Снайпер Вася Курка

  • KrOt
  • KrOt аватар Автор теми
  • Платиновий учасник
  • Платиновий учасник
Більше
12 трав. 2015 19:12 #97954 від KrOt
Снайпер Вася Курка був створений KrOt
Всього на бойовому рахунку 16 -річного снайпера Василя Курки з с.Любомирки що на Вінничині 179 знищених солдатів,з них близько 80 офіцерів противника,а також один збитий літак «Фокке-Вульф-189» («рама»).детальніше про юного снайпера прочитаєте в коментарі
Народився в 1925 році в селі Любомирка Ольгопольського (з 1966 року - Чечельницького) району Вінницької області УРСР, українець.
У червні 1941 року В. Т. Курка мобілізований Ольгопольського райвійськкоматом Вінницькій області «на трудовий фронт» («в трудові резерви»), спрямований до Маріуполя і зарахований учнем школи ФЗН металургійного заводу.
23 жовтня 1941 р. малолітній Вася Курка добровольцем зарахований в 726-й стрілецький полк 395-ї стрілецької (майбутньої Таманської) дивізії, в складі якого пройшов славний бойовий шлях від Тореза до Туапсе, обороняючи Донбас і Північно-Західний Кавказ, і від Туапсе до Сандомира, звільняючи Кубань, Тамань, Правобережну Україну і Польщу спочатку рядовим бійцем тилового підрозділу, потім снайпером-винищувачем, командиром стрілецького взводу та інструктором з підготовки снайперів.Вася Курка прийшов в полк в період запеклих боїв з німецькими окупантами за Донецький басейн. Йому, малолітньому, не довірили зброї і визначили в тилові підрозділи. Він старанно виконував усі роботи аж до заправлення гасових ламп, а в квітні 1942 року при організації курсів снайперів, Курка, коли дізнався, що на курсах буде викладати стрілецька справа знатний снайпер орденоносець Максим Брыксин, настійно звернувся до командування полку з проханням про зарахування його курсантом школи снайперів. Прохання його була задоволена і до 1 травня 1942 року Вася Курка здав іспит на звання «снайпер» на відмінно, а 090542 року відкрив бойовий рахунок, - знищив німця.До вересня 1942 р. Вася Курка знищив 31 окупанта, в тому числі за період оборони на річці Міус - 19. За літо 1943 року командир взводу молодший лейтенант Василь Тимофійович Курка підготував 59 снайперів, які винищили понад 600 окупантів, і майже всі вони нагороджені орденами і медалями Радянського Союзу, а сам він збільшив свій рахунок до 138 винищених окупантів, з них тільки в боях за Таманський півострів - 12.Ім'я Васі Курки знали навіть вороги. Полонений офіцер вермахту на одному з допитів показав: німецькому командуванню добре відомо, що серед радянських частин генерала Гречко є сверхснайпер, снайпер - ас, у якого тіло мало не зрослося з гвинтівкою».Завдяки витримці і сміливості Вася Курка став одним з найбільш результативних радянських стрільців. За подвиги і бойові заслуги нагороджений орденами Червоного Прапора (041142 р.) і Червоної Зірки (311043 р.), медаллю «За оборону Кавказу», Почесною грамотою ЦК ВЛКСМ, іменний снайперською гвинтівкою. Нотатки про бойові заслуги Василя Курки і його фотографії в роки війни неодноразово публікувалися в армійських та дивізійних газетах «Прапор Батьківщини» і «Червоний воїн».13 січня 1945 року лейтенант Курка помер від ран, отриманих в бою на Сандомирському плацдармі.Всього на бойовому рахунку Василя Курки 179 знищених солдатів, з них близько 80 офіцерів противника, а також один збитий літак «Фокке-Вульф-189» («рама»).
Ці користувачі подякували: Dj Os

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Час відкриття сторінки: 0.095 секунд
0
репостів
0
репостів