Тарифи на мобільний зв'язок можуть зрости через збільшення податку на частоти

  • Dj Os
  • Dj Os аватар Автор теми
  • Адміністратор
  • Адміністратор
  • Редактор
Більше
29 бер. 2014 21:23 #90563 від Dj Os
Учора парламент прийняв антикризовий закон , норми якого піднімають низку податків і зборів , у тому числі - збір за радіочастоти . Мобільні оператори незадоволені - на їх думку , краще б держава прискорило видачу ліцензій на 3G. У цьому випадку користувачі насолоджувалися б швидким мобільним інтернетом , а оператори - більше платили в бюджет.

Норми закону про запобігання фінансової кризи наказують підвищити ставки збору за користування радіочастотним ресурсом України вдвічі. Такий збір мобільні оператори платять державі за те , що користуються частотами. Наприклад , за даними НКРЗІ , торік загальна сума плати за користування частотами (збір та видача ліцензій ) склала майже 25 млн грн. Депутати запропонували підвищити ставку для мобільного зв'язку до 20 366 грн за 1 МГц на місяць. Раніше використання 1 МГц смуги коштувало 10 183 грн на місяць.

Тарифи на мобільний зв'язок можуть зрости із за збільшення податку на частоти
© Shutterstock

У « Київстарі » розуміють необхідність наповнити бюджет , але вважають таке рішення малоефективним , особливо - в середині операційного року. «Підвищення ставки збору за використання РЧР автоматично збільшує собівартість послуги , прийняття закону може привести до збільшення тарифів для кінцевого споживача» , - вважають в компанії. Правда , точні прогнози щодо можливого зростання тарифів у компанії- операторі поки не озвучують.

Замість того , щоб підвищувати тарифи на частоти , держава могла б нарешті роздати ліцензії на 3G і 4G - зв'язок , вважають в « Київстарі ». Ставки збору протягом 2010 - 2011 років збільшувалися більш ніж в 10 разів. Оператори платять за частоти великі гроші , але позбавлені можливості розвивати на них послуги на базі 3G/LTE . Можливості використовувати принцип «технологічної нейтральності » , який би дозволив надавати 3G- і 4G - зв'язок на вже ліцензованих частотах , теж поки немає , відзначають в компанії.

Приблизно так само оцінюють цю ініціативу і в « МТС Україна » : підвищення вартості неминуче спричинить за собою зростання цін на послуги мобільного зв'язку , вважає директор з корпоративного управління і контролю оператора Олег Проживальський. А введення 3G/4G зв'язку , на думку експерта , це той спосіб , який дозволить миттєво поповнити бюджет і залишити абонентів задоволеними. На думку Проживальського , збільшення збору може також спричинити за собою банкрутство невеликих телеком -компаній.

У « Астеліті » (ТМ life :)) також вважають , що зараз немає об'єктивної необхідності підвищувати плату за частоти вдвічі. У компанії підкреслюють , що , відповідно до закону , цей збір залежить від індексу споживчих цін , який за офіційними прогнозами зростає значно повільніше (у січні уряд озвучував зростання цього показника на рівні 4,3 % для 2014 ) . Цей збір входить до собівартості телеком- послуг , і його зміна може спричинити за собою зростання тарифів для абонентів.

Законодавчі спроби підвищення цього збору робилися вже не раз. Останній раз - у грудні , коли в Раду внесли проект закону , за нормами якого суми зборів за РЧР пропонувалося підвищити уп'ятеро.

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Час відкриття сторінки: 0.181 секунд
0
репостів
0
репостів