Англійська Прем’єр-ліга завершила сезон: підсумки чемпіонату

28 травня відбувся заключний тур чемпіонату Англії з футболу. Англійська Прем’єр-ліга, як і інші змагання, фінішувала з запізненням. Воно зумовлене нестандартним календарем чемпіонату світу, заради якого довелося робити тривалу перерву в змаганнях наприкінці минулого року. Чемпіонської інтриги заключні поєдинки АПЛ вже не несли, оскільки Манчестер Сіті зміг достроково виграти трофей у передостанньому турі. Зробити це допомогла несподівана поразка Арсенала, який не зміг обіграти Ноттінгем.

real 42349e36 a2e8 4d20 b10d b80be401654f

Попри те, що для «канонірів» сезон англійської Прем’єр-ліги став найкращим у десятилітті, лондонський клуб явно не може ним похизуватися. Адже протягом більшої частини змагань саме Арсенал був лідером таблиці, і лише у квітні «містянам» вдалося вирватися вперед. Тож фініш на другому місці (вперше з 2016 року) став для лондонців радше провалом, аніж успіхом.

Лідери сезону: таблиця АПЛ

За підсумками сезону визначилися команди, які представлятимуть Англію на міжнародних змаганнях. Єврокубкові путівки дісталися 7 найкращим клубам сезону. Таблиця АПЛ у верхній частині має такий вигляд:

  1. Манчестер Сіті (ЛЧ)

  2. Арсенал (ЛЧ)

  3. Манчестер Юнайтед (ЛЧ)

  4. Ньюкасл (ЛЧ)

  5. Ліверпуль (ЛЄ)

  6. Брайтон (ЛЄ)

  7. Астон Вілла (ЛК)

Всі команди, які кваліфікувалися до Ліги чемпіонів, почнуть змагатися одразу з групової стадії. Те ж саме стосується і представників у Лізі Європи. Окрім Ліверпуля та Брайтона, там також зіграє Вест Гем. Він хоч і фінішував лише на 14-й сходинці таблиці АПЛ, проте виграв Лігу конференцій. Це дало йому право зіграти у новому сезоні ЛЄ. Останнім англійським клубом у єврокубках має стати Астон Вілла. Щоб потрапити до групової стадії Ліги конференцій, їй потрібно здолати одного суперника у відбірковому раунді плей-офф.

Зміни в складі: аутсайдери та новачки

Першою командою, яка понизилася у класі, став Саутгемптон. Він набрав за сезон всього 25 очок, переміг лише у 6 матчах та зіграв внічию в 7, тому вилетів достроково. Імена інших аутсайдерів стали відомі тільки після останнього туру. Не змогли втриматися в елітному дивізіоні Лестер та Лідс. Наступний сезон ці команди проведуть у Чемпіоншипі.

Першим клубом, який гарантував собі підвищення, став Бернлі. Йому вдалося зробити це ще 7 квітня, за місяць до завершення змагань. Наступним здобув право на вихід в АПЛ Шеффілд. Він за підсумками сезону фінішував другим. Третя путівка дісталася Лутону, який у півфіналі плей-офф переміг Сандерленд, а у фіналі – здолав Ковентрі в серії пенальті. Для Бернлі та Шеффілда підвищення не стане чимось надзвичайним, оскільки вони нещодавно грали в Прем’єр-лізі (в 2021 та 2021-м відповідно). А от Лутон потрапив до АПЛ уперше з моменту її заснування у 1992 році.

Автор ua-football: Олександр Риженко - https://twitter.com/Theryzhenko

0
репостів
0
репостів