Пастернак (овоч): користь для здоров’я, застосування

  • pruduk
  • pruduk аватар Автор теми
  • Платиновий учасник
  • Платиновий учасник
Більше
03 груд. 2021 23:49 #121236 від pruduk
Пастернак – це трав’яниста рослина з сімейства зонтичних. Садовий овоч в давнину використовували як лікарський засіб. З нього готували відвари і давали хворим при застудах. Незабаром температура знижувалася, у хворого відновлювалися сили і він повністю одужував.
Танцювала риба з раком,
А петрушка з пастернаком,
А цибуля з часником,
А дівчина з козаком!
Цибуля дивується,
Як хороше танцюється.
З дитинства пам'ятаю цю пісеньку!
Користь пастернаку для організму
Рослина благотворно позначається на роботі шлунково-кишкового тракту, так як має обволікаючі властивості, стимулює перистальтику, виведення шлаків і токсинів з організму. При його вживанні можна позбутися виникнення кишкових кольок. Включення пастернаку в раціон сприяє нормалізації роботи нервової системи. Також відзначається поліпшення стану судин при його регулярному вживанні. Рослина використовують не тільки в народній, але і в офіційній медицині. Вона входить до складу ліків від стенокардії.
У рослині присутні ефірні масла, які стимулюють продукування шлункового соку і ферментів, що сприяють травленню. Завдяки цьому поліпшується процес перетравлення. Застосування рослини сприяє усуненню запалення в жовчному міхурі. Низька калорійність дозволяє вживати його при боротьбі із зайвою вагою.
Під впливом елементів, що містяться в рослині, відбувається розчинення каменів, стимулюється виведення з нирок піску.
Рослина характеризується болезаспокійливими і сечогінними властивостями. Сирий корінь і відвар рекомендується використовувати при розвитку запалень в органах малого таза.
Для чоловіків свіжо вичавлений сік з кореня пастернаку допомагає скорегувати статеві розлади. Всім чоловікам, які досягли п’ятдесяти років, можна рекомендувати включення цього коренеплоду в повсякденний раціон.
Він ефективний при простатиті, запаленнях в сечовому міхурі і жіночих статевих органах. При регулярному вживанні рослини поліпшується робота бронхів і легенів при туберкульозі і астмі.
Поліпшення роботи імунної системи обумовлено наявністю вітаміну С. Тому рослину можна вживати в профілактичних цілях при ризику вірусних і простудних захворювань.
Рецепти з народної медицини
Сік пастернаку
Вживання соку рослини рекомендовано при занепаді життєвих сил, зниженні загального тонусу. Сік зміцнює судини, покращує апетит і процеси травлення. Напій має відхаркувальну дію, а також знімає больові відчуття. Сік пастернаку використовується при лікуванні серця і судин, при кольках в печінці, нирках, шлунку. Так як пастернак виводить з організму зайву рідину, напій застосовують для усунення набряків. Сік пастернаку змішують з медом і п’ють по чайній ложці перед їжею.
Відвар з листя або кореня
Відвар рослини використовується в лікуванні багатьох захворювань. Для позбавлення від облисіння відвар застосовують всередину і зовнішньо. Для його отримання 2 ст.л. листя заливають літром окропу і тримають на вогні чверть години. Після цього напій повинен настоятися 3 години. Прийом всередину здійснюється щодня тричі на день по чайній ложці. Зовнішнє застосування має на увазі втирання відвару в проблемні зони.
При сечокам’яній хворобі приймають відвар, приготовлений з 1 ст.л. сухого подрібненого листя рослини і 1 літра фільтрованої води. Їх кип’ятять півгодини, проціджують і залишають для настоювання в термосі на добу. Приймають засіб по столовій ложці тричі на день.
Для усунення кишкових кольок 2 чайні ложки сушеного листя заливають 500 мл окропу і кип’ятять протягом ще 10 хвилин. Настоювати напій слід 2-3 години в теплому місці. Приймають його за 30 хвилин до їди тричі на день по 100 мл.
Відвари готують не тільки з листя, але і з коріння рослини.
Такі ліки ефективно допомагають вгамувати кашель при застуді. Для приготування сиропу від кашлю 2 ст.л. подрібненого кореня змішують з 5 ст.л. цукру і склянкою окропу. Відвар повинен настоятися в термосі 10 годин. П’ють його по 2 столові ложки 5 разів на день.
Проти облисіння використовують наступний рецепт: сік 2 корінців з’єднують з соком 2-х морквин, змішують з півлітрою кип’яченої води і варять 30 хвилин. Приймається відвар три рази на добу по половині склянки за півгодини до їди.



 
Ці користувачі подякували: admin, Dj Os

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Час відкриття сторінки: 0.086 секунд
0
репостів
0
репостів