ЩО ТАКЕ КОРУПЦІЯ?

  • pruduk
  • pruduk аватар Автор теми
  • Платиновий учасник
  • Платиновий учасник
Більше
19 жовт. 2021 00:03 #121188 від pruduk
ЩО ТАКЕ КОРУПЦІЯ? був створений pruduk
У законі написано, що корупція — це зловживання службовим становищем для особистої вигоди.
В Україні це ототожнюється з впливом олігархів і політиків, які на межі із бізнесом ведуть свої справи і зацікавлені в особистому збагаченні, а не в неупередженому розподілі ресурсів для суспільства.
Є три основні ознаки корупції. Перша — наявність публічної влади (і права розподіляти суспільні ресурси) у осіб, що задіяні в корупції. Друга — використання цієї влади в особистих інтересах. Третє, від корупції є видима шкода суспільству.
Яким чином корупція завдає збитки?
Корупція зменшує конкуренцію, бо ліцензії, доступи до ринків та замовлення отримують “дружні”, а не найбільш ефективні підприємства. Відповідно, підприємці розуміють, що потрібно вкладати не в інновації і продукт, а в побудову знайомств з “потрібними” людьми. Від цього програє і бюджет (від завищених цін), і споживачі (від недостатньої якості товарів і послуг).
Коли ми розуміємо, який тип корупції переважає у суспільстві, то можна обрати інструменти боротьби з нею.
Якщо звести корупцію до поведінки окремої особи (це працюватиме у країнах, де корупція – це скоріше виняток з правил), то найкращі способи — це підвищення прозорості (щоб бачити порушення) та покарання.
У суспільствах з системною корупцією найчастіше проблема з судовою системою. Корупція може бути помітною, але покарання не застосовується. Тоді варто працювати над створенням незалежних антикорупційних інституцій з достатніми повноваженнями.
Варто звертати увагу на локальні можливості, де громадяни можуть впливати на розподіл ресурсів, які зараз стрімко розвиваються завдяки децентралізації. Як правило, в місті чи в ОТГ на сайті є інформація і про місцеві ініціативи, і про бюджети участі. Варто групуватися з людьми, які мають схожі пріоритети та інтереси для того, щоб їх відстоювати і впливати на локальну політику прозорими і чесними методами.
Ці користувачі подякували: admin

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

  • myron
  • myron аватар
  • Платиновий учасник
  • Платиновий учасник
Більше
21 жовт. 2021 20:46 #121191 від myron
Відповідь від myron у темі ЩО ТАКЕ КОРУПЦІЯ?
1. В країні військовий стан
2. По законам військового стану автоматна черга - і нема корупції!

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Час відкриття сторінки: 0.100 секунд
0
репостів
0
репостів