Як витягнути зламаний ключ із серцевини

Будь-яка дверна фурнітура рано чи пізно може зламатися. Особливо неприємно, коли це стається у найбільш неочікуваний момент. Одна із найбільш розповсюджених ситуацій, коли ключ застрягає та ламається, перебуваючи у замку. Насправді це проблема, з якою стикаються чимало людей. Особливо, коли личинка замка дверей експлуатується довго та потребує заміни. Але чому таке відбувається? У даній статті ми розглянемо основні причини чому ключ може застрягти у замку та які є способи дістати його.

Cilindr IMPERIAL 60 30 30 PB test 4 8

Основні причини ситуації, коли ключ застряг у замку

Причин, через які ключ може застрягти у свердловині замка, може бути багато. Спробуємо виділити основні найбільш розповсюджені.

Перша причина – знос замка та циліндра. З часом всі ці елементи фурнітури можуть зношуватися. Коренем цієї проблеми можуть стати значні механічні навантаження, стирання внутрішніх частин, робота у несприятливих умовах тощо. Як наслідок, заклинювання механізму, в якому застрягає ключ. 

Друга причина – неправильно виконаний монтаж замка чи циліндра. Якщо будь-який із цих елементів неправильно встановлений, то зрозуміло, що з часом щось почне працювати не так, як потрібно. Це може привести до того, що ключ може застрягти в ньому. Саме тому при купівлі дверної фурнітури завжди наголошується на правильності монтажу.

Третя причина – пошкоджений ключ. У разі деформування він досить просто може зламатися, перебуваючи у личинці. В такому випадку уламок, що залишився у сердечнику, буде досить складно витягнути. Для цього потрібно буде використовувати допоміжний інструмент.

Прості та ефективні способи, як дістати зламаний ключ із замка

Дістати зламаний ключ із замочного отвору, на перший погляд, досить непросто. Проте насправді все може виявитися простіше, тому варто спробувати. Перше – варто спробувати використати магніт. Він допоможе Вам дістати ключ без пошкодження замка. Якщо це не допомагає, ви можете спробувати використати механічні інструменти, наприклад пінцет. Ним можна затиснути уламок, що виступає, після чого провернути його в нейтральне положення і витягнути.

Якщо це не допомагає, то можна використати гачок із дроту та невелику паличку. Суть полягає в тому, щоб підставити її під частину свердловини і спробувати підняти ключ за допомогою гачка. Він при цьому повинен на кінці доволі дрібним (до 3 мм). 

Головне пам’ятати наступне: суть всіх методів полягає у тому, щоб спробувати повернути уламок у нейтральне положення, в якому він не буде заблокований штифтами. Якщо дані способи не допомагають, то добитися бажаного результату допоможе висвердлювання серцевини.

Висвердлювання серцевини, якщо зламався ключ у замку

Існує і куди кардинальніший спосіб відкрити замок із серцевиною у випадку, коли у ній зламався та застряг ключ. Мова про висвердлювання отвору шурупокрутом або дрилем із тонким свердлом. Даний метод краще за все втілювати в життя в останню чергу, адже після цієї процедури доведеться замінити серцевину. Її можна підібрати в точно такому ж розмірі у каталозі інтернет-магазину “Світ замків”. При цьому сам замок залишиться цілим.

Cilindr EVVA MCS 62 31 31 nikel satin 7

Для того, щоб розуміти що і де свердлити, потрібно згадати конструкцію серцевини. Вона складається з корпуса, сердечника, пінів (по іншому їх називають – кодовими штифтами) та кулачка. Так от суть висвердлювання полягає у тому, щоб розблокувати піни. Це дозволить повернути кулачок, використовуючи, до прикладу, викрутку. Таким чином, замок відкриється.

Місце свердління повинне бути на перетині корпуса і сердечника. При цьому свердлити потрібно до останнього піна, інакше сердечник надалі буде залишатися нерухомим. Деякі моделі личинок виготовляються із надміцних матеріалів, тому зробити це буде проблематично, або ж взагалі неможливо. Це стосується насамперед серцевин середнього та високого цінового сегмента. 

За потреби Ви можете звернутись за консультацією до компанії Svitzamkiv. Вам допоможуть знайти майстра та обрати нову серцевину для Вашого замка. Для цього достатньо написати в чат на сайті, зателефонувати за номерами 050 074 13 30, 067 624 64 00 або написати на електронну пошту info@svitzamkiv.ua.

0
репостів
0
репостів