Як допомогти дитині вибрати професію

  • pruduk
  • pruduk аватар Автор теми
  • Платиновий учасник
  • Платиновий учасник
Більше
10 груд. 2015 22:12 - 10 груд. 2015 22:40 #103976 від pruduk
Ваша дитина захоплюється всім підряд і потроху, але ще не вирішила, чим хотіла б займатися в житті. Або, навпаки, не проявляє ніяких особливих талантів і знаходиться в цілковитому подиві з приводу професійного самовизначення. Не лякайтесь! Це нормальний стан для підлітків. Як же допомогти дитині з вибором професії?

Особистий досвід дуже корисний

Інформація про професії - перший і найбільш важливий крок у справі профорієнтації. Чудово, якщо ви володієте знаннями по обраній сином або дочкою спеціальності. Якщо ж ви - хімік, а ваш нащадок мріє навчатися на дизайнера, ви можете разом пошукати інформацію про цю професію в інтернеті чи сходити на дні відкритих дверей в спеціалізованих вузах.

Проаналізуйте свій професійний шлях. Чим ви особисто можете поділитися з дитиною? Можливо, ви закінчили інститут за однією спеціальністю, але працюєте за іншою і не шкодуєте про це? Розкажіть підліткові, який поки що ще сумнівається, що його вибір не стане вироком і не пришпилить його до однієї і тієї ж професії на все життя.

Може статися, що пізніше в пошуку професії вам допомогло хобі - припустимо, ви вчилися на маркетолога, а вдома розводили акваріумних рибок, завдяки чому влаштувалися працювати у фірму, яка торгувала акваріумами. Нехай дитина знає, що будь-які його знання та навички можуть виявитися корисними в найнесподіваніший момент. Ця ідея додає сил.

Рання праця - дуже ефективний спосіб профорієнтації. Навіть якщо ваше чадо відмовиться від роботи в обраній сфері, то отримає неоціненний досвід: як проходити співбесіду, спілкуватися з начальством, уживатися з колегами.

Не залякуйте дитину заявами на кшталт: "Який з тебе програміст, у тебе з математики одні двійки!". По-перше, цим ви занизите його самооцінку. По-друге, це великий педагогічний прорахунок: якщо ваше чадо і справді мріє працювати над створенням комп'ютерних ігор, це може стати прекрасною мотивацією нарешті підтягнутися з математики "!

Спокійно поясніть підліткові, що для навчання на інженера-програміста йому знадобитися здати досить складний іспит з математики, і в курсах інститутських лекцій математичних предметів буде багато.

Ні в якому разі не смійтеся над його романтичними мріями стати археологом або працювати в зоопарку. Не можна говорити підліткові щось на зразок "так все одно у тебе нічого не вийде", "це несерйозно", "з такою професією тобі нічого буде їсти".

Люди з різними спеціальностями заробляють гроші. Ви не знаєте, як саме проявиться талант у вашого чада.
Якщо у дитини є професійна мрія - нехай навіть сама божевільна і безглузда - вона має право спробувати.
Останнє редагування: 10 груд. 2015 22:40 ким pruduk.
Ці користувачі подякували: Batman

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Більше
03 бер. 2016 11:58 #105710 від Batman
Дійсно все так! Головне не реалізовувати в дитині свої мрії і те чого сам не досягнув.

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Час відкриття сторінки: 0.080 секунд
0
репостів
0
репостів