Горщики для вазонів: для чого вони потрібні

Вирощування квітів – справа, яка затягує, тому нерідко розмаїття ємностей для них порушує гармонію. Ситуацію виправляють декоративні контейнери, до яких можна поставити вазон, щоб приховати його недосконалості. На відміну від власне квіткових, у них немає дренажних отворів, вони не впливають на розвиток рослини, можуть мати будь-які розмір та форму. Матеріали виробники теж пропонують різні – полімери, дерево, кераміку, гіпс, навіть метал. Через своє призначення такі контейнери французи назвали «кашпо», що приблизно означає «заховай горщик».

Красиві посудини для вазонів використовують, коли оформляють інтер’єр власного житла, приміщень громадського призначення, місць відпочинку, створюють ландшафтний дизайн. Кашпо – вдалий варіант, яким можна скористатися, навіть не маючи дизайнерського досвіду, достатньо вибрати моделі, що відповідають власному смаку та загальній концепції оформлення певної ділянки.

Чи не краще пересадити квіти, ніж купувати горшки для вазонів? Це недоречно з низки причин:

  1. Горщиків може бути чимало, тому процес пересаджування займе багато часу.

  2. Для деяких рослин вилучення з землі може загрожувати ушкодженнями, хворобами.

  3. Вазони з часом втрачають привабливість і починають псувати інтер’єр, тому знову будуть потребувати заміни.

  4. Квіти ж з кореневою системою, що постійно розвивається, навпаки, потребують регулярної пересадки, дотримуватися стилю буде складно.

  5. У ландшафтному інтер’єрі це дуже вигідний прийом, оскільки спрощує процес вирощування клумби, тим паче, що в такий спосіб її місце можна постійно змінювати.

Доглядати за кашпо простіше, ніж за основним вазоном, адже його вдасться вимити без загрози нашкодити рослині, яка в момент санітарного оброблення буде знаходитися в іншому місці.

Різновиди горщиків для квітів

Класичним кашпо надають геометричну або фантазійну форму. Прообразами для садових горщиків під вазони з квітами стають фігурки тварин, етнічні предмети, міфологічні істоти. На балконах, терасах привабливо виглядають контейнери, розраховані на кілька посудин. Якщо у приміщенні «поселилися» пальма, дифенбахія, драцена, монстера, фікус та подібні велетні, то декорування вазонів – найкращий варіант для надання їм привабливості.

Зручним варіантом для вирощування квітів, які потребують особливих умов або доглядати за якими немає часу, стали складні конструкції:

  • мають дві ємності, де зовнішня виконує не лише декоративну функцію. Додатково вона забезпечує гарну вентиляцію та збір зайвої вологи;

  • розумні системи ще й передбачають автополив і контроль рівня води.

Розмаїття варіантів дизайну горщиків для вазонів дає простір вибору. Тому, перш ніж придбати практичну прикрасу, треба точно уявляти, де буде розміщений контейнер, для якого виду квітів він призначений, яким зовнішнім впливам піддаватиметься. З огляду на те, що виробники виготовляють кашпо різних розмірів в одному стилі, бажання створити естетичну композицію не буде становити труднощів.

Основні нюанси вибору

Коли є прагнення прикрасити сад, подвір’я або інше місце квітами, але не вистачає часу для їх вирощування, то вихід знаходять у квіткових магазинах. А щоб запропонований вазон гармонійно вписався в обстановку, його достатньо помістити в кашпо відповідного розміру. Воно не може бути занадто великим, однак повинне враховувати особливості кореневої системи. Якщо вона довга, то й зовнішній горщик має бути високим.

Хоча кашпо безпосередньо й не контактує з рослиною, на якість варто звертати увагу. Слід остерігатися підробок, які можуть бути небезпечними через токсичність матеріалів. Надійний варіант – продукція офіційного виробника.

Квіти покликані радувати око, покращувати настрій, створювати урочисту атмосферу. Щоб ніщо не зіпсувало вражень, не треба забувати про найважливішу для життя рослини деталь – горщики. А якщо вони мають невідповідний вигляд, то не слід поспішати позбавлятися них – можна подумати про декоративну оболонку.

0
репостів
0
репостів