Благовіщення Пресвятої Богородиці

  • pruduk
  • pruduk аватар Автор теми
  • Платиновий учасник
  • Платиновий учасник
Більше
07 квіт. 2016 10:03 - 07 квіт. 2016 11:15 #106031 від pruduk
Щиро вітаю християн з Благовіщенням Пресвятої Богородиці.
Бажаю вам миру в домі та віри у добрі справи!

Благовіщення Пресвятої Богородиці відзначається на честь знаменитої євангельської події - сповіщення архангелом Гавриїлом благої вісті Діві Марії про те, що у неї народиться Син Божий Ісус.

Дата Благовіщення завжди стабільна - 7 квітня за григоріанським календарем. Але старообрядці і деякі інші християнські конфесії святкують Благовіщення 25 березня за юліанським календарем. Католики і протестанти, які відзначають свята за григоріанським календарем, святкують Благовіщення також 25 березня.

Благовіщення є великим релігійним святом, в цей день не можна було працювати, люди ходили до церкви і намагалися чітко дотримуватися всіх розпоряджень священнослужителів. У народі склалося безліч повір'їв, обрядів і традицій, пов'язаних з Благовіщенням, частина з яких збереглася до сих пір.

Що не можна робити на благовіщення

Працювати. Народна приказка "Пташка гнізда не в'є, дівчина коси не плете", що означає відмову від будь-яких робіт, відноситься саме до свята Благовіщення. За народним переказами, в цей день категорично заборонено починати які б то не було справи.

Як аргумент для трудоголіків, знаючі люди приводять приказку: "крота Бог засліпив за те, що він - копав землю на Благовіщення!"

Вести світське життя, тобто розважатися, веселитися, відвідувати різні заходи і тусовки на Благовіщення категорично заборонено.

Займатися сексом в день Благовіщення церква суворо забороняє. До того ж, свято припадає на період Великого посту, що також передбачає повне утримання.

Традиції Благовіщення

На Благовіщення, прийнято робити невелике послаблення в строгому обмеженні харчування. Мирянам дозволяється вживати в їжу рибу і трохи вина.

Господині в цей день пекли спеціальні пісні булочки, проскури і заготовляли спеціальну благовіщенську сіль, яка вважається лікувальною.

Також на Благовіщення було прийнято закликати весну і пекти спеціальне пісне печиво у формі пташок, які називаються жайворонки, або кулики.

У християнстві символом Благовіщення вважається біла лілія - квітка, що символізує чистоту і непорочність діви Марії. Ці квіти часто зображувалися на іконах і картинах, присвячених Благовіщенню.

Прикмети про погоду

Християнське свято Благовіщення має дуже давнє коріння, які позначилися в народному календарі: за старим стилем це свято майже збігається з днем весняного рівнодення, який вважався рубіжним між зимою і весною. З Благовіщення на Русі починали готуватися до сівби, тому більшість прикмет в цей день пов'язане з природою, погодою і видами на майбутній урожай.

Якщо на Благовіщення сніг і морозно, то весна буде пізньою і недружньою, а холоди можуть протриматися до травня.

Якщо напередодні Благовіщення ніч тепла, весна буде рання і дружна.

Якщо вранці на Благовіщення ясно і сонячно - значить, рік буде вдалим і врожайним.

Якщо на Благовіщення дощитиме, літо буде посушливим.
Останнє редагування: 07 квіт. 2016 11:15 ким pruduk.
Ці користувачі подякували: Dj Os

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Більше
07 квіт. 2016 12:33 - 07 квіт. 2016 12:43 #106035 від Алоїз
16І згадай у писанні Мар’ям. Ось вона віддалилась від своєї родини до місця східного 17і влаштувала собі перед ним завісу. Ми відправили до неї Нашого духа, і прийняв він перед нею подобу досконалого чоловіка. 18Вона сказала: «Я шукаю захисту від тебе у Милосердного, якщо ти богобоязливий». 19Він сказав: «Я лише посланець Господа твого, щоби подарувати тобі хлопчика чистого». 20Вона сказала: «Як може бути у мене хлопчик? Мене не торкався чоловік, і не була я розпусницею». 21Він сказав: «Так сказав твій Господь: ʺЦе для мене – легко. І зробимо Ми його знаменням для людей і Нашим милосердямʺ. Справу цю вирішено». 22І завагітніла вона ним і віддалилася з ним у далеке місце. 23І привели її муки до стовбура пальми. Сказала вона: «Ой, якби я померла раніше за це й була забутою». 24І звернувся Він до неї з-під неї: «Не засмучуйся: Господь твій зробив під тобою струмок. 25І потруси над собою стовбур пальми, вона скине тобі свіжі, стиглі. 26Їж і пий, і освіжи очі. А якщо ти побачиш когось із людей, то скажи: ʺЯ дала Милостивому обітницю посту і не розмовлятиму нині з людиноюʺ». 27Вона прийшла з ним до свого народу, несучи його. Вони сказали: «О Мар’ям, ти вчинила справу нечувану. 28О сестро Гаруна, не був батько твій поганою людиною, і мати твоя не була розпусницею». 29А вона вказала на нього. Вони сказали: «Як ми можемо розмовляти з тим, хто дитина у колисці?». 30Він сказав: «Я – раб Аллага, Він дав мені писання та зробив мене пророком. 31І зробив мене благословенним, де б я не був, і заповів мені молитву та милостиню, доки я житиму, 32і лагідність до моєї родительки і не зробив мене тираном, нещасним. 33І мир мені у той день, коли я народився, і в день, коли помру, і в день, коли воскресну до життя». 34Це – Іса, син Мар’ям, за словом істини, щодо якого вони сумніваються. 35Не годиться Аллагові брати Собі дітей, хвала Йому! Коли Він вирішить якусь справу, то лиш скаже їй: «Будь!» – і вона стається. 36І воістину, Аллаг – мій Господь і ваш Господь: тож поклоняйтесь Йому, це – прямий шлях. 37І сперечаються партії серед них. І горе тим, що невірні, від видовища великого дня.
(Коран, сура 19 "Мар’ям")
Останнє редагування: 07 квіт. 2016 12:43 ким Алоїз. Причина: опечатка

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Більше
07 квіт. 2016 12:34 - 07 квіт. 2016 12:42 #106036 від Алоїз
Останнє редагування: 07 квіт. 2016 12:42 ким Алоїз. Причина: повтор

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Час відкриття сторінки: 0.099 секунд
0
репостів
0
репостів