Кислотно-лужний баланс організму

  • pruduk
  • pruduk аватар Автор теми
  • Платиновий учасник
  • Платиновий учасник
Більше
19 квіт. 2016 01:12 - 19 квіт. 2016 08:24 #106189 від pruduk
Вода - важлива складова будь-якого живого організму. У клітинах тіла людини міститься близько 80% води. Співвідношення кислоти і лугу - pH-показник у здоровому організмі відповідає певним числам. Рівень pH визначається за допомогою аналізів сечі та слини.

Збільшення концентрації позитивно заряджених іонів, коли pH близький до нуля, - це кислотний зсув (ацидоз), підвищення кількості гідроксильних іонів до показника pH 14 - лужний зсув (алкалоз).
До відома: визначити pH-рівень можна самостійно за допомогою тест-смужок, які нескладно придбати в аптеці. До тестових смужок додається інструкція, де дається доступне роз'яснення щодо визначення рівня кислотно-лужного балансу. Для цього використовують слюну чи сечу.

Порушення кислотно-лужного балансу в організмі людини

Багато фахівці з дієтології вважають, що порушення кислотно-лужного балансу в організмі становить реальну загрозу здоров'ю людини, а збалансоване pH-середовище є обов'язковою умовою нормального метаболізму, і, отже, допомагає протистояти захворюванням.
Нормальна шкала рівня кислотно -лужного балансу розташовано в межах від 0 до 14, де 7 - це нейтральний рН (ним володіє вода). РН-фактор нижче семи є кислим, рН-фактор вище семи - лужним. Відхилення небажані - потрібно прагнути до нейтрального кислотно-лужного балансу. Підвищена кислотність (рН-фактор нижче семи) призводить до ацидозу. Внаслідок чого погано засвоюються мінерали, страждають нирки, знижується імунітет, з'являються болі в суглобах.
Підвищений вміст лугу (рН-фактор вище семи) також шкідливо: їжа повільніше засвоюється, що дозволяє токсинам проникати з шлунково-кишкового тракту в кров. Це звичайно пов'язано з прийомом ліків, що містять луг, і буває рідко. Зазвичай ми не споживаємо достатньої кількості лугоутворюючих продуктів.

Їжу поділяють на лужну і кислу.
Загалом, поділ відбувається так: продукти тваринного походження, зернові, особливо очищені, сушені бобові, сир, відносять до “кислої” їжі. Лужними є фрукти, овочі, зелень, кисле молоко, йогурт, молоко, горіхи, вода.
Основним тут принципом є вживання різноманітних продуктів, як кислих, так і лужних з їх перевагою у співвідношенні 1:3.

Ще один спосіб залуження
Якщо займатися яким-небудь спортом чи просто активною фізичною працею, можна не побоюватися за порушення кислотно-лужного балансу організму.
Попрацювавши близько години на свіжому повітрі, людина активує інтенсивну роботу кисню в організмі, який вимиває надлишок вуглекислоти з крові і зсуває баланс в лужний бік.

Не тільки харчування впливає на кислотно-лужний баланс.
Велику роль відіграє стрес. Перенапруження і нервові зриви призводять до неправильного харчування, зловживання алкоголем і сигаретами. Крім того, перебуваючи весь час у стресовому стані, ми поверхово і неглибоко дихаємо. Але ж надлишки кислоти виводяться, в тому числі разом з вуглекислим газом через легені і шкіру. Ця залежність працює і у зворотний бік. Кисле середовище в організмі легко може привести до хронічної втоми і дратівливості. Так що, якщо ви швидко втомлюєтеся і схильні до стресів, це зайвий привід перевірити свій рН і екстрено вживати заходів.
Останнє редагування: 19 квіт. 2016 08:24 ким pruduk.

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Час відкриття сторінки: 0.090 секунд
0
репостів
0
репостів