивалася послідовно, не наражаючись на сумнівні експерименти. Якщо таке поняття як приватна школа у Львові з'явилось відносно нещодавно, то для Англії це вже століття досвіду. Зберігаючи все цінне з минулого, кращі школи Великобританії органічно приймають і використовують сучасні технології, нове обладнання і нові підходи до навчання. Шкільні наукові лабораторії часто не поступаються університетським, в шкільному театрі репетирують і виступають професійні артисти, а інноваційні бізнес-проекти учнів нерідко виходять за межі шкіл і стають успішними стартапами. Колишнього аскетизму і суворості в школах Англії стало набагато менше, а комфорту і турботи про благополуччя учнів більше, але це не змінило головного: тут, як і раніше, роблять з дитини особистість і всебічно готують до самостійного життя.

Як вибрати школу в Англії

Приватних шкіл у Великобританії більше двох тисяч, в тому числі приватних шкіл-пансіонів - близько 500. За результатами шкільних іспитів GCSE і A-level щорічно в Британії складаються національні рейтинги кращих шкіл, в тому числі рейтинги кращих приватних шкіл - денних і шкіл-пансіонів Англії, Шотландії, Уельсу - league tables. В останні роки все частіше перші місця в них займають нові міжнародні школи і коледжі, які відбирають найбільш здібних учнів з різних країн і потім цілеспрямовано готують їх до успішної здачі випускних іспитів і вступу в топ-університети. І все ж для нас, іноземців, доцільніше розглядати для навчання саме традиційні приватні школи, і перш за все - школи-пансіони у Великобританії з ім'ям та історією, які протягом багатьох десятків і сотень років, під суворим контролем піклувальників демонструють стабільно високі результати і отримують хвалебні відгуки інспекторів.

Вибираючи школу в Великобританії, варто звернути увагу на її показники з тих дисциплін, які важливі для вашої дитини, на кваліфікацію педагогів з профільних предметів. Мають значення і відомості про надходження в топові університети по наміченої спеціальності за останні роки, і участь школярів у регіональних та міжнародних олімпіадах і спортивних змаганнях. Головне, що вся ця інформація доступна, а діяльність школи та її результати - абсолютні прозорі, що, зокрема, відбивається в національних шкільних рейтингах (нехай вони і недосконалі).

Ще один важливий критерій оцінки школи в Англії - це «додана вартість» (value added): показник, що відображає, наскільки реальний академічний прогрес учня за час його навчання в школі перевищив очікуваний (ці дані публікуються в звітах незалежних інспекцій OFSTED і ін.). Однак, деяким школам, набирає під час вступу найбільш обдарованих і здібних дітей, буває дуже складно домогтися «доданої вартості» в силу спочатку високої планки для учнів. Тому «селективні» школи не завжди показують високий результат, value added, навіть незважаючи на хорошу роботу.

І, нарешті, найголовніше - наскільки обрана школа підходить саме вашій дитині. Кожна приватна школа в Великобританії має своє обличчя і характер. Шкільна атмосфера складається з багатьох складових, і не в останню чергу визначається директором і вчителями. Бажано відвідати кілька попередньо відібраних шкіл, побувавши у всіх основних корпусах і відзначивши всі плюси і мінуси. Подивіться, як поводяться діти, як вони спілкуються з викладачами і між собою. Якщо це пансіон, обов'язково познайомтеся з його главою. Вибирайте школу серцем, вашій дитині повинно бути в ній комфортно. І не забудьте запитати додаткову інформацію у освітніх консультантів, які за службовим обов'язком і в силу досвіду знають про школу набагато більше, ніж можна прочитати в брошурах і в інтернеті.

Подробиці про вибір приватної школи у Великій Британії - у розділах "Середня освіта", "Публікації", "Рейтинги", "Питання-відповіді". В даному каталозі представлені лише деякі з британських шкіл. Їх вибір обумовлений перевагами батьків і співробітників компанії «Альбіон», це свого роду суб'єктивний список кращих шкіл Англії, що склався за сукупністю параметрів, важливих для батьків та їхніх дітей. Перелік склався, що називається, історично, і складається з тих навчальних закладів, куди надходили і де вчилися учні «Альбіону» за двадцять з гаком років нашої діяльності (см.краткіе відомості про студентів «Альбіону»)

Як вступити в обрану школу

Приватні школи Англії, що займають перші дві сотні рядків національних рейтингів, при всіх їх відмінностях та особливостях, цілком заслужено є одними з кращих в світі за такими параметрами, як: викладацький склад (працюють випускники найпрестижніших університетів, включаючи Оксфорд і Кембридж), результати випускних іспитів, інфраструктура (оснащеність класів, наукових і прикладних центрів, театральних і музичних студій, спортивних майданчиків і залів, гуртожитків та творчих майстерень), різноманітність позакласних занять, включених в базову шкільну підготовку.

Очевидно, що чим вище показники школи, тим більше шансів у її випускників вступити до престижного університету, тим цінніше подальшу освіту і диплом. Але і потрапити в таку школу складніше. Відмітна особливість елітних шкіл Англії - селективність. Вони відбирають учнів за допомогою вступних іспитів і співбесіди. Від цього виграють і самі школи, і діти. На практиці селективність означає, що в класі виявляються учні приблизно одного рівня, а тому вони освоюють навчальний матеріал швидше і глибше, домагаючись кращих результатів і вступаючи в кращі університети.

До навчання в англійській школі треба готуватися. Навіть самі блискучі російські учні часто не можуть написати вступний тест, через те, що в своїй школі вони не проходили якісь теми. Наш досвід показує, що вчинити можна навіть в найкращі приватні школи-пансіони Великобританії, але через різницю навчальних програм російської і британської школи потрібно приблизно 4 місяці, щоб подолати цей розрив. А весь процес надходження в кращі школи Великобританії, від вибору до реального зарахування, займе ще більше часу. Стандартна процедура прийому іноземних школярів передбачає складання іспитів за 10-11 місяців до початку навчального року. Деякі елітні школи в зв'язку з ростом числа заявок починають процедуру надходження за 18-36 місяців, а відбір роблять двохетапним.

Перелік, кількість і складність і вступних іспитів визначаються самою школою і сильно варіюються. Для надходження в британську молодшу приватну школу (до 13 років) діти, як правило, здають англійську, математику і невербальну логіку, але чимало хороших шкіл обходиться і зовсім без серйозних вступних іспитів при прийомі іноземних учнів. Традиційні вступні тести на 9-10 рік навчання (14-15 років) - англійська, математика та співбесіду. Хтось із шкіл, наприклад, Charterhouse, додає природничі науки (Science), а тест з математики робить помірно складним. Інші ж, як Mill Hill School, навпаки, ускладнюють і Science, і математику. Так чи інакше, без додаткових занять з викладачем з профільних предметів надійти в одну з кращих приватних шкіл Англії на сьогоднішній день досить проблематично. Передекзаменаційні підготовка хоча і збільшує річний бюджет абітурієнта на навчання в Англії на 6-10%, але гарантує, що учень буде підготовлений до нових умов, швидше до них адаптується і зможе успішно навчатися. А значить, вкладення в його освіту будуть виправдані.

0
репостів
0
репостів