Які терміни зберігання меленої кави і як правильно її зберігати

Починати ранок з чашки свіжої натуральної кави люблять багато гурманів. Підбадьорливий аромат і насичений смак може подарувати тільки свіжий напій. Який термін придатності меленої кави, скільки часу він взагалі може зберігається в домашніх умовах?

Термін зберігання меленої кави

Існують два поняття, які застосовують до харчових продуктів - термін придатності і термін зберігання. Дати, які зазвичай вказує виробник на упаковках - це терміни зберігання. У цих межах продукт повністю зберігає свої смакові, ароматичні та інші якості. Закінчення зазначеної дати зовсім не означає, що на наступний день ваша кава стане непридатна до вживання.

Термін придатності - це гранична дата, до якої продукт залишається придатним в їжу без шкоди для людського здоров'я.

Свіжомелена кава

При обсмажуванні кавові зерна розкривають свій смак і аромат, за які ми так цінуємо напій. На жаль, їх запах і смак дуже вразливі, і швидко випаровуються. При помелі обсмажених зерен отриманий порошок в повній мірі зберігає свої органолептичні якості протягом лише 10-14 днів, а перші втрати ароматичних нот почнуться вже через кілька годин.

  • Мелена кава має термін зберігання до двох тижнів.
  • Весь букет сорту ви отримаєте тільки відразу після помолу. Через 3-4 години кава почне «видихатися», втрачаючи летючі ароматичні речовини.
  • Для того, щоб максимально зберегти всі властивості меленого порошку, загорніть його в харчову фольгу і помістіть в керамічну або скляну банку з щільно притертою кришкою.

Мелена кава в пачках

Сучасна промисловість не стоїть на місці, і пропонує цілий набір якісних упаковок, в яких виробники поміщають каву відразу після помелу. Ось що стверджує чинний державний стандарт на мелену каву в пачках.

  • Чотирьохшарові паперові мішки, а також тканинні упаковки з внутрішнім покриттям з пергаменту забезпечують меленій каві термін зберігання в 6 місяців.
  • Пакети з паперу з внутрішнім покриттям з полімерів зберігають порошок протягом 8 місяців, такі ж пакети, але зроблені з щільного картону - 9 місяців.
  • Пакети з теромозварних матеріалів на основі алюмінієвої плівки або фольги зберігають мелену каву 12 місяців.
  • Керамічні та скляні банки з герметичними кришками продовжують життя меленої кави до 12 місяців.
  • Використання вакуумної упаковки дозволяє зберігати мелену каву до 1,5 років.

Термін придатності

Термін придатності меленої кави трохи перевищує рекомендовані терміни зберігання.

  • Граничним терміном для свіжомеленої кави вважається період в 55-60 днів, тобто, два місяці. При цьому необхідно подбати про дотримання хоча б найпростіших правил безпеки ніжного продукту. Наприклад, упакувати його спочатку в харчову фольгу і банку зі скла або кераміки. Кришка повинна щільно прилягати, краще, якщо вона буде забезпечена силіконовим або гумовим притискним кільцем.
  • Мелена кава з відкритої пачки має приблизно, такий же термін придатності - 2 місяці. Його слід зберігати в фольгованій упаковці і після кожного застосування щільно закривати горловину. Якщо є газовідвідний клапан, ви можете скористатися ним, щоб видалити з упаковки зайве повітря.
  • Перемелена кава в запечатаній пачці збережеться для вживання набагато довше стандартного року або півтора. У різних джерелах вказані різні терміни придатності продукту за умови його герметичного зберігання. Ми можемо взяти за основу особистий досвід, коли вакуумна упаковка меленої кави одного разу протрималася 3 роки, після чого була благополучно пущена в справу. Отримана кава, безумовно, поступалася свіжомеленій, однак, зберегла досить велику частину смаку і тонізуючого ефекту. А ось аромат при розпаковці ще був, але буквально, на наступний день вивітрився.

Що буде, якщо вжити мелену каву, у якої вийшов і термін зберігання, і термін придатності? Нам не вдалося знайти відомостей про отруєння простроченою кавою або про інші негативні впливи на здоров'я людини. Так що максимум, що вам загрожує - несмачний напій, позбавлений характерного аромату і ефекту бадьорості.

Термін придатності меленої кави у вакуумній упаковці

Тривалий термін зберігання меленої кави забезпечує сучасна вакуумна упаковка. Технологія дозволяє отримувати пачки продукту в 125, 250, 500 грам. Ви можете переглянути тут https://arabica.com.ua/kofe-molotyj найпопулярніші формати і обрати найзручніший конкретно для вас. Як відбувається упаковка меленого порошку?

  1. Мелена кава поміщається в пакети з фольги або металевої плівки. Вони встановлюються в пакувальник вертикально.
  2. Потім кришка приладу закривається, потужні насоси викачують повітря, горловина запаюється.
  3. На виході виходить щільна «цеглинка», тверда на дотик. З неї повністю відкачано повітря, а через щільну фольгу не проникає світло, тому два головних «ворога» аромату меленої кави - світло і кисень - практично, знешкоджені.

Мелена кава у вакуумній упаковці має термін зберігання до 18 місяців. Головна умова, щоб герметичність пачки не було порушено.

Як ми вже писали вище, закінчення зазначеного терміну зберігання зовсім не означає, що мелену каву з такої упаковки не можна пити.

Наш особистий досвід говорить про термін придатності кави у вакуумній упаковці до 3 років. Однак, нам зустрічалися матеріали, де вказується, що і через 5 років таку каву можна сміливо вжити. Правда, аромат і смак напою навряд чи виявляться яскравими і насиченими, зате можна зігрітися і підбадьоритися, якщо нічого іншого під рукою не виявиться. Цей термін ми не підтвердити, ні спростувати не можемо, тому наводимо його до відома читачів.

Як довше зберегти мелену каву

Продовжити термін зберігання меленої кави в домашніх умовах можна, хоча повністю уникнути втрат в ароматі і смаку не вийде.

  • Для збереження меленої кави краще вибрати керамічну або скляну банку з добре прилягаючою кришкою. Краще, якщо скляна тара буде непрозорою. Світловий вплив прискорює процес розкладання ароматичної композиції, тому мелену каву необхідно берегти від світла.
  • Скористайтеся фольгою для додаткового збереження кавового порошку. Матеріал відмінно ізолює ніжний продукт від зовнішнього впливу.
  • Спеціально для зберігання можна придбати фольговані пакети з зажимами. Вони допоможуть продовжити життя меленої кави.
  • Кавовий порошок слід тримати в місці, захищеному від світла та температурних перепадів, наприклад, в кухонній шафі, віддаленій від плити. До модної ідеї зберігати каву в холодильнику багато фахівців ставляться скептично - надто багато сторонніх запахів і неминучі перепади температури згубно позначаються на якості напою.
  • Якщо вам вже так хочеться зберігати каву саме так, тоді розподіліть весь обсяг на окремі порції, упакуйте кожну окремо в банки або фольговані пакети з засувками. У міру необхідності діставайте упаковку, але використовуйте її відразу, не повертаючи в холодильник.
0
репостів
0
репостів