Водіям в Україні будуть потрібні нові документи

  • pruduk
  • pruduk аватар Автор теми
  • Платиновий учасник
  • Платиновий учасник
Більше
04 черв. 2016 19:40 #106914 від pruduk
В ході планового приведення українського законодавства у відповідність з вимогами Європейського Союзу, створений Кабміном законопроект №4683.

Цей той самий об’ємний документ, який повинен повернути техогляд, суттєво змінити законодавство у сфері комерційних перевезень автомобільним транспортом, регламентувати використання тахографів та обмежувачів швидкості, ввести нові заходи відповідальності за порушення нових вимог, пише auto.ria.

Свідоцтво професійної компетентності

Зараз мова піде про новий документ, який стане обов’язковим для водіїв комерційного транспорту – свідоцтво професійної компетентності водія (СПКВ). Згідно з текстом законопроекту, СПКВ – документ встановленого зразка, який засвідчує професійну компетентність водія транспортного засобу на достатньому рівні для безпечного надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів. Управляти комерційними транспортними засобами без наявності СПКВ буде заборонено, а в разі порушення доведеться сплатити штраф у розмірі від 340 до 680 грн.

До комерційного транспорту фактично відносяться всі типи ТЗ, крім тих, що використовуються в особистих цілях. Тобто: автомобілі таксі, автобуси і вантажівки, з допомогою яких надають послуги по перевезенню вантажів і/або пасажирів.

Де взяти свідчення?

Для отримання СПКВ слід спочатку пройти навчання. Планово навчати будуть у спеціально створених Центрах по навчанню керівників і водіїв, чия діяльність пов’язана з пасажирськими або вантажними перевезеннями.

После обучения придется успешно сдать экзамен и в том же Центре получить свидетельство ПКВ. Какой срок действия СПКВ? СПКВ будет действительно 5 лет. А по истечении этого срока – снова обучение, экзамен, – и новое СПКВ еще на 5 лет. Получить СПКВ можно будет для определенного типа перевозок, грузовых или пассажирских, в соответствии с имеющимися категориями в водительском удостоверении.

То есть: не имея, например, соответствующей категории D в «правах», вы не сможете «открыть» для себя право езды на автобусе, получив СПКВ на пассажирские перевозки.

«Права» остаются отдельным и обязательным документом, а СПКВ будет документом, разрешающим работать водителем в среде коммерческих либо специальных перевозок.

Когда СПКВ станет обязательным?

Наличие такого свидетельства может стать обязательным с 1.11.2016 года для водителей, перевозящих детей или опасные грузы, а с 1.11.2017-го – для всех остальных.

Напомню, что законопроект №4683 в настоящее время имеет статус «зарегистрирован в Верховной Раде» и ему предстоит пройти как минимум два голосования и все прочие обязательные процедуры, чтобы стать Законом.

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Час відкриття сторінки: 0.143 секунд
0
репостів
0
репостів