Кейтерінг - це напрямок ресторанного бізнесу з мобільним виробництвом або наданням послуг з організації віддаленого громадського харчування. У перекладі з англійської "catering" означає поставляти, обслуговувати або догоджати.
Організувати виїзний банкет, фуршет, кава-брейк або барбекю в будь-якому зручному для замовника місці беруться кейтерингові компанії.
Специфіка кейтерингу
Кейтерінг: що це - спонтанний сабантуй або спланований захід? Основні заготовки для страв відбуваються напередодні події на стаціонарній кухні і доставляються замовникові у вигляді напівфабрикатів в харчових контейнерах.
Для гарячих закусок на місце локації вивозять "польову" кухню: духові шафи, варильні плити, холодильні шафи, морозилки, барбекю, кухонне начиння і бригаду кухарів. Навіть для швидкого кава-брейку знадобиться підготовка: установка кава-машини, доставка води, організація простору, сервування.
Погодьтеся, смішно пригощати учасників заходу з паперових стаканчиків або офісних Щербатих чашок "Біг Бос".
Цінова політика кейтерингу
Кейтеринг конкурує зі стаціонарним ресторанним бізнесом в графі "Витрати". Звичний формат ресторану орієнтований на одного клієнта. Йому дорогоцінному всі повинні догодити: кухар, адміністратор, офіціант, бармен і технічні працівники. Плюс комунальні та інтер'єрні витрати чітко відображаються кругленькими сумами в чеку. Що таке кейтеринг може запропонувати на противагу?
На цьому тлі кейтеринг може похизуватися на масових заходах широтою можливостей і демократичністю цін: меню - погоджено заздалегідь, офіціанти - залучені, меблі, сервування, текстиль - напрокат. Незмінним залишається команда кухарів і менеджер компанії.
Менеджмент кейтерингу
Кейтерінг надає послуги в декількох форматах:
- B2B - надання оренди на обладнання та транспорт для торгових і бізнес центрів;
- HoReCa - організація готельного харчування;
- супровід індустрії розваг - райдери артистів, пікніки, робота з івентами;
- B2C - обслуговування торжеств (весілля, ювілеї та ін.);
- держсектор і соціальний кейтеринг - робота на міських заходах, в армійських їдальнях, в дитячих і медичних установах;
- туристичний кейтеринг - супроводжує групи, потоки і маршрути;
- транспортна сфера - організація харчування співробітників транспортних підприємств та пасажирів.