Як працює двоконтурний котел та на що звернути увагу при його купівлі

Комфортне проживання у будинку чи квартирі важко уявити без гарячої води та опалення. І якщо тепло нам потрібно у холодну пору, то гаряча вода потрібна постійно. Нагрівати воду можна і газовими колонками, і бойлером, однак, якщо у помешканні немає централізованої тепломережі, то оптимально використовувати саме котел газовий двоконтурний настінний, який легко заховати у ніші. В чому його особливість та який вибрати для власних потреб? Про усе це розказуємо далі у статті.

Двоконтурний котел для економного обігріву води та опалення

Найбільш популярним обладнанням серед побутових споживачів є газовий двоконтурний котел, який може опалювати приміщення через систему водяного опалення та миттєво нагрівати проточну воду для миття посуду, душу чи інших потреб. Завдяки продуманій системі та двома незалежними контурами, котел може одночасно виконувати дві функції і при цьому має економний розхід палива.

Тож, контур опалення забезпечує циркулювання нагрітої води для обігріву кімнат, а контур водопостачання - нагрівання води для побутових потреб. Завдяки цьому не потрібно встановлювати додаткове обладнання, сучасні котли достатньо компактні у розмірах і прості в монтажі, особливо настінні моделі.

Які переваги двоконтурних котлів?

Котли газові з подвійним контуром мають високу енергоефективність, адже у сучасних моделях використовуються новітні технології, які мінімізують витрати палива, тим самим знижуючи витрати на енергоносії для на підігрів води, так і на опалення. Крім того, такі прилади:

  1. Економлять простір. Особливо актуально для невеликих приміщень, де є потреба оптимізувати простір і немає можливості встановлювати, наприклад, окремо бойлер та котел.
  2. Автономні, не вимагають зайвого втручання людини для перемикання режиму опалення та нагріву води. Завдяки цьому забезпечується безперервна робота без додаткового навантаження на пристрій.
  3. Швидко нагрівають воду: миттєва подача води економить розхід і води, і газу.

Сьогодні магазин техніки Vencon пропонує два типи двоконтурних котлів - конденсаційний та конвекційний. І той, і інший мають свої переваги. Зокрема, конвекційний, тобто класичний, нагріває теплоносій (воду), а відпрацьовані гази та водяна пара виходять через димохід. ККД таких приладів складає близько 90%, вони дешевші та не потребують спеціальних вимог для встановлення.

buderus logamax plus gb122i 2Конденсаційні ж працюють за принципом додаткового використання утвореної водяної пари. Таке залишкове тепло не виходить назовні як у конвекційних котлах, а навпаки повертається до системи для обігріву води чи опалення. Так вдається підвищити енергоефективність приладу, забезпечити 100% ККД та зменшити викиди продуктів горіння у навколишнє середовище. Однак ціна їх вища, а при монтажі вимагають підключення до системи відведення конденсату.

Що врахувати при купівлі?

Має значення чи обладнання підбирають для квартири, чи для будинку, оскільки площа для обігріву може різнитися, як і потужність котлів. Знаючи площу оселі, приблизний розхід гарячої води та підтримку середньої температури у кімнатах взимку, можна вибрати оптимальну модель.

Найбільш популярними залишаються газові котли, оскільки газ є найбільш дешевим енергоносієм. І тут важливо визначитися чи буде це конвекційний тип, чи конденсаційний, однак останні швидше окупляться завдяки економії газу.

Настінний чи підлоговий? Тут вся справа у зручності та наявній площі, але, як правило, потужніші - підлогові і вони найкраще підходять для великих будинків. Варто також звернути увагу на управління обладнанням. Точне налаштування температури, автоматична підтримка параметрів роботи буде зручним доповненням та додатково оптимізує витрати.

Таким чином, двоконтурні котли - економні, оптимальні багатозадачні пристрої, правильний вибір яких допоможе не тільки заощадити на енергоносії, а й отримати комфорт набагато років. Це вигідна інвестиція для покращення житлових умов.

0
репостів
0
репостів