Поради для тих, хто хоче стати колекціонером мисливських ножів

Кількість моделей мисливських ножів на ринку зростає кожного року. Зростає і кількість людей, що купує ці ножі. І навіть не просто купує, а колекціонує. 

Але той факт, що у вас є кілька ножів, аж ніяк не означає, що ви стали справжнім колекціонером. 

fb1883 1

Ми не збираємося відкривати вам істини і якось змінювати ваш світогляд. Але все ж таки, колекціонування ножів – це серйозне хобі, яке потребує певних знань, досвіду та розуміння головних принципів колекціонування. 

Не очікуйте, що ви відразу станете досвідченим колекціонером – насправді можуть пройти роки, перш ніж це станеться. Але, якщо ви серйозно налаштовані і вже прийняли остаточне рішення, вам знадобляться деякі поради, принаймні, щоби направити вас на правильний шлях на початку вашої великої та захоплюючої подорожі до успіху. Давайте обговоримо декілька порад щодо колекціонування мисливських ножів.

Що спонукало вас почати колекціонувати?

Обрати у якості об’єкту колекціонування саме мисливськй ніж – цілком зрозуміле рішення. Ножі завжди були важливою частиною матеріальної культури людства. Пройшли тисячоліття, а вони все ще широко використовуються у самих різних справах та ситуаціях. Тому саме символічна природа ножа дуже приваблива для багатьох людей, оскільки цей предмет є своєрідним образом готовності до будь яких викликів та самодостатністі. І саме мисливський ніж завжди був і є образом «ножа, як він є».

Дуже часто колекціонування починається з випадково знайденого старого ножа, що залишився вам від старших членів сім'ї. Чи з отриманого від когось з друзів подарунка. Вас ніби то захоплює якась пристрасть і ви відчуваєте бажання продовжити своє знайомство з темою, не зупинятись, отримувати ще більше цікавих та привабливих ножів в свою власність.

Дехто починає з захоплення полюванням, рибалкою чи туризмом. Така людина просто купує ті ножі, що будуть корисні їй на практиці. Використовує їх за призначенням. Отримує досвід, з якого розуміє, що їй потрібен інший ніж, не той що вона має зараз. І так помалу теж стає колекціонером.

Зізнаємось чесно, більшість з нас починає колекціонувати просто тому, що нам подобаються ножі, а зовсім не тому, що ми шукаємо спосіб інвестувати свої гроші у колекцію, що зростатиме у ціні.

Але, якщо ми вирішили роздивитись саме явище колекціонування з цього боку, то дещо можна розказати і про цю сторону справи. 

Колекціонування ножів – розумна інвестиція?

Звісно, усі ці розмови про інвестування прийшли к нам з Заходу. Концепція інвестування неухильно набирає популярність навіть серед тих людей, хто не займається фінансами. Інвестиції колись були терміном, з яким була знайома лише еліта, заможні люди та люди, що мають освіту у області фінансів. 

Як і у всіх інших речах, Інтернет виявився вирівнювачем з точки зору доступу до знань. Але все одно, багато чого залежить від того, який саме зміст ви вкладаєте в саме поняття «інвестиції».

Якщо ми розглядаємо в якості інвестиційного проекту саме колекцію мисливських ножів, то одним з головних принципів має бути підвищення її цінності з ходом часу. 

Ви вкладаєте в колекцію свої потім і кров'ю зароблені гроші. Якщо ви називаєте це інвестуванням, ці гроші повинні, як мінімум, не зменшуватись, а в ідеалі – примножитись.

Поняття про категорії цінності об'єктів колекціонування

Людині без досвіду важко визначити, яка саме колекція ножів має сенс, оскільки це хобі досі не має жодних основних правил. Вам просто треба буде знати якомога більше про те, які бувають ножі. Що саме робить їх цінними. Намагатись купувати саме ті моделі, що якось відрізняються від більшості масової продукції.

До таких можно віднести: 

  • Ножі, що виготовлені малою серією, чи ексклюзивні авторські роботи.
  • Ножі, що вже є певною історичною цінністю.
  • Ножі відомих брендів (або майстрів), що з якихось причин назавжди припинили свою роботу.
  • Ножі, виготовлені з дорогих марок сталі, чи дорогоцінних матеріалів.
  • Ножі, з якими пов’язана якась подія, що робить їх особливими. Наприклад, ножі с автографом майстра, чи відомої людини, що ним користувалась. 

Таким чином, колекціонування ножів часто  розглядається, як хобі для істориків або тих, хто має схильність до вивчення історії зброї. І цей напрямок є, мабуть, одним із найдавніших захоплень колекціонерів. Це діло може бути на диво захопливим та підтримувати ентузіазм протягом тривалого часу, часто переживаючи перетворення на спосіб життя. 

Справжньому колекціонеру мисливських ножів потрібно вміти знаходити, оцінювати, продавати, упорядковувати, індексувати, зберігати та демонструвати ножі. Деяким людям не вистачає терпіння, деяким – вільного часу, а декому і грошей. 

Крім того, підтримання колекції ножів у гарному стані вимагає уваги та старанності, регулярного нагляду, що забезпечує збереження колекції в найкращому стані. 

До речі, деякі ножі можуть мати унікальні вимоги до обслуговування, та нагляду. І це теж варто знати.

Гра довжиною у життя

Звичайно, деякі мисливські ножі, що спочатку були звичайними, з часом зросли в ціні, а деякі навіть суттєво подорожчали. Таких виробників дійсно вистачає. Наприклад: Randall Made knives, Scagel, Loveless Knives та інші. 

Але якщо у вас немає коштів придбати кілька таких ножів (тобто ви не в змозі зробити значні інвестиції), у вас має бути час чекати, поки ті ножі, що ви змогли придбати стануть чимось цінним та досягнуть максимальних значень цінності.  І це може мати дякий елемент азартної гри чи лотереї. 

Вкладання грошей в колекцію може бути прибутковим, якщо ви зробите правильний вибір. Це виглядає схоже на те, як роблять ставки. Виграш – питання  ймовірностей. Що робити, заробіток грошей ніколи не був легкою та гарантованою справою.

Так, дехто міг володіти якимось цінним ножем ще до того, як він став чимось, що стало рідкістю та стало коштувати великих грошей. Тоді це був просто хороший ніж. Це і є вдала ставка. 

Зрозуміло, що зі зростанням слави та авторитету виробника, чи окремої моделі зростатиме і попит та цінність. І якщо ви щось знаєте про виготовлення та використання ножів, шанси на те, що ви зробите вдалий вибір значно зростають. 

Кілька чесних порад колекціонеру-початківцю 

Таким чином, колекцію ножів можна вважати активом з дуже важко передбачуваним інвестиційним потенціалом. З цієї точки зору, якщо ви вирішите створити свою особисту колекцію, у нас будуть три головні рекомендації:

  1. Вивчайте тему, якою займаєтесь. Це не складно, якщо це діло вам дійсно подобається.
  2. Збирайте ножі, які вам дійсно подобаються. 
  3. Не забувайте розважатись, робити те, що вам подобається.

Збирайте для задоволення, а не для прибутку. Якщо ви не зацікавлені тим, що колекціонуєте, у більшості випадків ви будете робити неправильний вибір.

Приймайте зважені рішення, як під час купівлі, так і під час продажу, та час від часу ризикуйте. Пізніше ви дійсно просто зможете заробити на цьому якісь гроші. Але, навіть якщо цього не станеться, ви все одно матимете багато бонусів від того, що зробили хорошу інвестицію у власне задоволення, власний стиль життя та власне хобі.

0
репостів
0
репостів