«МТС Україна», «Київстар» та life :) нарешті отримали 3G-ліцензії

  • Dj Os
  • Dj Os аватар Автор теми
  • Адміністратор
  • Адміністратор
  • Редактор
Більше
23 лют. 2015 18:14 #96346 від Dj Os
Українці, хоч і з великим запізненням, але отримають швидкий мобільний інтернет. Сьогодні три найбільших мобільних оператори України «Київстар», «МТС Україна» і «Астеліт» (TM life :)) торгуються за ліцензії на 3G. Перший лот відійшов оператору life :). Компанія «Астеліт» заплатить за нього 3355400000 грн, перебивши пропозицію «МТС Україна» розміром в 3,22 млрд грн. За думкам конкурентів на тендері, компанія переплатила 600 млн грн. «Це ціна, яку ми були готові заплатити. Вона показує, що ми готові далі інвестувати в Україну і що ця технологія є важливою для країни », - прокоментував підсумки аукціону Ердал Яйла, в.о. виконавчого директора «Астеліт».

Несподівано ніякої боротьби за лот з самою «чистої» смугою не було. Переможцем по другому лоту стала «МТС Україна». Компанія не підвищувала початку запропоновану ставку і придбає другу ліцензію за 2715000000. «Київстар» здався без бою, відмовившись перебивати дану ставку. Очевидно, що третій ліцензію придбає «Київстар», оскільки за умовами тендеру одна компанія може вважатися переможцем тільки по одному лоту. При подачі заявки компанія запропонувала за третій лот 2,7 млрд грн.

Останній лот автоматично перейшов «Київстару» за підсумками голосування тендерної комісії. Сума, яку компанія заплатить за частоту, як і передбачалася, складе 2,7 млрд грн.


Фото Олени Мініч

Формально йдеться не про покупку ліцензії, а про виграш лотів - за фактом покупка відбудеться тільки після того, як компанії перерахують гроші в казначейство. На це в учасників є місяць часу. У неофіційних розмовах експерти стверджують, що на впровадження 3G-мереж знадобиться близько півроку.

В.о. головного виконавчого директора «Астеліту» Ердал Яйла не назвав конкретних термінів впровадження нової послуги, запевнивши, що компанія зробить все можливе, щоб запустити 3G-мережу як можна швидше. Він не уточнив, якими будуть тарифи для українських абонентів, але очевидно, що послуги передачі даних за новою технологією обійдуться користувачам дорожче, ніж поточні пакети life :). Яйла пообіцяв, що швидкість передачі даних буде відповідати міжнародним стандартам, по 3G складе не нижче 2 мегабіт за секунду.

Спочатку була ймовірність, що перший лот відійде компанії, яка відразу запропонувала за нього найвищу ціну, тобто «МТС Україна». У кулуарах припускали, що найзапекліша боротьба між «Київстаром» і «МТС Україна» вибухне за другий лот, який представляє найчистіші смуги. Неофіційно звучали думки про те, що ставки можуть перевищити 4 млрд грн. Однак торги закінчилися на диво швидко перемогою «МТС Україна» зі ставкою в 2715000000 грн.


Тендерна комісія на чолі з Олександром ЖИВОТОВСЬКИЙ (фото - Олени Мініч)

За оцінками генерального директора «МТС Україна» Івана Золочівського, загальна оцінка інвестицій у розгортання 3G-мережі становить приблизно $ 600 млн. Частково модернізацію своїх мереж під отриманий стандарт компанія вже провела. Якщо вдасться домовитися з іншими операторами про спільну роботу над інфраструктурою, синергія від цього може скласти 20-30%. Оператори можуть, наприклад, спільно працювати над ділянками, на яких зв'язок бути повинна, але вона швидше за все не буде прибутковою (наприклад, автомобільні дороги). Золочівський також додав, що учасників тендеру здивувала ціна, яку «Астеліт» запропонував за перший лот. За його оцінками, початкова ціна на рівні 2,7 млрд грн вже була досить високою.

Ціни для споживачів «МТС Україна» поки не коментує. Представники мобільних операторів жартували про те, що кожна піднята рука на аукціоні (подорожчання лоти) підвищить тарифи для користувачів на 3 грн. Що стосується швидкості, якщо розглядати роботу в повністю чистому спектрі, то на одну базову станцію вона може становити до 42 мегабіт в секунду (швидкість для користувачів буде залежати від якості користувальницького пристрою і кількості абонентів в секторі). «З досвіду мереж, які ми запускаємо в інших країнах, видно, що реальна швидкість на користувальницькому пристрої в 3G спокійно може досягати 20-25 Мбіт / с», - зазначив він.

Золочівський також додав, що договорів з конверсії з Міноборони ще немає. В операторів є зобов'язання протягом двох місяців після оплати ліцензії укласти такі договори. Конверсія (звільнення частот, зайнятих спецзасобами військових) поки не починалася. У розіграних смугах є райони, де діапазон чи не зайнятий спецзасобами військових, а саме Київ, Одеса і Львів, в яких можна вже сьогодні починати розгортати мережу. Але по деяких містах можуть бути питання, оскільки частоти там все ще зайняті.

Генеральний директор «Київстару» Петро Чернишов повідомив, що якийсь перший регіон, за умовами ліцензії оператор повинен запустити протягом 6 місяців, і що компанія точно витримає ці терміни. Спершу 3G покриють Київ та інші міста мільйонники. «Ми вкрай здивовані нашими конкурентами, які заплатили за перший лот на 600 млн грн більше ... 600 млн грн - на сьогодні це 700 базових станцій, це по суті покриття Києва та області», - зазначив Чернишов.

Які ціни на 3G будуть в мережі «Київстар», в компанії не назвали. «Бачачи, скільки заплатили оператори, майбутні споживачі повинні розуміти, що цей зв'язок не може коштувати стільки ж, скільки 2G», - сказав Чернишов. За його словами, в Україні один з найнижчих в Європі ARPU для мобільного зв'язку - близько 36 грн на місяць на абонента. У сусідній Молдові та Білорусі ARPU становить приблизно $ 6, а в Польщі - $ 14. «Не можу говорити точно, це тільки гіпотеза, але найбільшу ціну за ліцензію заплатить life :), і, напевно, його споживачі повинні будуть за це розрахуватися», - зазначив глава «Київстару».

Нагадаємо, в сьогоднішньому тендері беруть участь всі три найбільших мобільних оператори. На торги виставлені ліцензії на користування радіочастотним ресурсом для технології ІМТ-2000 (UMTS). На початку минулого тижня всі три оператора озвучили стартову ціну за ліцензії, причому найбільше запропонував «МТС Україна» - по першому лоту 2708000000 грн, по другому - 2715000000, по третьому - 2,705 млрд. Для операторів найпривабливішим є другий лот - ліцензія на самі «незашумленим» смуги. Інші дві смуги межують з частотами, які зайняті операторами широкосмугового радіодоступу.

Нагадаємо, конкурс на 3G-зв'язок могли провести ще в 2009 році, але в останній момент тендер скасували указом тодішнього президента Віктора Ющенка, який вважав, що конверсія частот може зашкодити обороноздатності країни. Затягування проведення конкурсу при Януковичі на ринку пов'язували з тим, що поки 3G-ліцензії не видані всім основним операторам, основним держателем єдиної діючої ліцензії залишався Utel (тепер «Трімоб»), що належить «Укртелекому».

Після зміни влади в Україні в 2014 році новий президент видав указ, за ​​яким конкурс повинен був пройти до листопада 2014 року, але указ виконаний не був. З тяганиною і затримками, але підготовка до конкурсу все ж йшло своєю чергою, і 16 січня «Київстар», МТС і "Астеліт" подали заявки на участь в 3G-тендері.
Ці користувачі подякували: LuK

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

  • GoBLin
  • GoBLin аватар
  • Платиновий учасник
  • Платиновий учасник
  • Все возможно :)
Більше
24 лют. 2015 00:03 #96368 від GoBLin
Странно что life :) заплатила самую высокую цену за не самую крутую полосу :)

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

  • Dj Os
  • Dj Os аватар Автор теми
  • Адміністратор
  • Адміністратор
  • Редактор
Більше
24 лют. 2015 12:59 #96382 від Dj Os
Ага, але я чогось думаю це не випадково. Причину ми дізнаємось згодом. До речі МТС також непогано за першу полосу торгувався.

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Час відкриття сторінки: 0.088 секунд
0
репостів
0
репостів