У Переяславі містяни у вишиванках збирали кошти для захисників

Всесвітній день вишиванки 16 травня у Переяславі на Київщині відбувся з благодійною метою - зібрати кошти для ЗСУ з допомогою тематичних майстер-класів, ярмарок майстрів та концертної програми. Новини Proslav поділилися деталями заходу, який вже третій рік поспіль проходить під гаслом "Одягни вишиванку - підтримай захисника". Саме цього дня містяни, одягаючи вишиванку, традиційно долучаються до благодійного збору.

"Серце Переяслава"

У сквері під такою назвою місцеві жителі поділились історією своїх вишиванок. Одна з них - Яна Герасько розповіла, що свою білу вишиванку з різнобарвними квітами вишивала сама під час першої вагітності. Сорочка оздоблена хрестиком, цієї техніки навчалася ще з садочка, а тепер її вироби прикрашають двох донечок. Усе створює вручну і самостійно.

А от Лідія Оверук до благодійного заходу обрала вишиту сукню з місцевої Фабрики художніх виробів. Біле вбрання з червоним візерунком має закодовані символи. За словами жінки, придбала її ще 15 років тому, вона для неї, як сімейна реліквія. Пізніше майстрині фабрики до сукні подарували ще й вишиту у такий самий орнамент сумочку.

Сама ж фабрика - пам'ятка архітектури, символ міста, адже будівля побудована ще у 1900 році. Тож, пані Лідія зазначила, що це щастя, що до цього дня фабрика існує, аби виготовляти речі не тільки переяславцям, а й усім українцям.

Чоловічу вишиту сорочку із Черкас має і Валерій Мільгевський. Вишиванку для нього обирала дружина, через інтернет та не прогадала - Валерію Миколайовичу виріб підійшов, адже ніби на нього зшитий.

Благодійний ярмарок

На заході, який розпочався від ранку біля фонтану у "Серці Переяслава" можна було побачити та придбати вироби ручної роботи, одягу, а також різноманітні смаколики від місцевих жителів, підприємців, кулінарів, рукодільниць, майстрів художньої школи Переяслава, Будинку художньої творчості, представників Управління соцзахисту населення, Переяславського ЦПТО, Центру надання соцпослуг та соціальної інтеграції, закладу дошкільної освіти "Любавонька", Університету Г. Сковороди.

Розважали учасників ярмарку наймолодші учасники патріотичним флешмобом - дошкільнята ЗДО "Берізка", а також співами, танцювальними номерами - вихованці Будинку художньої творчості. Крім того, у програмі взяли участь аматорські ансамблі "Вербиченька", "Злагода", всі охочі під "Вільний мікрофон", де декламували вірші, співали пісень.

Не обійшли увагою і майстер-класи з лозоплетіння, виготовлення листівок, сувенірів та браслетів.

Завдяки активній співпраці організаторів та мешканців Переяслава на благодійному фестивалі вдалося зібрати кошти у сумі 50 780 гривень, які підуть на потреби захисників.

Другий благодійний захід у місті пройшов 22 травня в якості футбольного матча. На ньому зібрали понад 20 тисяч гривень, усі кошти передадуть 110 ОМБр імені генерал-хорунжого Марка Безручка ЗСУ.

0
репостів
0
репостів