Зубні коронки: ефективне рішення для відновлення зубного ряду

Красива посмішка і можливість захисту слабких зубів змушують людей ставити зубні коронки. Фахівці пропонують кілька варіантів коронок. Щоб зробити правильний вибір, необхідно знати переваги та недоліки кожного з них.

Види зубних коронок 

Якщо зуб зберігся хоча б на половину, хворому рекомендована коронка на зуб, в інших випадках доведеться робити протез.

У разі часткового збереження одиниці його виготовляють у спеціальній лабораторії за зробленим зліпком і кріплять за допомогою цементу на зовнішню частину зуба. У результаті хворий може гарно посміхатися, правильно говорити та не відчувати проблем із травленням.

Сучасні коронки відрізняються за матеріалами, з яких виробляються, їхніми властивостями та кінцевою ціною. Виділяють такі види:

  1. З металопластику. Фахівці їх називають умовно-тимчасовими. Вартість пристосувань не велика. Виготовляються вони з металевої основи (нікель, хром, кобальт), з нанесенням пластмасового покриття. Вони красиві, але носити їх довго не рекомендується, оскільки покриття швидко стирається, а контакт із металом може викликати алергію.
  2. З металокераміки. Це найпопулярніший вид коронок. Основою для створення служать такі метали як кобальт, золото, титан та інші. Зверху напилюється шар кераміки, і під впливом високої температури відбувається з'єднання обох шарів у міцну конструкцію. Матеріал має високу естетичність, приймає анатомічну форму зуба, не стирається тривалий час і має підвищену міцність.
  3. З металу. Такі вироби встановлюються на жувальні зуби. Роблять їх зі сталі, титану, золота. У лабораторних умовах робиться потрібна форма і проводиться напилення захисного матеріалу. Відрізняються високою міцністю і надійністю.
  4. З кераміки. Їх роблять із порцеляни або повністю з кераміки. Такі зубки мають дуже гарний вигляд, але коштують дорого.
  5. Із золота. Метал занадто м'який і в чистому вигляді не застосовується. Його з'єднують із паладієм або платиною. Конструкції відмінно зберігають баланс речовин у жувальній зоні та мають привабливий вигляд.

Правила вибору коронки на зуби

Те, який вибір краще зробити, залежить від зони, на яку встановлюються коронки. На передні зуби краще поставити коронки з матеріалу, який збігається з природним відтінком зубів людини. Це металокераміка, або фарфор.

Якщо проблеми виникли з жувальними зубами, то потрібно вибирати найміцніші конструкції. Найчастіше це металокерамічні коронки. Найдешевше коштуватимуть суцільнометалеві коронки.

Потрібно пам'ятати, що не можна поставити кілька видів різних за матеріалом виробів. Це може викликати негативну реакцію організму.

0
репостів
0
репостів